DÜNYAFeaturedTürkiye

Türkiye’den İsrail’le ihracatı kısıtlama kararı

Türkiye İsrail‘le ihracata kısıtlama getirdi. Ticaret Bakanlığı, kısıtlamanın inşaat demiri, yassı çelik, seramik, mermer gibi ürünlerin de bulunduğu 54 ürünü kapsadığını duyurdu.

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne Ürdün üzerinden yapılan insani yardım operasyonuna Türkiye’nin katılmasına izin vermemesi üzerine alınan ilk tedbir bugün açıklandı.

Ticaret Bakanlığınca yapılan açıklamada Gazze’de derhal ateşkes sağlanana ve bölgeye insani yardım akışına izin verilene kadar İsrail’e ihracatın kısıtlanacağı bildirildi.

9 Nisan’dan itibaren geçerli olacak kısıtlamanın ilk aşamada 54 ürünü kapsadığı açıklanırken, söz konusu ürünlerin inşaat malzemeleri, kimya, demir çelik ve uçak yakıtına kadar geniş bir yelpazede bulunduğuna işaret edildi.

Kısıtlama ateşkese kadar sürecek

Açıklamada kısıtlama kararının, “İsrail’in, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar” yürürlükte kalacağı vurgulandı.

Türkiye’nin daha önce de İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına izin vermediği de açıklamada vurgulandı.

Türkiye’nin Gazze’ye başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla yardım ulaştırdığı belirtilen açıklamada İsrail’in uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam ettiği ve uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saydığı belirtildi.

Fidan duyurmuştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ürdün üzerinden Gazze’ye paraşütle yardım ulaştırılmasına İsrail tarafından izin verilmemesi üzerine, “İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı” kararlaştırdıklarını duyurmuştu. Ürdün üzerinden gönderilen insani yardımın paraşütlerle Gazze’ye ulaştırıldığını hatırlatan Fidan, “Biz de hava kuvvetlerimize ait kargo uçaklarıyla bu insani yardım operasyonuna dahil olma talebimizi iletmiştik. Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin, İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik” şeklinde konuşmuştu.


Benzer Haberler

CTP’den “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”

TAK

Telefonundaki yazışmaları sildi, sim kartı imha etti!

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Hala Sultan Futsal Takımı Türkiye finallerinde

TAK

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK

Cinsel istismar zanlısına 2 yıl 6 ay hapis!

Voice Kıbrıs Haber