FeaturedKIBRIS

Türkiye ile KKTC arasında Mart’ta imzalanan protokol Haziran’da Meclis’in bilgisine geldi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, Türkiye ile KKTC arasında Mart ayında imzalanan protokolün Meclis’in bilgisine 13 Haziran’da gelmesini eleştirdi.

Erhürman, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Başbakan Ünal Üstel’in seçime yönelik bazı açıklamalarını eleştirdi. Erhürman, devleti yönetenlerin istikrar kelimesini kullanmaması gerektiğini söyledi.

Protokolde, Haziran 2023’ün son tarih olarak verildiğini maddeler bulunduğunu söyleyen Erhürman, TL’deki değer kayıplarına yönelik hiçbir önlemin protokolde yer almadığını kaydetti. Erhürman, protokolde, bazı yasalardaki suç ve cezalarla ilgili düzenlemelerin yeniden düzenlenmesini içeren maddeler yer aldığını savunarak eleştirilerde bulundu.

Erhürman, toplu iş sözleşme akdinin güdükleştirilmeye çalışılmasının Anayasa’ya da aykırı olduğuna işaret ederek, toplu iş sözleşmelerine ilişkin maddenin uygulanamayacağını ve bu yapılmaya çalışılırsa Anayasa Mahkemesi’ne gidileceğini belirtti.
Protokollerin bu şekliyle zemini kalmadığını kaydeden Erhürman, protokolde, Öğretmenler Yasası’na ilişkin değişikliğin Mayıs ayında olacağına yönelik taahhüt bulunduğundan aceleye getirildiğini ve bunu nedenini de bugün anladıklarını söyledi.

ŞAN “ANAYASAYA UYMAYAN HÜKÜMLER TARTIŞILACAK”

Maliye Bakanı Alişan Şan, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan iktisadi ve mali işbirliği anlaşmasına değinerek, temelde öngörülenin gelirlerin artırılması, giderlerin azaltılması olduğunu kaydetti.

Şan, planlanan her şeyin bu doğrultuda yapıldığını, bazı maddelerin farklı yorumlara sebep olabileceğini ancak özünde giderlerin azaltılması ve gelirlerin artırılmasının bulunduğunu belirtti.

Protokolün amacının Türkiye Cumhuriyeti’nin bilgi birikim ve tecrübesinden yararlanmak olduğunu kaydeden Şan, bazı şeylerin dikte edildiğinin söylenmesini doğru bulmadığını söyledi. Şan, geçen yılki protokole ilişkin maddelere de değindi.

Türkiye’de yaşanan deprem ve seçim süreçlerine değinen Şan, son tarih olmasına rağmen haziran ayında bitirilemeyen maddelerin ileride bitirilmesinin herkesin görevi olduğunu ifade etti.

El ve oybirliğiyle yasaların hayata geçirilmesine devam edeceğini dile getiren Şan, Öğretmenler Yasası’ndaki değişikliğin, protokolde hazirana kadar hayat geçirilmesi gerektiği yönünde taahhüt olduğundan dolayı değil de gelecek eğitim yılında düzenlemeler yapılmasına olanak sağlamak için bu yasama yılı içinde geçirilmeye çalışıldığını belirtti.

Şan, kira sözleşmelerinden bazılarının çok eski tarihlerden geldiğini ve şartlara uymayan sözleşmelerin feshedildiğini kaydetti.

Şan, Anayasa’ya uymayan hükümlerin tartışılacağını ve gerekirse geçirilmeyeceğini ifade etti.


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber