DÜNYAFeaturedTürkiye

Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin ardından Körfez turunun son durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. Erdoğan, heyetlerarası görüşmede, BAE ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz.” dedi. Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Erdoğan, Körfez turunun son durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyeret etti.

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan ve Al Nahyan’ın, El Vatan Sarayı’ndaki tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı.

Erdoğan, tören kıtasını selamladı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Al Nahyan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Karşılama sonrası kısa bir konuşma yapan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan şunları kaydetti.

“Gelişmekte olan tarihi ilişkilerimizin ne kadar önemli olduğuna huzurlarınızda vurgu yapmak istiyorum. Gelecek dönemde de ikili ilişkilerimizin çok daha iyi bir şekilde gelişeceğine olan inancım tamdır.

BAE, Türkiye’yi özellikle ticaret, teknoloji, enerji, güvenlik ve gıda konusunda ana partner olarak kabul ediyor. Geçen yıl petrol dışı ticaret hacmimiz yüzde 40 gelişme kaydetti. Gelecek 5 yılda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.”

Bölgedeki gelişmeleri Türkiye’nin de yakından takip ettiğini, her iki ülkenin üzerine düşenin de bu gelişmeleri olumlu yönde desteklemek olduğunu aktaran Al Nahyan, “BAE olarak Türkiye-Mısır arasındaki ilişkilerin büyükelçilikler seviyesine çıkarılmasından memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.

Ankara ve Kahire arasındaki yakınlaşmayı tüm bölge için önemli bir gelişme olarak niteleyen Al Nahyan, ülkesinin dünyada ve bölgede barış ve istikrara vesile olacak tüm girişimleri desteklediğini kaydetti.

BAE tarafından Dubai’de kasım ayında düzenlenecek COP 28 İklim Konferansı’na Türkiye’nin etkin bir şekilde katılmasını önemsediklerini aktaran Al Nahyan, dünyayı gelecek kuşaklar için koruma adına, iklim ve çevre konusunda ortak çözümler üretebileceklerini belirtti.

Erdoğan ve Al Nahyan, daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti.

Erdoğan ve Al Nahyan, El Vatan Sarayı’nda heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti.

Al Nahyan, görüşme sonrası Erdoğan’a “Zayed Devlet Nişanı” tevdi etti.

Erdoğan, nişan için Al Nahyan’a teşekkür etti. Erdoğan ve Nahyan, “Zayed Devlet Nişanı” ile fotoğraf çektirdi.

Erdoğan ve Al Nahyan, bu yıl BAE’de düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için özel olarak hazırlanan bilekliği takarak poz verdi.

Al Nahyan, Erdoğan’ı zirveye davet etti.

Görüşmenin ardından Erdoğan, Al Nahyan’a, “Pamukkale beyazı” renkte bir Togg hediye etti.

Sarayın avlusunda bir süre otomobili inceleyen ve sohbet eden Erdoğan ile Al Nahyan, daha sonra Togg önünde fotoğraf çektirdi.

İKİ LİDER TOGG’LA TUR ATTI

İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, El Vatan Sarayı’ndan, Erdoğan’ın, Al Nahyan’a hediye ettiği “Pamukkale beyazı” renkteki Togg ile ayrıldı. Togg’un sürücü koltuğuna oturan Al Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abu Dabi’nin ünlü Corniche Cadde’sinde bir süre tur attı.


Benzer Haberler

Rusya’dan İngiltere’ye tehdit: Karşılık veririz

NTV

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK