FeaturedKIBRIS

“Türkiye İki devletli çözüm için BM’ye baskı sahnesi kurdu”

Türkiye’nin Kıbrıs’ta egemen eşitliği, iki devlet çözümünü kabul ettirmek için BM’ye “baskı sahnesi kurduğunu” iddia eden Fileleftheros, New York’taki Daimi Temsilciliği’nin, Ankara’nın BM’nin Kıbrıs sorunundan kurtulmasını arzu ettiği gizlemediğini belirterek BM’de bir dayanıklılık testi olacağı iddiasında bulundu.

Haberi; “BM’de Yorgunluk (Efor) Testi… Egemen Eşitlik Kabul Edilsin Diye BM Barış Gücü’ne Türk Şantaj ve Tehditleri”  başlığıyla manşete çeken gazete, son dönemlerde Türkiye’nin, talepleri kabul edilene kadar BM Barış Gücü konusunda ve Güvenlik Konseyi’nde baskı yaptığını savundu.

Gazete Türkiye’nin, görev süresi dolan Elizabeth Spehar’ın yerine Melissa Parke’nin yeni Özel Temsilci atanmasına, Parke’nin Avustralya’da aktif siyaset yaparken Türkiye aleyhine yaptığı açıklamalara atıfla rıza vermeyerek “zorluk çıkardığını” yazdı. Her 6 ayda bir görev süresinin uzatılmasına onay vermesinden bağımsız olarak, bir süredir BM Barış Gücü’nün KKTC’den sınır dışı edilmesi konusunu incelediğini ima ettiğini ekledi.

Türkiye’nin, bölgenin inkişaf planının uygulanabilmesi için Barış Gücü’nden Gazimağusa, Karakol bölgesindeki “Stefanik Kampı”nı boşaltmasını istediğini hatırlatan gazete, bu olursa “Güç’ün operasyonel açıdan oldukça zayıflayacağı” yorumunu yaptı.

Gazete Türk tarafının, egemen eşitliğinin tanınmasını ve bunu BM Güvenlik Konseyi kararı ile ‘kilitlemek’ istediğini hatırlatarak Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’nin son kararının görüşülmesi sırasında buna dair jestler ortaya koyduğunu ancak yalnız İngilizlerden destek alabildiği için bunu başaramamakla birlikte ajandasında tutmaya devam ettiğini savunarak, şu ifadelere yer verdi:

“Toprak konusunda Türk tarafının bütün çabası işgal rejimine Kıbrıs Cumhuriyeti’yle eşit ayrı varlık olarak davranılması. New York’ta Türkiye’nin Daimi Temsilcisi Ankara’nın BM’yi Kıbrıs’tan kurtarmayı arzu ettiğini gizlemedi. Aşikârdır ki bunu kotarıyor.”

ANASTASİADİS’İN NEW YORK PROGRAMINI “PANDEMİ VURDU”

Aynı gazete  “Başkanlık Programını Pandemi ‘Vurdu’” başlıklı haberinde BM Genel Sekreterliği’nin üye devletlere, BM Genel Kurulu için New York’a gitmemeleri ve pandemi önlemleri nedeniyle konuşmalarını internet üzerinden yapmaları, ikili temaslar için küçük salonların sağlanacağı yönündeki mesajının Nikos Anastasiadis’in New York programını önemli ölçüde kısıtladığını yazdı.

Anastasiadis ve heyetinin New York’a 18 Eylül’de New York’a gidip 28 Ekim’de döneceğini hatırlatan gazete Kıbrıs Rum heyetin New York gidişini iptal edemeyeceğini, Anastasiadis’in Genel Sekreter Guterres’le Kıbrıs sorununda yapacağı görüşmeye büyük yatırım yaptığını kaydetti.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, BM Genel Sekreteri’nden, Cumhurbaşkanı Tatar-Genel Sekreter Guterres- Anastasiadis üçlü görüşmesi için gelecek davete cevap vermeye hazır olduğunu da iletti. KIBRIS Rum yönetimi,  Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Hristodulidis’in New York’ta yapmayı planladığı temasları bu kısıtlama ortamı ve diğer liderlerden çok azının New York’a gidecek olması şartları altında ayarlamaya çalışıyor.

Voice Kıbrıs Haber/TAK



Benzer Haberler

6 ve 7 yaşındaki iki kız çocuğuna cinsel tacizde buluna zanlı “Sarhoştum hatırlamıyorum”

Voice Kıbrıs Haber

Yeni asgari ücret 29 bin 640 TL

TAK

Naimoğulları “Yarın daha sert geleceğiz”

TAK

Bu güzergahı kullanacak sürücülerin dikkatine!

Voice Kıbrıs Haber

Minareliköy’de infiale neden olan olay!

Voice Kıbrıs Haber

Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oyçokluğuyla geçti

TAK