FeaturedKIBRIS

‘Turistler en çok çevre kirliliğinden şikayetçi’

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, çevre kirliliğinin önüne geçebilmek maksadıyla Bakanlık hukukçusunun bir yasal değişiklik üzerinde çalıştığını  Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir değişiklik ile Çevre Dairesi ve Turizm Bakanlığı’na bağlı iki ayrı ekibin sürekli devriye gezerek çevreyi kirletenlere cezalar yazacağını vurguladı.

Ataoğlu, yapılacak yasa değişikliği sonrasına görev paylaşımının getirileceğini, yerel yönetimler ve polisle de çevreyi kirletenlere  ceza yazma konusunda görev paylaşımı yapılacağını belirtti ve  cezadan elde edilen paranın bir katkı olarak cezayı yazan  belediyede kalacağını söyledi

Turistlerin Kıbrıs’ın kuzeyinde en çok çevre kirliliğinden şikâyetçi olduklarını vurgulayan Ataoğlu, Çevre Dairesi’nin sivil toplum örgütleriyle birlikte temizlikle ilgili yaptığı ciddi çalışmalar sonrasında hala aynı noktada olunduğunu görmenin üzüntü verici olduğunu belirtti. Ataoğlu,  şu an çevre konusunda ceza yazma yetkisine sahip personelin 24 saat hizmet veren “Alo  123’e “ gelen ihbarlarla ilgili  yaptığı denetim sonucunda ceza yazdıklarını anlattı.

ULAŞIM SIKINTISI… BAFRA- MAĞUSA ARASI FERİBOT SEFERLERİ…

Şehirden uzak olan otellerde kalan turistlerin ciddi ulaşım sıkıntısı yaşadığını da ifade eden Ataoğlu, bunu bir nebze hafifletmek için Mağusa -Bafra arasına hızlı feribot seferleri koymayı düşündüklerini belirtti. İlk etapta  50-100 kişilik olacak olan bu seferlerin daha sonra yaygınlaştırılabileceğini de belirten Ataoğlu, bu yöndeki çalışmaların başladığını kaydetti.

“BAFRA’DA EĞLENCE MERKEZİ”

Bakanlar Kurulu’nun verdiği yetkiyle Bafra bölgesinde Şehircilik Dairesi’yle birlikte bir eğlence merkezi planlaması içerisinde olduklarını söyleyen Ataoğlu, amaçlarının hem orda konaklayan turistler hem de yerli halkın gidebileceği  eğlence yerleri yaratmak olduğunu kaydetti.

YABANCI TURİST SAYISINDA DÜŞÜŞ… YENİ PAZAR ARAYIŞLARI…

Ataoğlu,  Kıbrıs’ın kuzeyine Türkiye’den  gelen turist sayısında artış, yabancı ülkelerden gelenlerin sayısında ise az da olsa bir düşüş yaşandığını kaydetti.

Bunun sebebinin yabancı yolcuların  TC üzerinden seyahat etmek istememesi ve İsrail gibi bazı pazarların Rum tarafının engellemesiyle karşılaşması olduğunu dile getiren Ataoğlu, son zamanlarda yapılan çalışmalar neticesinde İngiltere pazarında az da olsa bir iyileşme kaydedildiğini belirtti.

İngiltere ve Almanya pazarıyla ilgili tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yoğunlaşmış  olduğunu ifade eden Ataoğlu, iyileşmenin artarak devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.

2018 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında doluluk oranının %63 ; 2017’de ise %72 olduğunu ifade eden Ataoğlu, geçen yıl 21 bin olan yatak sayısının bu yıl 25 bin civarında olduğunu, yüzde 16’lık bir artış olduğunu söyledi.  Atatoğlu, yatak kapasitesinin artmasından dolayı doluluk oranlarında bir düşüş  yaşandığını, bunun yatak kapasitesinin yükselmesiyle alakalı olduğunu da belirtti.

Köy pansiyonculuğu ve 1-2- 3 yıldızlı işletmelerinin doluluk oranlarının istenilen seviyeye ulaşması için başlattıkları alternatif turizm modelleri olduğunu söyleyen Ataoğlu, bu tür işletmelerin doluluk oranının artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Ataoğlu, dört ya da beş yıldızlı otellerin doluluk oranının yüzde 85 civarında olduğunu ancak  diğer küçük pansiyon ve 1-2-3 yıldızlı işletmelerin de orana dahil edilmesiyle oranının 65‘lere düştüğünü söyledi.

Geçtiğimiz yıl Kıbrıs’ın güneyi üzerinden büyük sayıda İsrailli turist  geldiğini belirten Ataoğlu, İsrail’li turistlerin Türkiye üzerinden Kıbrıs’ın kuzeyine gelmeye  pek sıcak bakmadığını için bu yıl istedikleri oranda İsrailli turist çekemediklerini kaydetti.

KIŞ TURİZMİ

Eskiden otellerin Kış sezonunda boş olduğunu ve çalışanların da kış sezonunda  durdurulduğunu , fakat kendilerinin bir kış turizmi yarattığını anlatan Ataoğlu,  ülkede artık  12 ay yaşanabilir bir turizm modeline ulaştıkların, bunun ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladığını ifade etti.

Kara sınır kapılarından günübirlik olarak Kıbrıs’ın kuzeyine  gelen ciddi sayıda turist olduğunu da ifade  eden Ataoğlu, bu turistlerin konaklama haricinde ekonomik hareketlilik yarattığını,  tarihi yerleri gezdiklerini söyledi .

MÜZELER AÇILACAK, KAZILAR BAŞLAYACAK

Bakanlığa bağlı ambarlarda bir çok tarihi eser bulunduğunu, tam donanımlı laboratuvarlarda bu eserlerin temizlenerek sergilenebilir hale getirileceğini ve müzelere konacağını anlatan Ataoğlu, 1979 yılından bu yana Kıbrıs’ın kuzeyinde müze açılmadığını da  belirtti.

Her ilçeye bir müze anlayışıyla hareket ettiklerini ve ilk müzeyi İskele’de açtıklarını belirten Ataoğlu, Mağusa’da Şömineli Ev isimli tarihi yapının restorasyonunun yapıldığını ve kısa sürede açılacağını, hemen yanında Polis Binası’nın proje çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Mevcut müzelerin tamamının restore edilip açıldığını da kaydeden Ataoğlu, Güzelyurt’ta Tren İstasyonu’nun ihalesine çıkıldığını ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmak  üzere olduğunu, Lefke’de Vasıf Palace olarak bilinen tarihi binanın restorasyon çalışmalarının da kısa sürede sona ereceğini  anlattı.

Girne’de Güzel Sanatlar Müzesi’nin restorasyon çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Ataoğlu, Lefkoşa’da da bir merkezi müze açılması hususunda yer arayışı içerisinde olunduğunu, bu konuda temaslar yaptıklarını ve yer kesinleşince bir müze yapılacağını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin müzelerin iyileştirilmesiyle ilgili teknik destek vermeye hazır olduğunu ve Türkiye’deki üniversitelerin  kazı  çalışmalarına destek vereceğini belirten Ataoğlu, hocalar ile öğrencilerin tarihi yerlerde kazı çalışmasına başlayacağını anlattı.

Haber: Özlem Güran Akkorlu   Fotoğraf: Hüseyin Sayıl

Kaynak:TAK

 


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber