FeaturedKIBRIS

‘Toplanan para  özel sektöre aktarılmaya çalışılıyor’

Tıp-İş Başkanı Dr. Ahmet Varış yazılı açıklamada bulunarak, “Hastanelerin altyapısı için yurttaşlardan toplanan para  özel sektöre aktarılmaya çalışılıyor” dedi.

Varış açıklamasında; Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, sağlık merkezlerindeki eksikliklerin giderilmesi için Tıp-İş ile görüşülüp takvimlendirme yapılmadığı takdirde “Eylem Komitesi” oluşturulup sendikal mücadelelerini yükselteceklerini duyurdu.

“Hastanelerin altyapısı için yurttaşlardan toplanan para  özel sektöre aktarılmaya çalışılıyor.

Sendikamızın tüm uyarılarına rağmen ülkemizde yıllardır kamu sağlık hizmetlerine yeterli yatırım (personel, alt yapı, fiziki koşullar) yapılmadığından hizmetlerde zaman zaman yetersizlik, kalite ve güvenlik sorunu yaşanmaktadır.

Göreve 5 ay önce gelen Sağlık Bakanı Sayın Filiz Besim ile yaptığımız mükerrer toplantılarda sayın bakan mali kaynaklardaki yetersizliklerden bahsederek eksikliklerin giderilmesinin ancak zaman içinde olabileceğini söylemiş, kapsamlı  iyileştirmeler ötelenmiştir.

Alt yapı ve fiziki koşullarla ilgili açılım beklenirken Sayın Besim geçtiğimiz günlerde sağlıkla ilgili bir takım hedeflerden söz etti.

Sigortacılık literatürüne katkıda bulunarak  “Kısmi Genel Sağlık Sigortası” olarak tanımladığı bir açılımı kamuoyunun bilgisine getirdi. Bu açılımı da yaparken ‘hastanelerin inşaatı ve teçhizatının sağlanması amacıyla’ kamu sağlık merkezlerine başvuran hastalardan 8/2012 sayılı Sağlık Fonu Yasası uyarınca alınan katkı paylarını bazı özel sağlık kuruluşlarına aktarmayı tarif etti. Sayın bakanın, kamu sağlık merkezlerinin güçlendirilmesi amacıyla kamu sağlık merkezlerindeki muayene, tetkik ve tedavi giderleri için hastanelere başvuran bireylerden tahsil edilen paraların ‘yasada tanımlanan amaçlara aykırı olarak’ kamu sağlık merkezlerinde bu kadar eksiklikler varken ‘özel sağlık kuruluşlarına’ ödeme girişimini hangi niyetle ve hangi yasal mevzuata uygun olarak yapmayı planladığını kamuoyuna açıklamasını beklemekteyiz.

Sayın Sağlık Bakanı’nın yasaların kendisine verdiği yetkiler doğrultusunda yıllardır Sosyal Sigortalar Kurumu’nun kamu hastanelerine olan sağlıkla ilgili borçlarını tahsil edip ülkemizde sağlık hizmetlerinin yürütücü motoru olan kamu sağlık merkezlerinin alt yapısını güçlendirme görevini yerine getirmemesi bir yana; kamu sağlık merkezlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan Sağlık Fonu’na yurttaşların cebinden ödenen paraları bazı özel sağlık kuruluşlarına aktarma girişimi kabul edilemez.

Hekimine ulaşmak bir hasta hakkıyken, 24 saat boyunca modern olanaklarla mesleğini yapmak da bir hekim hakkıdır. Kamu hekimlerinin mevcut yasal mevzuatlara göre 24 saat boyunca hekimlik yapma hakkı vardır. Bu hakkın kullanımın ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun olacak şekilde’ tüm kamu hekim camiasına eş zamanlı olarak idarenin sağlayacağı modern alt yapı ve teçhizatlarla, bütünlükçü bir düzenlemeyle birlikte uygulanması için bakanlığın üzerine düşen iyileştirmeleri yapması ve eksiklikleri gidermesini talep ederiz.

Kamu sağlık merkezlerinin alt yapı ve personel eksiklikleriyle ilgili gerçek anlamda iyileştirme çalışmaları başlatılmadığı ve hekimlik mesleğinin doğasına uygun çağdaş ülkelerdekine benzer yasal düzenlemeler için Sendikamızla görüşülüp takvimlendirme yapılmadığı takdirde Genişletilmiş Yönetim Kurulu’muzun aldığı kararlar doğrultusunda ‘Eylem Komitesi’ni oluşturulup sendikal mücadelemizi yükselteceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Dr. Ahmet Varış

Başkan”


Benzer Haberler

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber