FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Tiyatro Yönetmeni Derman Atik, Voice Kıbrıs Haber’e konuştu

Tiyatro Yönetmeni Derman Atik, sanatın barışa giden yol olduğunu, ülkemizde ve dünyamızda barış için anahtar kelimenin sevgi olması gerektiğini söyledi.
Atik , Voice Kıbrıs Haber’e verdiği özel röportajda,“Kıbrıs’ta özlediğimiz, arzuladığımız barışın sağlanması için biz sanatçılar daha çok çalışmalı, birlikte sanat alışverişi yapmalı, birlikte düşünmeli, birlikte yaşamalı ve bunu gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi.
Atik, her iki toplumun birlikte ticaret yapabileceğini, birlikte sanat üretebileceğini, eskisinden çok daha çağdaş yeni bir kültür yaratabileceğini vurguladı.
Atik, yönetmenliğini üstlendiği Hadi Öldürsene Canikom adlı oyunu ve Kıbrıs’ta toplumları yakınlaştırmada sanatın önemini anlattı.

SORU: Ödüllü Türk yazar Aziz Nesin’den bir oyun seçtiniz. Bu seçime nasıl karar verdiniz?

ATİK: 25 yıldır sevgili Valentina Sofokleus ile ülkemiz için birlikte iş yapma hayalimiz hep vardı.Ancak, kendi koşullarımız, gerek zamanımız gerek iş koşullarımız bu hayali gerçekleştirmemizde bizi zorladı .2 yıl önce Valentina kendi özel tiyatrosunda bir oyun yönetmemi istedi. Böylece, hayalimizi de hayata geçirecektik. Önümüzde iki oyun vardı .Birisi Kıbrıslı bir Rum yazarın, çevreci ve fantastik yaratıcılığa açık bir güzel bir oyun metniydi. Diğeri de dünyaca bilinen Aziz Nesin ustanın 1970’li yıllarda yazdığı ve bugün de yarın da güncelliğini koruyan çağdaş diyebileceğimiz Hadi Öldürsene Canikom idi.
1970’den 2023’e kadar geçen süre 53 yıl. Bu zaman dilimi içerisinde kapitalizim insanı daha çok yalnızlaştırdı ve görünen o ki zaman geçtikçe daha korkunç bir şekilde yalnızlaştırmaya devam edecek; sevgisizlik giderek çoğalacak, hoşgörü, insanlar arasındaki paylaşım daha da azalacak. İşte , tam da bu noktada HADİ ÖLDÜRSENE CANİKOM insan ilişkileri, paylaşım, sevgi hoşgörü temelinde bakıldığında çağdaş bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Biz de tam bu nedenle bu oyunu seçtik.

SORU: Oyunun, iki toplumlu işbirliğinin sonucu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bunu yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
ATİK: Evet, oyun iki toplumlu bir işbirliğinin sonucu olarak ortaya çıktı . Bu ne ilktir, ne de son olacaktır.Bugün görülmesi gereken bir gerçek var.Dünyayı her türlü savaştan kurtaracak olan şey barıştır. Kıbrıs’ta özlediğimiz, arzuladığımız barışın sağlanması için biz sanatçılar ve her iki toplumun iş insanları olarak, daha çok çalışmalı, birlikte sanat alışverişi yapmalı, birlikte düşünmeli, birlikte yaşamalı ve bunu gelecek nesillere aktarmalıyız. Her iki toplum birlikte ticaret yapabilir, birlikte sanat üretebilir eskisinden çok daha çağdaş yeni bir kültür oluşturabilir . Barış amacımız, ise sevgi anahtarımız olmalıdır.
Bu çalışma sürecinde, herbirimiz ayrı ayrı başka tiyatrolarda da çalıştığımızdan dolayı kendi takvimlerimizin sıkışıklığı dışında sorunumuz olmadı. Ancak buna rağmen, çok disiplinli  ve verimli ,çok profesyonel,bir çalışma süreci geçirerek hedeflediğimiz tarihte prömiyerimizi Türkiye Maltepe’de gerçekleştirdik.

SORU: Bazı sanatçılar “Sanatçı her zaman barıştan yanadır” diyor. Özellikle adamız için sanatın barışa giden bir yol olması konusunda ne düşünüyorsunuz?
ATİK: Siz de sorunuzda  “bazı sanatçılar”diye başlıyorsunuz. Bu, sizin açınızdan doğru bir yaklaşım olabilir çünkü soruyu sorarken dünya geneline bakarak soruyorsunuz, bunu anlayabilirim çünkü dünyada barışı savunmayan ve sanat ile uğraşan insanlar vardır. Siz de biraz buna bakarak soruyorsunuz; bunu anlayabiliyorum. Ancak sanatla uğraşan insanların etik, estetik, adil olma ve kusursuzu bulmaya yönelik olan sanat süreci felsefesi zaten barışın tam da kendisi değil midir? Peki sanatın felsefesi yukarıda saydıklarımız ise savaş için iyidir, güzeldir veya doğrudur hatta etiktir, estetiktir veya adildir diyebilir misiniz ? Elbette diyemezsiniz ve hatta dememelisiniz. Eğer derseniz, siz sanatı da felsefesini de ve sonuçta kendinizi de inkar edersiniz ve siz sanatçı değilsiniz.
“ Sanatın bu ülkede barışa giden yol olduğuna inanıyor musunuz?” diye sordunuz. Sanat, barışa  giden yolun kendisidir zaten.Ülkemizde ve dünyamızda barış istiyorsak sevgi, anahtar sözcük olmalıdır.Tıpkı şarkıdaki gibi :Dünyayı güzellik kurtaracak ve sevmekle başlayacak herşey.

Kallis Antounas-Voice Kıbrıs Haber 2023


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber