FeaturedKIBRIS

Tektan: Hem trafik azalacak, hem hava kirliliği

Kıbrıs Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Pazar Günü Çağlayan’da gerçekleştiriliyor

Nibel TEKTAN: Ulaşımını bisikletle sağlayan insanların sayısı arttıkça, hem trafik azalacak, hem hava kirliliği

TEKTAN: Kendinizi de, bisikletinizi de süsleyip Pazar günü saat 17.00’de Çağlayan’a gelin. Güzel bir de konser dinleyin

HK Ajansı  

Kıbrıs Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun ikincisi 24 Eylül Pazar günü gerçekleştiriliyor. Kadınların trafikte bisiklet sürmelerine dikkat çekmek adına 2012 yılında İzmir’de başlatılan bu etkinlik, geçen yıl Kıbrıs’ta da başlatıldı. Bisikleti sadece spor yapmak için değil, günlük hayatımızda, günlük kıyafetlerimizle ulaşım amaçlı kullanmaya, trafikte araç kullanımının da azalmasına imkan tanımak adına başlatılan bu etkinliğe katılmanın tek şartı süslenmek. Kadın erkek fark etmez, hem kendinizi, hem de bisikletinizi süsleyip Pazar günü Çağalayan Parkı’nda olmanız yeterli. Bu yıl İzmir ile beraber Türkiye’de 50 şehirde yapılacak etkinlik, Kıbrıs ve Atina’da da eş zamanlı gerçekleştirilecek. Etkinliğin, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesini sağlayan Nibel Tektan, etkinliğin detaylarını bizimle paylaştı ve herkesi Pazar günü bisiklet sürmeye çağırdı…

“süs” konuya dikkat çekmek için

SORU: İlk kez İzmir’den gerçekleşen bu etkiliği Kıbrıs’a getirme fikri nereden doğdu?

TEKTAN: Ben İzmir’de okuduğum için sürekli oraya gidip geliyorum. Orada bir arkadaşım aracılığıyla bu etkinlikten haberdar oldum. Sema Gür bu işi başlatan kişidir. Sema, 2012 yılında yeni yeni bisiklet sürmeye başladığında, bir gün otururken, “ kızlar kalkın, gidip süslenelim, bisikletlerimizi de süsleyelim ve bisiklet sürelim. İnsanlar artık sokakta bisiklet sürenlerin de olduğunun farkına varsın” demiş. Biliyorsunuz, Türkiye’de daha büyük problemdir kadın bisikletçi olmak. Günlük kıyafetleri ile, süslenip püslenip, kadınların bisiklet sürebileceklerine vurgu yapmak, üstelik illaki tayt, tişört veya eşorfman ile bisiklet sürmek zorunda olunmadığına işaret edilmek isteniyor. Üstelik de yurt dışında birçok insan iş yerine bisiklet ile gidiyor. Buradaki “süs” olayı, konuya dikkat çekmek içindir.İlk olarak küçük bir gurup ile başladı etkinlik, ancak ardından giderek yayıldı ve ikinci yıldan sonra başka şehirler de buna katıldı.Geçen yıl biz başladığımızda 22 şehir vardı. Bu yıl 50 şehirde ve Atina’da da yapılıyor.

Ulaşım için bisiklet sürerken tedirginim

SORU: Bu kadar hızlı bir şekilde bu etkinliğin yayılmasının nedeni nedir?

TEKTAN: Kıbrıs’ta bisiklet sürerken biraz tedirgin oluyorum ben. Gurupça, özellikle Pazar günleri bisiklet sürmek için çıktığımız zaman, daha rahatım. Köylere, daha tenha yerlere gidiyoruz topluca bisiklet sürmek için. Ancak, evden işe, işten eve giderken bisiklet sürdüğüm zaman tedirgin oluyorum. Veya, çok yakında kalan bir arkadaşıma bile giderken bisiklet sürme konusunda endişe taşıyorum. Yollarımız çok güvenli değil. Türkiye’de de bu böyledir. Orada bir de taciz olayı var.

Hem trafik, hem hava kirliliği azalacak

SORU: Sizce bisikletli sürücülere dikkat çekmek ve bisiklet yolları yapılması için gerçekleştirilen farkındalık etkinlikleri yeterince ses getiriyor mu?

TEKTAN:  Bence ses getiriyor. Kalabalık bir topluluk eylem yaptığı zaman dikkat çekiyor. Bir de, bizim amacımız insanları bisiklet sürmeye teşvik etmek. Tur sonrası ben çevremdeki çok insandan duydum, “ çok hoşumuza gitti, gidip bisiklet alacağız” şeklindeki söylemleri. Annem de buna dahil. Tabii onların zamanında bisiklet sürmek bu kadar kolay değildi. Bu yıl da tura gelecek annemler ve onlara 4 tekerlekli bisiklet bulduk. İlerde sürüşlerini ilerletmeyi planlıyorlar. Ulaşımını bisikletle sağlayan insanların sayısı arttıkça, hem tarfik azalacak, hem de hava kirliliği.

Farkındalık artıyor

SORU: Bu hareketle Türkiye’de yeterince bisiklet konusunda farkındalık yaratıldı mı?

TEKTAN: Orada turu yapanlardan aldığım bilgi, farkındalığın arttığı yönünde. Mesajlar alıyorlarmış, “ Çok teşekkür ederiz. Sizin sayenizde bisiklete başladım” gibi. İzmir’de Belediye Başkanı birçok yerde bisiklet yolu yapmaya başlamış. Bisiklet yollarının yanında, trafikteki araçlar bisiklet sürenlere karşı farkında olursa, saygılı olursa, çok daha iyi olur herşey.

Geçen yıl katılım çok fazla oldu

SORU: Geçen yıl ilk kez gerçekleştirilen etkinliğe katılım nasıl olmuştu?

TEKTAN: Geçen yıl katılım, beklediğimden çok fazla oldu. Facebook’ta ilk kez böyle bir etkinlik düzenledim ve insanlar bana hep, “ Katılım facebook’ta 500 diye yazarsa sen 200 kişi bekle” dedi. Ancak, o gün insanlar geldikçe geldi. Tabii o ilkti, insanlar daha heyecanlıydı. Bu yıl facebooktaki etkinliğe katılım o kadar fazla değil ama, çevremdeki birçok gurup bana geleceklerini söylüyorlar.

Şık giyinen erkeler de etkinliğe katılabilir

SORU: Bu etkinliğe sadece kadınlar mı katılacak?

TEKTAN: Her zaman söylüyoruz. Tabii ki erkekler de gelebilir. Tek şartımız “şık” olmaları. Ve biraz geri planda durmaları. Amacımız etkinliğin biraz renkli olması. Bisikletimizi de, kendimizi de süsleyip gelelim.

Pelin ve Öldüren Şampanya’dan konser

SORU: Parkur hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

TEKTAN: Bu yıl Çağlayan’dan başlayacağız. Çünkü dönüşte orada konserimiz olacak. Geçen yıl, insanlar sürüşten sonra birşeyler yapma ihtiyacı hissetti. Biz de bu yıl “Öldüren Şampanya ve Pelin”’e rica ettik. Onlar da kabul ettiler sağolsun. Bizlere güzel bir konser verecekler. Cumhurbaşkanlığı ve LTB’de bizlere yardımcı oluyor. Hiçbir sponsorumuz ve maddi kaynağımız yoktur. Bu, kadınların buluşup hep beraber bisiklet süreceği bir etkinlik. Bizler Pazar günü Çağlayan’dan çıkıp Dereboyu’na gideceğiz, oradan Başbakanlık ışıklarından dönüp, Çağlayan’a geri döneceğiz. Saat 17.00’de buluşulacak ve 17.30’da sürüş başlayacak ve yaklaşık bir saatlik sürüşün ardından konsere katılınacak.

Süslenip püslenip saat 17:00’de Çağlayan’da olun

SORU: Son olarak mesajınızı alabilir miyiz?

TEKTAN: Sağlıklı bir toplum istiyorsak, arabaların azalması lazım. Daha çok yol yapmak yerine, arabaları azaltmalıyız.Daha çok araba demek, daha çok eksoz dumanı demek, daha çok stres demek. Ayrıca, bisiklet sürmek sağlıklı. Bu eylemde de ne kadar çok insan olursa, o kadar çok ses getirecektir. O zaman da amaca ulaşılacaktır. O nedenle Pazar günü herkesi süslenip püslenip Çağlayan’a bisiklet sürmeye bekliyoruz. Çocuklarını getirecek olanlar lütfen çocuklarının kasklarını taksınlar. Etkinliğimizde hiçbir kayıt ücreti de yoktur.


Benzer Haberler

Ercan- İskele anayolunda trafik kazası: 2 ağır yaralı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (8 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Hava az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu geçecek

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK