FeaturedKIBRIS

Taşkent Doğa Parkı’ndan Akıncı’ya açık mektup

Taşkent Doğa Parkı, Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme (Değişiklik) Yasası hakkında görüşlerini dile getirerek KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı‘ya açık mektupla çağrıda bulundu.

Yapılan açıklama şu şekilde:

2017 yılından beri üzerinde çalışılan ve emek verilen, her kesimden paydaşların içerisinde yer aldığı, hukuk komitesinden oy birliği ile geçen, meclis genel kurulundan oy birliği ile geçen Av ve Avla İlgili Yaban Hayat Düzenleme Yasasının(Av Yasası) tarafınızdan yeterince incelenmeden ve araştırılmadan önceki gün Meclis’e geri iade edilmesini büyük bir şok ve üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Söyle ki:

2017 yılı başında KKTC İçişleri Bakanlığı ve Sayın Bakan Aysegul Baybars bir ilki gerçekleştirerek KKTC Avcılık Federasyonu, Taşkent Doğa Parkını, Biyologlar Derneği ve Kuşkor isimli derneği toplantıya çağırmış ve yeni Av Yasası üzerinde her kesimden görüşlerin ortaya konacağı bir ortak çalışma platformu oluşturulmasına önayak olmuştur. Bu konuda bakanlıkta yapılan ilk toplantıya Kuşkor dahil tüm paydaşlar katılmış fakat söz konusu dernek 2017 yılı içerisinde Avcılık Federasyonu, Biyologlar Derneği ve Taşkent Doğa Parkının katılımı ile gerçekleşen yaklaşık 25 toplantının hiç birine katılmamış ve katkı koymamıştır. 2018 yılı başında bu 3 kuruluş asgari müşterekte ve ortak paydada uzlaşılarak hazırlanan taslağı İçişleri Bakanlığına sunmuştur. Kuşkur isimli dernek kendisine her türlü fırsat verilmesi ve yasanın oluşturulmasına katkı koymayı reddetmelerine rağmen Sn Bakan Ayşegül Baybars’ı 10 Şubat 2018 düzenlenlenen basın toplantısı öncesi ziyaret edip bu yasanın Meclis alt komitesine gönderilmemesi için başarısız bir şekilde baskı kurmaya çalışmışlardır.

Meclis alt komitesine gönderilen taslakta, komite üyeleri değerli milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Çevre Koruma Dairesi, Avcılık Federasyonu, Biyologlar Derneği, Taşkent Doğa Parkı, Yeşil Barış Hareketi ve yine Kuşkor görüş bildirmiş ve tüm komite toplantılarına davet edilmiştir. Komitenin her toplantısına katılan bu dernek dahası her kurumun toplantılarda bir kişi ile temsil edilmesine rağmen bazı toplantılara 2, birçok toplantıya da 3 kişi ile katılmış, yine de her kişiye ayrı ayrı söz hakkı verilerek tüm görüşleri dinlenmiştir.

Gayet demokratik geçen komite toplantılarında İçişleri Bakanlığına sunulan taslağa göre birçok konuda çok ciddi gelişmeler elde edilmiş, önemli bir demokrasi örneği gösterilerek çok başarılı ve hemen her yönden mevcut yasaya göre katbekat üstün bir yasa tasarısı oluşturularak oybirliği ile Meclis Genel Kuruluna gönderilmiştir.

Tabi böyle bir yasa çalışmasında hiçbir kurum ya da kuruluş tamamıyla kendi beklediği sonuçların çıkmasını bekleyemez. Bize göre demokratik bir şekilde argümanlarını temsil hakkı verilen kurum ve kuruluşlar, yine bu demokrasinin aldığı kararlara saygı duymak zorundadırlar. Bu bağlamda Komite’den oybirliği ile geçerek Meclis Genel Kuruluna gönderilen yasa taslağına sanki Kuşkor en başından bu yasa çalışmasına davet edilmemiş, sanki Meclis Alt Komitesindeki her toplantıda bulunmamış ve görüşlerini komiteye aktaramamış gibi davranması, demokrasi anlayışına aykırı bir biçimde çalışma yaparak Meclis Genel kuruluna ve ayrıca tarafınıza görüş vermesi anlaşılabilir bir durum değildir.

Sizin ise bu konuda diğer paydaşları hiçe sayarak 2 yıllık bir emek sonucunda ortaya çıkan ve hem komiteden hem de Meclis Genel Kurulundan oy birliği ile geçen bir yasa tasarısını sadece tek bir derneğin görüşlerine dayanarak Meclis’e iade etmeniz anlaşılabilir bir durum değildir.

Belirtmek isteriz ki tüm tarafların katılımı ile bu Av Yasası, mevcut yürürlükteki yasaya göre yaban hayatı gözetilerek çok çok daha iyi noktalara getirilmiştir. Şöyle ki:

Yasada değişikliği öngörülen tüm maddeler komite üyeleri değerli milletvekillerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Çevre Koruma Dairesi, Avcılık Federasyonu, Biyologlar Derneği, Taşkent Doğa Parkı, Yeşil Barış Hareketi, ve Kuşkor’un katılımı ile madde madde detaylı olarak irdelenmiş ve gelinen noktaya 2 yıllık toplam bir çalışma sonucunda ulaşılmıştır.

Değişiklik yasasında bir avcının 3 köpek yerine en fazla 2 köpek ile av yapması komitede detaylı olarak görüşülmüş, sunulan detaylı açıklamalar ve argümanlar neticesinde ise 3 köpek kalması uygun bulunmuştur. Bunun dışında ayrıca yeni değişiklik yasasına eklenen tüm köpeklerin çiplenerek kayıt ettirilme ve ayrıca Avcılık Federasyonuna bildirilme zorunluluğu, köpeklerin tedavi ve bakım ihtiyaçlarının yapıldığına dair Avcılık Federasyonuna bilgi verme zorunluluğu, köpeklerin doğada gezdirilme şartları ve zamanları ile ilgili hayvan refahını ve doğayı ilgilendiren birçok gelişme de ne yazıkki sizin yasayı geri göndermeniz sebebi ile yürürlüğe girememiştir.

Yapılan çalışmalarda ince avda avcıların %93’ünün tüm av sezonunda her av günü 30 ve altında cikla avladığı tespit edilmiştir. Avcı başına 100 cikla vurma sınırı da bu çerçevede değerlendirilmiş, bu sınırın psikolojik bir sınır olduğunu ve 30’un altına çekilmesini gerektirecek bir durum olmadığı hallerde rakamla oynamanın vurulan cikla sayısında bir fark yaratmayacağı sonucuna varılmıştır. Bu noktada her av hayvanında bir limit olmalıdır esası gözetilerek 100 rakamı değişiklik yasasına yansımıştır. Fakat ne yazıkki siz yasayı geri gönderdiğinizden dolayı bu limit de uygulanamayacak ve şu anda açık olan ince avda mevcut yasaya göre bu kuşlar sınırsız bir şekilde avlanılabilmektedir.

Üveyik avı yine detaylı olarak komite öncesinde, ve komitede irdelenmiştir. 2 yıldır ülkemizde avlanılan üveyik rakamlarının belirlenmesi için çalışmalar Avcılık Federasyonu ile Taşkent Doğa Parkı arasında yapılmaktadır. Bu konuda yapılan uluslararası çalışmalar, ayrıca Avrupa, Türkiye ve GKRY’ndeki kararlar yakından takip edilmektedir. Bu bilgiler ışığında bu aşamada avlanabilir üveyik sayısının 40’dan 10’a düşürülmesi ve av mevsiminin başlangıç tarihinin de üreme zamanından uzaklaştırılarak 15 Ağustostan 1 Eylüle kaydırılması konusunda mutabık kalınmıştır. Ne yazıkki siz bu yasayı geri gönderdiğiniz için şu anda 15 Ağustos yani üreme mevsimine daha yakın bir zamanda ve her av günü tam 40 üveyik avlanılabilinmektedir.

Ülkemizde sürek avı zaten yasaktır. Banya avı diye bir şey de literatürde yoktur. Bir gurup arkadaşın ya da akrabanın ava beraber giderek araçlarını bırakıp ava çıkması olayına verilen yerel isimdir. Bunun yasaklanması ne mümkün ne de söz konusu olabilir.

Özel Çevre Koruma Bölgelerinin ne KKTC’de ne de dünyada ava kapalı olması gerekir diye bir kural yoktur. Yapılan komite toplantılarında bu konular ele alınmış, hatta tam 3 komite toplantısı bu konuya ayrılmıştır ve Çevre Koruma Dairesi de bu toplantılara katılarak katkı koymuştur. Sonuçta Çevre Yasasında Çevre Koruma Dairesine verilen yetkiler ayrıca MAK ve yeni oluşturulan Danışma Kurulunun çalışma şekilleri göz önünde bulundurularak yapılan değişiklik yasasına sabit bir harita konulmaması yönünde karar üretilmiştir.

2009 yılında geçen ve 10 yılı aşkın süredir yürürlükte olan yasa hale hazırda yetkilendirilmiş üretim tesisinde üretilen hayvanlarının satışı, ayrıca komisyon tarafından izin verilen yerlerde servis yapılması ve tüketilmesi konusunda izin vermektedir. 10 yılı aşkın süredir Avcılık Federasyonu mevcut yasada kendine verilen bu yetkiyi suiistimal etmemiş, ettirmemiştir. Yeni yasada da konu yine komisyonda detaylı bir şekilde irdelenmiş ve benzer şekilde düzenleme yapılmıştır.

Tüm bu bilgilerin ışığında yeniden belirtmek isteriz ki yeni “Av (Değişiklik) Yasası” 2 yılı aşkın bir süre üzerinde emek verdiğimiz, farklı hassasiyetlere sahip örgütlerin ortak bir akılda buluştuğu ve mevcut yasaya göre yaban hayatın korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması adına olumlu düzenlemeler içeren bir yasadır. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı tarafından meclise geri gönderilen yasanın aynen onaylanarak zaman kaybetmeden yürürlüğe girmesi için Biyologlar Derneği, Yeşil Barış Hareketi, Taşkent Doğa Parkı ve Avcılık Federasyonu olarak Meclis Başkanımız Teberrüken Uluçay’ı ziyaret ederek hem konu hakkında bilgi verdik hem de bu konuda gereken adımların atılmasını talep ettik.

İnanıyoruz ki Meclis Alt Komitesi ve Meclis Genel Kurulu yaklaşan seçim sürecini de gözönüne alarak bir an önce bu yasanın olduğuı gibi yürürlüğe girmesi için gereken adımları atacaktır.

Taşkent Doğa Parkı olarak doğa, çevre ve yaban hayatı ile ilgili her türlü fikir, proje ve konuda ücretsiz profesyonel uzman desteği sağladığımaya hazır olduğumuzu yineler bize 7/24 Alo 1190 Yaban Hayat Destek Hattından her zaman ulaşabileceğinizi tekrardan hatırlatmak isteriz.

Saygılarımızla,

Taşkent Doğa Parkı


Benzer Haberler

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK

Arabasında tabanca ve mermi bulunan şahıs tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

CTP Girne İlçesi, Alsancak, İncesu, Malatya ve Ilgaz’daydı

Voice Kıbrıs Haber

4. Kozanköy Hellim, Pekmez, Pastelli Festivali ertelendi

TAK

Girne’deki trafik kazasında 4 genç yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

“Sıfır Atık Çöp Toplama Maratonu”, Girne Boğaz Piknik Alanı’nda başladı

TAK