FeaturedKIBRIS

‘Tasdik memurlarının görevi imza veya mührün tasdikini yapmaktır’

Voice of the İsland

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Özdemir Kalkanlı imzasıyla noter ve avukatlara gönderilen yazıda “Avukatlar yasası uyarınca avukat olarak kayıt olunmuş, avukatlık mesleğini icra eden ve aynı zamanda Fasıl 29 Tasdik Memurları Yasası uyarınca bakanlar kurulu tarafından Tasdik Memurluğuna atanan kişiler haricindeki tasdik memurlarının; sadece imza ve mühür tasdikleme yetkisinin bulunduğu, bu yetkiler dışında hukuki sonuç doğuracak herhangi bir evrakı düzenleme yetkisi bulunmadığı, evrak düzenlenmesi halinde gerek yargı organları gerekse kamu kurum ve kuruluşları nezdinde geçersiz sayılacağı ve tasdik memurluğu yetkisinin iptali yönünde işlem başlatılacağı hususu hatırlatılır” denildi. Söz konusu durumu gazetemize değerlendiren Avukat Barış Mamalı, ülkemizde bu konu ile ilgili büyük bir yanılgı olduğunu belirtti. Mamalı ayrıca Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bu duyurunun çok yerinde olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini ekledi.

 

Mamalı: Hukuki sözleşme yapma misyonları yok

Tasdik memurlarının görevinin sadece imza veya mührün tasdikini yapmak olduğunu belirten Avukat Barış Mamalı, Bunun dışında yasal bir görevlerinin olmadığını söyledi. “Kaldı ki noter de değildirler, hukuki sözleşme yapma misyonları yoktur. Ancak ülkemizde birçok tasdik memuru tabelasına “Noter” kelimesini yazarak büyük bir yanılgıya sebebiyet vermektedirler, çünkü onlar noter değildir, olamazlar da” diye konuşan Mamalı, ülkemizde noterlik konusunda bir mevzuat olmadığı için kimse kendisine noter sıfatını veremeyeceğini, buna avukatların da dahil olduğunu ifade etti.

“Burada büyük bir kandırmaca vardır”

Mamalı, “O açıdan her kim tabelasına noter unvanı ekliyorsa burada büyük bir kandırmaca vardır. İnsanlar bu unvanı görerek yanılgıya düşmekte keza tasdik memurları da bu yanılgı altında hiçbir hukuki ehliyetleri olmamasına karşın (hukuk mezunu tasdik memurları hariç) çeşit türlü belge, sözleşme ve benzeri dokümanlar düzenlemektedir” dedi. Aslında bu tür belgelerin noterlik adı altında hazırlanarak haksız ve kanunsuz kazanç elde edilmekte olduğunu dile getiren Mamalı, “Özellikle gayrimenkul satış sözleşmesi, kira sözleşmesi, vasiyetname ve tereke kurma hususlarında bu tür kanunsuzluklara sıkça rastlanılmaktadır. Maliye Bakanlığı’nın bu duyurusu çok yerindedir ve desteklenmelidir” diye ekledi.


Benzer Haberler

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (2 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi “Yer yer fırtınamsı rüzgar bekleniyor”

Voice Kıbrıs Haber

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA