FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

Tarafların pozisyonları arasındaki fark görüşmeleri zorluyor

ELENİ CONSTANTİNOU

Cenevre’de Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafının pozisyonları arasındaki fark, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, iki lider ile yaptığı görüşmelerin ardından ortaya çıkan dünkü bulguydu.

Bu farklılıklar dışında, görüşmelerin devam etmesinin zor göründüğü ve Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerin yeniden başlatıldığına dair ortak bir açıklama yapmak için büyük çabalar sarf edildiği bildirildi. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, iki tarafı bir adım daha yaklaştırmanın zorlukları nedeniyle Konferansın planlandığı tarihte sona erdirileceği, bir gün daha uzatılmayacağı belirtildi.

Kıbrıs Rum tarafına göre, ortak bir açıklama için çabalar, gayri resmi konferansın sonuna kadar devam edecek. Bu amaçla Birleşmiş Milletlerin tarafların mutabık kalacağı bir metni hazırlamayı taahhüt ettiği bildirildi. Ancak bunun mümkün olmaması halinde, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten BM kararlarına ve çözüm temellerine atıfta bulunulmasını talep ettiği bir açıklama yapmasını istediği belirtildi.

Guterres ile görüşmede Tatar’ın, iki devletli bir çözüm konusunda ısrar ettiği, Kıbrıs Rum tarafının ise Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlanan çözüm biçiminde herhangi bir farklılığı kabul etmediği, iki devletli çözümü kabul etmeye ve her türlü egemenliği tanımaya hazır olmadığını vurguladığı öğrenildi.

Guterres’in dün Anastasiadis’le olan görüşmesinde, iki devletli çözüm, egemen eşitlik ve tanınma için Tatar’ın öne sürdüğü pozisyonlar hakkında bilgi verdiği, Anastasiadis’in ise Genel Sekreter’den Crans Montana’da yaptığı gibi yaratıcı bir katkı ve yaratıcı bir müdahalede bulunmasını talep ederek, böylece çıkış yolları bulunabileceğini kaydetti.

Ayrıca, Kıbrıs Rum tarafı görüşlerini yazılı olarak sunarken, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Crans Montana’da sunduğu belgedeki uzlaşılan yakınlaşmalara ve Kıbrıs’ın AB üye ülkesi olması nedeniyle dikkate alınması gereken parametrelere atıfta bulunduğunu bildirildi.

Kıbrıs Rum tarafının Önerdiği Güven Artırıcı Önlemler

Anastasiadis’in Kapalı Maraş’ın (Varoşa) BM yönetimine devri ve yasal sakinlerinin kente dönüşü karşılığında önerilen ilgili Güven Yaratıcı Önemler konusunu da gündeme getirdiği öğrenildi. Buna çerçevede, Protokol 10 uyarınca Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı’nın BM idaresi altında faaliyet göstermesi önerisini anımsattı.
Ayrıca, hidrokarbonlar konusunda Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’ine itiraz etmemesi koşuluyla, Kıbrıslı Türklere hidrokarbon gelirlerinin yüzde 40’ının verilmesi için ayrı bir hesap oluşturulması önerisini sundu. Buna, Kıbrıs bayraklı gemilerin Türk limanlarına serbest girişi şartını da ekledi.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK