FeaturedKIBRIS

Talat “Hristodulidis, Anastasiadis’ten ‘bir gömlek daha fazla’ çözüm karşıtıdır”

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in eski Rum lider Nikos Anastasiadis’ten daha çok çözüm karşıtı olduğunu söyledi.
Talat, “Hristodulidis, Anastasiadis’ten ‘bir gömlek daha fazla’ çözüm karşıtıdır” dedi.
Yenidüzen Gazetesi’nde Tünay Mertekçi’nin sorularını yanıtlayan Talat, bu durumun dünyada deşifre edilmesi gerektiğini ifade etti.
Talat, bunu yapabilmek için Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının politikalarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Talat, “Çözümden yana bir politika gütmeye başlanması ve bunu dünyaya anlatması şarttır. Başka yol yoktur. Türkiye’nin çok daha büyük sorunları var dünyayla. Türkiye bu konuda biraz daha cekinceli olabilir. Bizim bunu anlatabilmemiz lazım Türkiye’ye.Türkiye’nin bu Kıbrıs politikasını değiştirmesinin yolu, bizim bu durumu, bu gerçekleri Türkiye’ye anlatmamızdan geçer”dedi.

“BİZİM NESLİN SON DENEMESİ” İLE İKİ AYRI DEVLET BAĞLANTISI

Mehmet Ali Talat “egemen eşit iki devlet politikasından” bahsederek, “Bu işin kıvılcımını Mustafa Akıncı çaktı” dedi ve Crans Montana’da masanın çöktüğü süreçte Akıncı’nın kullandığı “ Bu bizim neslin don denemesiydi” ifadelerini hatırlattı. Crans Montana sonrası yaşananları anımsatan Mehmet Ali Talat, söz konusu dönemi kendi perspektifinden şu şekilde anlattı:
“Mustafa Akıncı Crans Montana’da süreç çökünce, ‘Bundan sonra yeni nesiller bu işle ilgilensin’ dedi. Bu arada AB içinde birleşecek iki ayrı devlet formülü ifade edildi basın tarafından. O dönemde Akıncı da ses etmeyince, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘ille de sadece federasyon görüşmeye gerek yok’ demeye başladı. Federasyon görüşmeyeceğiz demedi. Sadece federasyon seçeneği yoktur dedi. Başka seçenekler de gündeme gelmeli dedi. Gazetelerde, ‘Akinci’nin iki ayrı devletin AB içinde bütünleşmesi’ gibi düşünceleri olduğunu yazılınca, Akıncı buna itiraz etmedi. Böylece o önermiş gibi oldu. Bilmiyorum kim önerdi. Basın mı yazdı bunu sadece?”

“TARTIŞMALAR SONUCUNDA BUGÜN TÜRKİYE HER ŞEYİMİZE KARIŞIYOR”

Çavuşoğlu’nun, “ille de sadece federasyon görüşmeye gerek yok” söylemlerine, Akıncı’nın bir süre sonra karşı çıktığını anımsatan Talat, söz konusu durumun ardından Çavuşoğlu’nun Kıbrıs’a geldiğini aktardı. Cavusoğlu’nun Kıbrıs’ta Mustafa Akıncı’ya, “Bu konuda biz Crans Montana’da toplantıdan sonra konuşmadık mı?” diye sorduğuna dikkat çeken Talat, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen toplantıda tartışmalar yaşandığını dile getirdi. Dönemin Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis’in de Crans Montana’da Çavuşoğlu’na, “Bu sürecin sonunda iki devletli çözümü görüşmeye hazır olacağız. Bizim seçimlerin geçmesini bekleyin. iki devletli çözümü konuşabileceğiz” dediğini söyleyen Talat, Çavuşoğlu’nun da söz konusu durumu sahiplendiğini ifade etti. Çavuşoğlu’nun yaşanan olaylar sonucunda “ille de sadece federasyon görüşmeyelim” dediğini kaydeden Talat, “Akıncı da bunu bilir… Tartışmalar oldu buradaki toplantıda. Sonra iki taraf da sertleşti. Bunun sonucunda bu iş Türkiye ile kavgaya dönüştü. O sayede Türkiye bugün her şeyimize karışıyor. O güne kadar Türkiye böyle bir ihtiyaç duymamıştı bu kadar karışmaya. UBP’nin genel başkanını , başbakanı, hepsini Türkiye tayin ediyor. Olur mu böyle bir şey? Tarihte hiç böyle bir şey olmadı. Denktaş zamanında da böyle olmadı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yenidüzen/ Tünay Mertekçi


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK