CoronavirüsFeaturedKIBRIS

‘Şüpheler vardı ancak bu şüphe daha da ciddileşti’

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Erden Aşardağ Çin’de yapılan son çalışmalarda coronavirüsün tuvaletlerden de bulaşabileceği yolunda ciddi bulgulara rastlandığını kaydetti.

Aşardağ sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Covid-19 önlemlerinin unutulduğunu ifade ederek, herkesin çok rahatladığını ancak virüsün henüz bitmediğini vurguladı.

Aşardağ’ın açıklaması şu şekilde:

“Çok rahatladık. Ama. Daha bitmedi.

Çinde yapılan son çalışmalarda coronavirüsün bildiğimiz yollardan(burun+ağız+göz) bulaşması yanında büyük abdestten ve tuvaletlerden de bulaşabileceği yolunda ciddi bulgulara rastlandı. Bu konuda şüpheler vardı ancak bu şüphe daha da ciddileşti.

Özellikle ortak konutlarda (apartman ve kanalizasyonu ortak olan evler) yaşayan insanlarımız mutlaka kanalizasyon problemleri varsa tamir ettirmeleri ve sızıntıları gidermeleri, bulaşmayı önlemede maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi önemli olabilir.

Zorda kalmadıkça ortak tuvaletleri kullanmamaya çalışmak lazım ve kullanılacaksa mutlaka el hijyenine dikkat edilmeli ve mutlaka eldiven ve maske devreye girmeli.

Son bir hafta içerisinde özellikle medya kurumlarında ve ortak alanlarda yapılan programlarda korunmanın ‘’ K ‘’ si uygulanmamaya başlanmıştır. 65 yaş üzeri insanlarımız daha genç insanlarla mesafesiz ve maskesiz güzel güzel programlar yapmaktadırlar.Bunu yapmayalım işte. Kurumların başında olan değerli görevlilere çağrı yapıyoruz.Koruyun.. korutun…

Şu anda vaka görünmeyebilir. Bu da iyi bir gelişmedir. Ancak dünyada covid-19, bitmedikçe bizde de bitmeyeceği kesindir.Özellikle universite öğrenci gelişleri başlayınca bulaşma bir şekilde olabilecektir.

Korunma bir yaşam şekli ve alışkanlık olmalıdır. Bunu hayatımıza şimdilik yerleştirmeliyiz.Dişlerimi fırçalar gibi bir alışkanlık olmalıdır. Özellikle bu hafta sonundan sonra gelecek güvenli tanı kitleri ile toplum ne kadar bağışıktır, yüzde kaçı virusle karşılaştığini araştıracak bıoistatistik ve seroprevalans çalışmaları yapılacaktır.

Bu çalışmalardan sonra okulların açılması, yabancı öğrencilerin geri gelmesi ve turizmin ne şekilde şekilleneceği konusunda önlem ve poletikalar üretilecektir

Ne kadar başarılı önlemler alınırsa alınsın, bilinmesi gerekir ki, şimdilik büyük bulaş riski görünmemesine ragmen( tersi de geçerli olabilir- dangalak bir virüsle karşı karşıyayız) kapılar açıldıktan sonra mutlaka virus bulaşan ve rahatsızlığa yakalanan insanlarımız olabilecektir.

Genç insanlarımız kendilerine güvenebilirler, ben nasıl olasa atlatırım diyebilirler ama onların hasta olması risk grubundaki insanlarımızın hasta olması demektir.En azından onları düşünmeleri gerekir korunurken.

Tüm dışarıdan gelebilecek kişilere en emniyetli ve yeterli testler yapılsa da mutlaka tüm testlerin gözden kaçırabileceği ve hastalık varken yok diyebileceği bir oran vardır. Bu sayede testi iyi çıkmış kişiler sayesinde bulaşmaların olabileceği tüm tıp dünyasının bilgisi dahilindedir.

Bu bilgilerden dolayı KORUNMA KORUNMA KORUNMA diyoruz Lütfen kimde gevşemesin. Kuralları uygulamamız ve bunu yaşam şekli yapmamız lehimize olacaktır.”



Benzer Haberler

Önümüzdeki hafta bulutlu olacak

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis’ten “çocuk yapmak için çalışmaya başlayalım” çağrısı

TAK

Bilim Şenliği başladı

TAK

İsrail’den ilk açıklama: “Reisi’nin öldüğü kazayla bir ilgimiz yok”

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs, LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılıkta AB birincisi

Voice Kıbrıs Haber

Eylemciler Meclis önünde!

Voice Kıbrıs Haber