FeaturedKIBRIS

‘Siyasi eşitlik olmazsa olmaz’

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla Mecliste temsil edilen siyasi parti başkanları ile birlikte gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Kıbrıs konusundaki son gelişmelerin ele alındığı toplantı sonrası basına açıklama yapan Akıncı “Kuzey Kıbrıs’taki olası bir çözümdeki kurucu devletin siyasi eşitliğini tehlike altına atılmayacak bir çerçeve istiyoruz” diyerek bunun için çalıştıklarını belirtti.

Akıncı açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Olmazsa olmaz olan siyasi eşitlik kavramı var. Siyasi eşitlik etkin katılımla birlikte anılırsa ancak anlamlı olur. Siyasi eşitlikten kastımız içi boş bir kavram değil. Kararlara iki tarafın da etkin katılımı önemlidir diye değerlendiriyoruz. Bunun yanında 11 şubat 2014 belgesi Anastasiadis’in bizzat imzasını taşıyan geçmiş mutabakatlar ve Guetteres belgesi üzerinde durduğumuz konular olmuştur. Geçmiş mutabakatlar da dipnotlarıyla birlikte önemlidir. Eğer kabul edilecekse bunların bir bütün olarak kabul edilmesi gerekir. Yani biz bir daha ucu açık sonuç odaklı olmayan ve bizi yıllarca yine sonuçsuz müzakerelerle oyalayacak bir sürece girmeyeceğimizi hep altını çizdik. Sayın Lute ile bu konuyu çok net olarak konuştuk. BM Genel Sekreteri’nin söylemlerine ve raporlarına da girmiş olan bu konu bizim önem verdiğimiz konuların başlıcalarından biridir. Hatırlayacaksınız ucu açık süreçler geleceğe dair değil geçmişe dairdir, BM raporları vardır. Biz bu raporların çok daha net ve güçlendirilmiş ifadelerle berraklaşmasını istiyoruz. Neden istiyoruz? Bir sonuca gidilsin diye istiyoruz. Yeni bir süreç başlayacaksa bir sonuç olsun istiyoruz. Sayın Lute yeniden gelecek gidecek sürdüreceğiz ama bunun yanında 5’li bir gayri resmi buluşma önerisi TC tarafından zamanında ortaya konmuş bir görüştür. Biz de buna soğuk bakmadık hiçbir zaman. BM’nin de soğuk bakacağını düşünüyoruz. Ancak bunun zamanlaması ne şekilde olacağını genel sekreterlerle konuşulması gereken bir konudur. Referans kavramlarına ilişkin beklediğini söyledi genel sekreter. Biz de bugünkü noktaya geldik bu şekilde hareket ederek. Alınmış bir mesafe vardır ama bitmiş bir konu yoktur. Bazı görüşlere göre ortada hiçbir şey yok, bazı görüşlere göre bir miktar malzeme birikti. Fikirler muhtelif olabilir bunlara da saygı duyarız. Sabırla, iyi niyetle, yapıcı bir ruhla ama netlik içerecek ve Kıbrıs Türk halkının Kuzey Kıbrıs’taki olası bir çözümdeki kurucu devletin siyasi eşitliğini tehlike altına atılmayacak bir çerçeve istiyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Karşılıklı olarak sayın bakanla konuştuk. Parti liderleri de kendi görüşlerini söyledi. Bu şekilde çalışmaları sürdüreceğiz.”

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

Gençler polise molotof kokteyli ve taşla saldırdı

TAK

Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı

AA

İTT Zirvesi başladı

TAK

Narkotik köpeği geçit vermedi!

Voice Kıbrıs Haber

İMO İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nın sonucunu açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

12. Mormenekṣe Enginar Festivali başladı

TAK