FeaturedKIBRISKıbrıs SorunuVOI Özel Haber

Sivil toplum barış sürecinde olmalı

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar, Sivil Toplum Örgütleri Ağının birinci kuruluş yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Voice of the Island- Emine DAVUT YİTMEN

Kıbrıs’ta sivil toplum örgütlerinin barış sürecine katılımının, toplumların sürece daha geniş destek sağlaması açısından önemli olduğu vurgulandı.

BM Genel Sekteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Ledra Palace Hotel’de dün akşam adanın her iki tarafındaki sivil toplum örgütlerini biraraya getiren bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte konuşma yapan Spehar, sivil toplumun barış sürecindeki rolünün önemi vurgulayarak, Genel Sekreterin de buna inandığını ve son raporunda, liderleri varolan iki toplumlu girişimleri desteklemeleri için teşvik ettiğini belirtti.

“Hepinizi burada görüyorum, vazgeçmediğinizden eminim”

Spehar, geçtiğimiz yılki müzakere sürecine de atıfta bulunarak, “Kıbrıs sorunun kapsamlı çözümünü görmek isteyen bizler için kolay bir yıl olmadı. Ancak, burada hepinizi görüyorum, vazgeçmediğinizden eminim” dedi.
Spehar, dünyada pek çok barış sürecine bakıldığında, sürdürülebilir sürecin, katılım anlamına geldiğini ifade ederek, BM’nin, müzakerelerin yeniden başlaması halinde, müzakerelerden uzun ömürlü bir sonuç elde etmek için sürecin, kadınlar da dahil olmak üzere, sivil topluma ulaşmasını umduğunu aktardı.

“Bugün, Kıbrıs konusunda önemli kişilerle konuştum”

 “Bugün oldukça ilginç bir gün geçirdim çünkü Kıbrıs konusunda önemli kişilerle konuştum. Sayın Anastasiades’le konuştum, Sayın Akıncı ile konuştum ve şimdi sizinle birlikteyim ve konu Kıbrıs sorunu olduğunda, sizlerin önemli kişiler arasında olduğunuzu düşünüyorum” diyen Spehar, adaya önem veren, birleşik bir Kıbrıs’ın beklentilerini açık tutmaya ve bunun için çalışmaya devam eden herkesi kutlamak için biraraya gelindiğini aktardı.

 “Sivil topluma manevi anlamda da destek vermeye çalışıyoruz“

Özel Temsilci, Sivil Toplum Örgütleri Ağının kuruluşunun birinci yılı olduğunu anımsatarak, bu girişimin, sadece başkentte yaşayanları değil, adanın diğer bölgelerinden de katılımın olacağı daha kapsamlı diyalog için biraraya getirmesini umduğunu söyledi.

Spehar geçtiğimiz yıl pek çok işbirliği yapıldığını anlatarak, iki toplumu teknik komite himayesinde yer alan ve Alman hükümeti tarafından desteklenen, adanın her iki tarafında ilk kez öğrencileri ve öğretmenleri biraraya getiren ADHR’nin Imagine Projesini örnek olarak gösterdi. Spehar, Derinya Belediyesi, UNFICYP ve Rooftop Tiyatrosu’nun biraraya getirdiği bir grup sivil toplum örgütü ve bireyin desteğiyle iki toplumun kullanımına açılacak “Garage Space” isimli mekânnın da birlikte çalışma ve işbirliği ortamı yaratacağını kaydetti.
Spehar, sivil toplum örgütlerinin çabalarına sadece fiziksel değil, manevi anlamda da destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

Spehar, sivil alanda hizmet verecek daha çok BM görevlisinin arazide olacağını, önümüzdeki haftalarda Pile’de görev yapacak iki sivil toplum görevlisinin daha BM’ye katılıp, toplumlararası inisiyatifleri destekleyeceğini vurguladı.
Spehar, ilerleme kaydetmek için yeni ve uzun dönemli ortaklıklara ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, BM’nin Kıbrıslıların birleşik Kıbrıs hedefine yönelik iradesini destekleyeceğini kaydetti.

BM raporlarında sivil toplum vurgusu

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs raporunda ve Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasıyla ilgili raporlarında uzun bir süreden beridir sivil toplumun sürece katılımının uygun bir şekilde arttırılması yönünde çağrı yapılıyor.
BM, sivil toplumun siyasi sürece katılımının, ileride yapılacak bir anlaşmanın kalıcılığına büyük yardımı olacağının sürekli altını çiziyor. İki toplumdaki sivil toplum örgütlerinin aktif olarak birbirleriyle etkileşim içinde olmasının sağlanması ve özellikle kadınların barış sürecinde oynanacakları rolün önemi, BM’nin dikkat çektiği unsular arasında bulunuyor. 


Benzer Haberler

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Hala Sultan Futsal Takımı Türkiye finallerinde

TAK

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK

Cinsel istismar zanlısına 2 yıl 6 ay hapis!

Voice Kıbrıs Haber

Türkiye’de Yargıtay Başkanı 27. tur seçiminde de belirlenemedi

AA

El-Sen’den Kıb-Tek anketi… Araştırmaya katılanların yüzde 78’i ihalesiz yakıt alımına karşı

TAK