FeaturedKIBRIS

Siddique: UNFICYP mayınsız bir Kıbrıs için diyaloğu kolaylaştırmaya hazır

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki Barış Gücü (UNFICYP) Sözcüsü Aleem Siddique, UNFICYP’in mayınsız bir Kıbrıs için yol haritasının hazırlanması amacıyla iki taraf arasında yapılan diyaloğa yardımcı olmaya hazır olduğuna işaret ederek her iki tarafın konu üzerinde siyasi irade göstermesinin önemli olduğunu açıkladı.

Siddique,  BM güvenlik Konseyinin, UNFICYP’in adadaki görev süresinin yenilenmesiyle ilgili 2398 sayılı kararında yer alan tampon bölgede geri kalan mayın tarlalarına erişimin taraflarca sınırlandırıldığı ve mayın temizleme çalışmalarına devam edilmesinin önemine işaret ettiğini yorumlaması istenmesi üzerine yukarıdaki açıklamayı yaptı.
Aleem Siddique, BM’nin verilerine atıfta bulunarak, Güney Kıbrıs’ın %0,19’nda (1,7 milyon metrekare) mayın veya patlayıcı kalıntıları olabileceğini belirtti.
 
Sözcü, BM’nin üç bölgenin tehlikeli olduğuna inandığını; tampon bölgenin güney bölgesinin %42’si, tampon bölgenin girişinin %41’i ve tampon bölgenin kuzeyinde kalan alanın  %17’sinin olduğunu ve tampon bölgenin içinde geri kalan mayın tarlalarının çitlerle çevrili ve işaretli olduğunu açıkladı.
 
UNFICYP’in mayın temizleme çalışmalarına gösterdiği desteğinin 2014 yılından bugüne kadar ve 2004 yılından 2011 yılına kadar iki aşamaya ayrıldığını ifade eden Siddique,  BM ekibinin 2016 yılından itibaren Türk işgali altındaki bölgelerde bulunan ve Milli Muhafız Ordusuna ait olan 28 mayın tarlasında temizleme çalışmalarında bulunduğunu söyledi.
 
Sözcü, Kıbrıs Haber Ajansı’na, 28 mayın tarlasının bulunduğu bölgelerin detaylarının Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades tarafından Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı’ya Mayıs 2015 yılında güven artırıcı önlemler paketi çerçevesinde verildiğini belirtti.
 
Sözcü,  Lefke ve Derinya’da açılacak olan geçiş noktalarının yakındaki bölgelerde bulunan mayınların 2015 yılında temizlendiğini ifade ederek, UNFICYP’in ayrıca, “acil bir durum” olarak 2014 ve 2015 yılında Mammari bölgesindeki mayınları de temizlediğini belirtti.
 
Bu arada,  BM Kalkınma Programı (UNDP) ve UNFICYP’in 2004 – 2011 yılları arasında tampon bölgede bulunan 28 binden fazla mayını temizlediklerini ifade eden Sözcü, bundan dolayı Lefkoşa’nın (Mayından arındırılmış bölge) olarak ilan edildiğini ve tampon bölge içindeki tarım arazilerinin sahiplerine geri verildiğini söyledi.
 
Sözcü, tehlikeli olan bölgelerden mayınların temizlenmesi veya arama yapılması için iki tarafın UNFICYP’e henüz onay vermediğini söyledi.

Kaynak: CNA



Benzer Haberler

Bostancı geçiş noktasında kaçak et: 1 tutuklu

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyen zanlılara 5 gün daha tutukluluk

Voice Kıbrıs Haber

Polisi görünce kaçan uyuşturucu zanlısı bir apartmanın çatı katında tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da 2 küçük kıza cinsel istismar iddiası!

Voice Kıbrıs Haber

10 gram uyuşturucuyla yakalanan zanlı teminata bağlandı

Voice Kıbrıs Haber

Eski kız arkadaşını darp edip, tehdit ettiği iddia edilen zanlı teminata bağlandı

Voice Kıbrıs Haber