FeaturedKIBRIS

Sendikalar, zamları protesto için Başbakanlık önüne tüp gaz getirdi

Kamuda yetkili sendikalar, Başbakan’ı “Göç Yasası” olarak adlandırılan 47/2011 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen çalışanlara Hayat Pahalılığı düzenlemesiyle ek artış konusunda imzaladığı protokolü uygulamaya çağırdı.

Hayat pahalılığı ödeneğinin 6 değil 2 ayda bir verilmesi talebini dile getiren sendikalar, zamları protesto için Başbakanlık önüne tüp gaz da getirdi.

Türkiye’deki gibi çalışanlara refah payı da verilmesi talebini dile getiren sendikaları, vergi dilimleri ve matrahıyla ilgili verilen sözün de tutulmasını isteyerek, en düşük maaş alanla en yüksek maaş alanının yüzde 37 vergi diliminde bulunduğunu belirtti.

Başbakanlık önünde tüplü eylem yapan KTAMS, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS ve Hür-İş adına açıklama yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Başbakan’a seslenerek, “İmzasına sahip çıkmayan ülkesine de çalışanına da halkına da sahip çıkamaz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel’den 15 gündür randevu alamadıklarını, Başbakanlık Müsteşarı’nın telefonlarına çıkmadığını savunan Güven Bengihan, sendikaların önümüzdeki hafta demokratik eylem hakkını kullanacağını söyledi.

Bengihan, Başbakan’ın sendikalarla 12 Ekim 2022’de bir protokol imzaladığını, bu protokolle özellikle Göç Yasası kapsamında işe alınanların maaşlarına Hayat Pahalılığı düzenlemesinde ek artış yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

İlk Hayat Pahalılığı düzenlemesinde Göç Yasası çalışanlarına Barem I’in I’inden başlayarak üniversite hizmet sınıfının I’inci derecesine kadar kademeli olacak şekilde 800 TL ödenmesi için adım atıldığını ifade eden Bengihan, bu uygulamanın ocak ayında yenilenmediğini kaydetti.

Sıfırlanan KDV’lerin, düşürülen harçların raflara hiçbir olumlu yansıması olmadığını da savunan Bengihan, Türkiye Cumhuriyeti’nde 6 aylık hayat pahalılığının yüzde 19.77, KKTC’de ise yüzde 33.32 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye’deki çalışanlara yüzde 34 artışla refah payı da verildiğini dile getiren KTAMS Başkanı Bengihan, KKTC’de “göç yasasından” kamuya girenlere yüzde 24, daha eski baremden işe girenlereyse yüzde 27-28 artış yapıldığını belirterek, “Gerçekleşen hayat pahalılığı dahi maaşlara yansıtılmadı” dedi.

Bengihan, Türkiye’deki gibi çalışanlara refah payı verilmesi taleplerini de dile getirdi.

-“Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar”

KTAMS Başkanı Bengihan, “Ocak ayından başlayan zamlar temmuzun sonunda maaşlara yansıtılıyor. 7’nci aydan itibaren yapılan zamlarla verdikleri bütün Hayat Pahalılığı da boşa gidiyor. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Alım gücü gerileyen asgari ücretli sefalete terk edildi” dedi.

Akaryakıta, süte, tüpe, ekmeğe, elektriğe yüzde 20’ye varan zamlar yapıldığını kaydeden Bengihan, asgari ücretli daha artışlı maaşını almadan zamların başladığını, vatandaşın dövizdeki artış karşısında her geçen gün daha da fakirleştiğini belirtti.

-“Emirnameyi bile yanlış yayınladılar”

Tüp gaza 40 TL zam yapıldığını hatırlatan, zammın yürürlüğe girmesiyle ilgili yayınlanan emirnamede geçtiğimiz yılın tarihinin yazdığını söyleyen Bengihan, “Emirnameyi bile yanlış yayınladılar. Gaz almak gibi bir dertleri de yok… Her şeyi biz yapacaksak size gerek de yok…” ifadelerini kullandı.

– “En düşük maaş alanla en yüksek maaş alan yüzde 37 vergi diliminde”

Maliye Bakanı Alişan Şan ile geçtiğimiz hafta toplantı yaptıklarını, sendikalar olarak Başbakan’ın imzaladığı protokolü de hatırlattıklarının kaydeden Güven Bengihan, şu anki enflasyonist yapıda Hayat Pahalılığı ödeneğinin 6 ayda bir verilmesinin yeterli olmadığını Maliye Bakanı’na da söylediklerini aktardı.

Vergi dilimleri ve matrahlarıyla ilgili düzenlemeyle ilgili görüşlerini ifade ettiklerini ama bunun da dikkate alınmadığını söyleyen Güven Bengihan, Hayat Pahalılığının baremlere yansıtılmasıyla en düşük maaş alanla en yüksek maaş alanının yüzde 37 vergi diliminde bulunduğunu kaydetti.

-Eylem: “Sosyal devlet olmaktan da oldukça uzaktadırlar”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, hükümeti eleştirdiği konuşmasında, “Emekçinin değil, sermayenin yanındadırlar, sosyal devlet olmaktan da oldukça uzaktadırlar” dedi.

Hükümettekilerin tek dertlerinin koltuk olduğunu savunan Eylem, “Kıbrıslı Türklere yapılan dayatmalarla tüm kurumların bir bir elden gittiğini” savundu.

Eylem, “Emek için mücadele verecek olan sendikalardır. Mücadelemiz devam edecek” dedi.


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber