FeaturedKIBRIS

Şan “Protokolün tamamına yakını Kıbrıs Türk halkının lehine, menfaatinedir”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Kırsaldan Şeherlere Gidenler ve 5.500 TL Akaryakıt Parası” konulu güncel konuşma gerçekleştirdi.

Hamzaoğulları, kendilerine “Rum sevicisi, vatan haini” ifadeler söylendiğini belirterek, “Kimse bizi aynı ırktan soydaşlarımızla karşı karşıya getirmeye çalışmasın. Bizim öyle bir derdimiz yoktur” dedi.

Kıbrıs Türk toplumun Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında pres edilmiş bir toplum olduğuna dikkat çeken Hamzaoğulları, Türk lirasından kaynaklı olarak ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılara değindi. Özellikle, market alışverişlerini örnek veren Hamzaoğulları, “Güneyden gelen insanlar Türk lirasının erimesinden dolayı arabalarını tıklım tıklım doldururken, biz en ucuzunu bulmaya, almaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Akaryakıt fiyatlarına gelen zammın etkileri hakkında da konuşan Hamzaoğulları, kendisi gibi birçok kişinin kırsal bölgelerden şehirlere araçlarıyla geldiğini ve maaşlarının büyük bir kısmının mazot fiyatına gittiğini kaydederek, şehre işe gitmesi talep edilen bir vatandaşın 5500 TL’lik akaryakıtı ödeyemeyeceği için işe gitmekten vazgeçtiğini anlattı.

Özel sektöre doğru oranlarda katkı yapılmadığını da savunan, “Sıkıntılar büyük. Yönetemiyorsunuz” şeklinde konuştu ve memlekette insanların ne kadar sıkıntı çektiğini ancak yanlarına gidildiği takdirde görülebileceğini söyledi.

– Tarım Bakanı Dursun Oğuz: “Üreticiyi korumak zorundayız. Bu yıl kopan üreticiyi gelecek yıl bulamayız. Önemli olan üretici-tüketici dengesin sağlamak”

Hamzaoğulları’nın ardından kürsüye çıkan, Tarım Bakanı Dursun Oğuz, Milletvekili Doğuş Derya’nın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyaretine yönelik eleştirilerine tepki vererek, Çavuşoğlu’nun çalışılan yeni önerilere dair istişarede bulunmak üzere ülkeye geldiğinin herkes tarafından bilindiğini, bu kapsamda ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin eleştirilecek bir noktası olmadığını söyledi.

“Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının elinden bir şey almaya çalıştığı yönünde yaklaşım doğru değil. Alsa ne elde edecek? şeklinde konuşan Oğuz, protokollerin amacının kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC olduğunun her zaman belirtildiğini kaydetti ve  ülkenin çatışma kültürüne sahip olmadığına dikkat çekti.

Hamzaoğulları’nın hayvancılıkla ilgili söylediklerini de yanıtlayan Oğuz, arpa ve yemin pahalılığının farkında olduklarını ve hükümetin eldeki imkanlarla elinden geleni yapmaya çalıştığını belirtti.

Üreticinin yanında tüketicinin de korunmasının, bir denge kurulmasının önemine dikkat çeken Hamzaoğulları, ürünleri olabildiğinde uygun fiyata tüketiciye ulaştırmak istediklerini ancak  üreticiyi de korumak zorunda olduklarını, girdi fiyatlarını azaltma durumunda olduklarını dile getirdi. Bunun yanında akaryakıtla ilgili de konuşan Oğuz, alım gücünün artırılması için bütçe çerçevesinde çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

Oğuz, “Önceliğimiz, bu ülkede bir üretim varsa, bir ürün varsa, bunun ithalatla değil kendi içindeki dengesinin sağlanmasıdır. Üreticiyi korumak zorundayız. Bu yıl kopan üreticiyi gelecek yıl bulamayız. Bu ithalata dayalı ekonomiyi artırır. Üretebileceklerimiz ve milli gelir olabilecek ürünlerin önünde geçilmiş olur” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Fide Kürşat’ın maliyetlerin düşürülmesine yönelik planlarına dair sorusu üzerine ise Oğuz, Süt Kurumu’nun ödemeleriyle ilgili sıkıntılar hakkında bilgi verdi ve çalışmalarından bahsetti. Üreticinin kendi dileğine göre ürün ektiğini, buna karışma hakları olmadığını  ancak alım garantisi gibi teşvik sistemi şeklinde çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Gelecek yılının planlarında, uygun fiyata sağlanmasıyla arpanın yanında mısırı da getirmeye çalıştıklarını söyleyen Oğuz,  bu yıl 100 bin ton arpa, 100 bin ton mısır için Türkiye Cumhuriyeti ile görüştüklerini söyledi.

-Şan

“Ekonomik Protokol ve Son Siyasi Gelişmeler” konusunda söz alan UBP milletvekili Alişan Şan, KKTC ile TC arasında imzalanan mali, iktisadi iş birliği protokolünün hep olumsuz yönlerine değinildiğini, hep şikayet edildiğini söyledi.

“Bu protokolün tamamına yakını Kıbrıs Türk halkının lehine, menfaatinedir” diyen Şan,  “Protokolle sağlanmak istenen ekonomik sürdürülebilirliktir. Ekonomik istikrar için siyasi istikrara ihtiyaç vardır. Bunun için elbette protokolde bazı siyasi konulara da değinilmiştir” şeklinde konuştu.

Protokolde yazılanları, yapılması gerekenleri okuduğunda hicap duyduğunu ifade eden Şan, “Bunları bize birinin ‘yap’ demesi benim için züldür… Bunları biz yapmalıydık… ” dedi.

Meclis’e iş dünyasından geldiğini anımsatan, iş dünyasının en büyük sorununun iş gücü olduğunu söyleyen Alişan Şan, “Bu ve bunun gibi birçok soruna çözüm bulunmasının nesi kötü? Yanlış bunun neresinde?…Protokolde yazılanları Dünya Bankası ‘yap’ dese sorun yok ama renk kırmızı ise itirazlar artıyor…Bunu anlamakta zorlanıyorum ” şeklinde konuştu.

Şan, protokolde 417 milyon TL’nin sağlığa, 254 milyon TL’nin de sulamaya ayrıldığını ifade ederek, muhalefet milletvekillerine, “Bunları göz ardı etmeyin” diyerek seslendi.

Sorunların birlikte çözülmesi gerektiğini, dünyada, siyasi ekonomik birçok sorun olduğunu kaydeden Şan, “Bu sorunların bize yansıması dalga değil, tsunami  etkisi yaratır” şeklinde konuştu.

-Uluçay

CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konusunda konuştu.

Uluçay, ek bütçenin yürürlüğe girmesi, hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasıyla piyasada bir nebze de olsa canlanma yaşanacağını söyledi.

Uluçay, Türk Lirasının döviz karşısında eridiğini, Türkiye’de piyasadaki Türk Lirasının senetle toplandığını, tüketici kredilerine yönelik vade kısıtlaması yapıldığını, bu adımlarla enflasyonla mücadeleye çalışıldığını ifade ederek, “Önemli bir mesafe kat edilmedi, bize de yansımaları olacak” dedi.

Teberrüken Uluçay, ülkede tüketici kredisi isteyenleri rahatlatmak için bazı uygulamaların yürürlüğe konulmasını gerektiğini söyleyerek, artan akaryakıt ve elektrik ücretleri karşısında dar gelirli insanların desteklenmesi gerektiğini de belirtti.

Uluçay, dünyada düşük gelir sahiplerine ekstra katkılar verildiğini de ifade ederek, “Bizim ülkemizde neden akaryakıt desteği olmasın…. Ek bütçeyi devreye koyar, hayat pahalılığını maaşlara yansıtır, asgari ücreti güncellerken, teşvikleri, özel sektör istihdamını ve düşük gelir sahiplerini desteklemek önemli” şeklide konuştu.

Konut fiyatlarına değinen Uluçay, Merkez Bankası ile Ekonomi Bakanlığı’nın bir hazırlık yaparak mortgage sisteminin benzerinin, uzun vadede düşük faizle ödenme koşuluyla ülkede hayata geçirilebileceğini belirtti.

Ekonomiye katkı sağlayacak tekliflerin göz önünde tutulmasını de isteyen Uluçay, “Ülke ekonomisini önemsiyorsak güneş enerjisi paneli yatırımını ara bölgede geciktirmeden devreye koymalıyız” dedi.

-Küçük

UBP Milletvekili Hasan Küçük “KKTC’de Yatırım Alanları” konusunda güncel konuşma yaptı.

Yenidünya düzenine uyulması, önce siyasilerin kendini yenilemesi ve örnek olması gerektiğini dile getiren Küçük, uluslararası raporlara atıfta bulunarak, devlet bütçelerinde tarihi açıklar olduğunu belirtti.

Küçük, tüm ülkelerin ortak yaşam içinde etik ve aidiyet temelinde üretkenliği önde tutması gerektiğini kaydetti.

Yapılan araştırmaların yerel üretim ve yönetim kaynakları yönünde siyaset yapılması gerektiğini gösterdiğini dile getiren Küçük, milli ekonominin önemine vurgu yaptı.

Küçük, üçüncü dünya savaşının yaşandığını söyleyerek, tarım, sağlık, inşaat, üretim gibi alanlar üzerinde ekonominin yeniden şekilleneceğini, bunları yapabilmek için de çalışılması gereken önemli yasalar bulunduğunu, bunun için de siyasi istikrara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İstatistiksel verilerin çok gerisinde olduğumuzu, sağlıklı plan yapılamadığından denetim üzerinden takip yapılabildiğini dile getiren Küçük, bu noktada e-devletin önemli olduğunu kaydetti.

Turizm sanayi tarım ve tüm iş kollarının yeni teşvik yasalarına ihtiyaç duyduğunu, özellikle teknopark alanlarının dünyada geliştiğini söyleyen Küçük, nitelikli insan kaynağı geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkedeki üniversitelerden birinde öğrencilerin bir eşofman geliştirdiklerini, bu eşofmanın kişinin kas kütlesine ilişkin hesaplamalar yaptığını bildiren Küçük, teknopark yasasını günün ihtiyaçlarına göre düzenlemek gerektiğini, imkan verildiğinde gençlerin başarılarının görüldüğünü kaydetti.

Teknopark alanlarının ülke için önemine değinen Küçük, Forex, Şans Oyunları gibi yasaların güncellenmesinin ekonomi istihdam açısından önemli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı. ,

Meclisin bir sonraki birleşimi 20 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da olacak.


Benzer Haberler

Ünal Üstel “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

TAK

957 sürücü telefon kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

STÖ ve kuruluşların iki toplumlu ortak 1 Mayıs etkinliği Ledra Palas ara bölgede

Voice Kıbrıs Haber

257 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

Ailesini aramak için ödünç aldığı telefonu vermeyen şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Narenciye bahçesinde iş kazası!

Voice Kıbrıs Haber