FeaturedKIBRIS

Saipem 12000 sondaj platformu geri çekildi

İtalyan ENI şirketine ait “Saipem 12000” sondaj platformu Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan “Supia” yatağına doğru ilerleme yönünde dün sabah saatlerinde gerçekleştirdiği yeni girişiminde başarısız olarak Limasol Limanı’na geri döndü.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, “Saipem 12000” platformunun dün “Supia” yatağına ulaşmak amacıyla yeni bir girişim gerçekleştirdiğini ancak Türk savaş gemileri tarafından engellenmesi üzerine Limasol Limanı’na geri döndüğünü yazdılar.

Gazete, “Korsanlar Saipem’i Durdurdular – Üç Kez Türk Gemisiyle Burun Buruna Geldi Son Anda Manevralarla Çarpışmadan Kurtuldu” başlıkları altında verdiği haberinde, Saipem platformunun dün sabah saat 10.00’da “Supia” yatağına doğru son hızla harekete geçtiğini ancak yolunun Türk savaş gemisi tarafından kesilmesi üzerine ani manevra yapmak zorunda kaldığını iddia etti.

Platform gemisinin kaptanı İtalyan Marsello Zinnia’nın birkaç kez manevralarla “Supia” yatağına ulaşmaya çalıştığını ancak diğer Türk savaş gemilerinin gelmesi ve insan hayatının tehlikeye girme olasılığının büyük oranda artması sebebiyle geri dönmek zorunda kaldığını belirten gazete, yaşanan tüm olayların ve telsiz konuşmalarının ise kayda alındığını, bunların ilerde Türkiye aleyhine kanıt olarak kullanılacağını yazdı.

PLATFORMUN GİRİŞİMDE BULUNMASI PLANLIYDI

Gazete, sondaj platformunun dün sabah “Supia” yatağına ulaşma girişiminin önceden planlandığını yazdı.

Söz konusu planın ENI şirketi ile Rum hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından ortaklaşa hazırlandığını ve planın temel unsurları hakkında Rum siyasi parti başkanlarının da bilgi sahibi olduğu belirtilirken dünkü gelişmelerin ardından platformun geldiği Limasol Limanı’nda birkaç gün kaldıktan sonra Fas’a hareket etmesinin beklendiği vurgulandı.

Gazete, platformun Fas’taki sondajını tamamlamasının ardından birkaç aylık süre için boşta kalacağını ve bu süre zarfında Güney Kıbrıs’ın MEB’ine yeniden gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu da belirtti.

Haberde ayrıca, Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Arama Kurtarma Merkezi Başkanı Kostas Fitiris’in kaptana tebrik mesajı gönderdikleri de ifade edildi.

“10. PARSELDE ARAŞTIRMA İÇİN HAZIRLIK”

Politis gazetesi ise “10. Parselde Araştırma İçin Hazırlık” başlığı altında verdiği haberinde, “Supia” yatağındaki sondaj faaliyetlerinin dün Türk savaş gemilerinin engellemesi sonucunda yapılamayacağının kesinleştiğini ve 3’üncü parselin statüsünün belirsizliğine ilişkin verilerin tamamlandığını yazdı.

Türkiye’nin istediği şeye, yani Güney Kıbrıs’ın sondaj planlarının kendisinin istediği gibi gideceği mesajını tam olarak duyurma amacına ulaştığı yorumunda bulunan gazete, Türkiye’nin son 16 gündür ortaya koyduğu tavrın, Güney Kıbrıs’ın 2018 yılı için öngördüğü enerji planlarının nasıl ilerleyeceğine dair de yoğun endişeler yarattığını vurguladı.

Türkiye’nin niyetlerine ilişkin bir sonraki testin, önümüzdeki birkaç gün içerisinde, Güney Kıbrıs’ın MEB’inde yer alan 10’uncu parselde Exxon Mobil-Qatar Petroleum ortaklığı tarafından, araştırma gemileriyle yapılacak incelemeler olacağını savunan gazete, bu araştırmalarla 2018 yılı sonuna kadar 10’uncu parselde yapılması planlanan iki sondaj konusunda en uygun yerin belirlenmesinin amaçlandığını yazdı.

Gazete, 10’uncu parselin Türkiye tarafından, karasuları içerisinde yer aldığı veya Kuzey Kıbrıs’ın MEB’ine dahil olduğu iddialarında bulunmadığı bir parsel olduğunu belirtirken, buna karşın Türkiye’nin savaş gemilerini yeniden ortaya çıkarma veya yeni NAVTEX’ler ilan etme ihtimalinin bulunduğunu savundu.

LAKKOTRİPİS ABD BÜYÜKELÇİSİ’YLE GÖRÜŞTÜ

Gazete haberinin devamında, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in dün ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’yle Türk savaş gemilerinin son eylemleri ve 10’uncu parseldeki araştırma ve sondaj ihtimallerini görüştüğünü yazdı.

Gazete, Rum hükümetinin enerji planlarının bir sonraki kısımlarının hazırlığını, ABD ve AB kurumlarını da katarak iyi yapma yönündeki niyetinin açıkça görülebildiğini de belirtti.

Öte yandan Lakkotirpis, Saipem platformunun “Supia” yatağında sondaj gerçekleştirememesi konusunda yaptığı açıklamada, “bunların olumsuz gelişmeler olduğunu ancak enerji planlarına devam edeceklerini” söyledi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberini şu başlıklarla yansıttılar:      

Alithia: “Zorbalık Kayda Alındı – Türk Savaş Gemilerinden İkinci Kez Durdurma. ”

Haravgi: “ENI’nin Sondaj Gemisi 2-3 Günlüğüne Limasol Limanında – Supia’ya Yaklaşması Engellendi – Türk Gemilerin Tarafından Tehdit Edildi.”        


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da 300’ün üzerinde vaka

Voice Kıbrıs Haber

Güneyde kadrolu subay ve astsubaylara ikinci iş izni

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da para dilenen iki şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

KTTB’den uyarı “Okullardaki hijyen sorunu ciddi bir sağlık tehdidi oluşturacak”

Voice Kıbrıs Haber

‘260 TL tutarındaki havaalanı vergileri kaldırılsın’

Voice Kıbrıs Haber