DÜNYAFeatured

Rusya-Ukrayna krizinde son durum


Rusya-Ukrayna krizindeki tansiyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğu Ukrayna’da ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk’ı bağımsız olarak tanımasının ardından yükselmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada, Moskova’nın henüz doğu Ukrayna’da askeri üsler kurmayı tartışmadığı, ancak “Rusya’nın gerekirse harekete geçmeye hazır” olduğu belirtildi. Ayrıca, dünyaya bu bölgelerin tanınması çağrısında bulundu. Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar, Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli” dedi.

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Moskova’nın henüz doğu Ukrayna’da askeri üsler kurmasının gündemde olmadığını, ancak iki anlaşma taslağının bunu yapmasına izin vereceğini söyledi. Rudenko, ayrıca “Rusya, gerekirse harekete geçmeye hazır” dedi.

Rudenko, milletvekillerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pazartesi günü bağımsız olarak tanıdığı Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesiyle dostluk anlaşmalarını tartışıp oylamaya hazırlanırken bu yorumu yaptı.

Rusya Dışişleri bakanlığı, aynı zamanda diğer ülkere Donetsk ve Luhansk’ı tanıma çağrısında bulundu.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararına ilişkin, “Putin’in Luhansk ve Donetsk’i tanıması Rusya Fedarasyonu’nun Ukrayna’ya saldırısı için daha fazla temel oluşturuyor. Ancak, savaş olacağını düşünmüyorum. Yaptırımlar, Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli” dedi. 

Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırım açıklamalarının ardından, “Rus yaptırımlara alışkın. Bunu bekliyorduk. Ukrayna’nın egemenlik hakkı yok” dedi.

Putin ise Rusya’nın küresel piyasaya kesintisiz olarak doğalgaz sağlamaya devam edeceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, Doha’daki enerji konferansına bir mektup gönderdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyaya, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıması nedeniyle Rusya’ya sert yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.



Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

İş yerine ait yüklü miktardaki parayı çalıp kumar oynadı!

Voice Kıbrıs Haber

Çeler “Girdi maliyetlerini düşürmek, denetim yapmak, sürdürülebilir bir politika oluşturmak bu kadar zor mudur?”

Voice Kıbrıs Haber

Yolcu uçağı türbülansa girdi 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı

AA

Erhürman “Bir ay için aldığınız karar, hayvancıyı perişan edecek”

Voice Kıbrıs Haber

Suçla bağlantılı 2 kişi daha tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber