DÜNYA

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildi

Rusya, geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da, anlaşmanın sona ereceği TSİ 24.00’den sonra Karadeniz’de seyrüsefer açısından verilen güvenlik garantilerinin geçersiz olacağını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Anlaşma bugün itibariyle artık yoktur” dedi. Peskov, mevcut şartlarda anlaşmaya katılımlarını durdurduklarını, gerekli koşullar sağlanırsa anlaşmaya geri döneceklerini söyledi.

Rusya kararını Türkiye, Ukrayna ve BM’ye bildirdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında son gemi, Pazar günü Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ayrılmıştı.

Rusya, kararına gerekçe olarak, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmamasını gösteriyor.

Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği gibi en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor.

BM’e göre ise anlaşmanın küresel gıda fiyatlarının yüzde 20 azalmasını sağlayarak en yoksul ülkelere yardımcı olmuştu.

Anlaşma geçen yıl üç kez uzatılmış, Rusya Kırım’da filosuna düzenlenen saldırının ardından Ekim ayında kısa süreliğine anlaşmaya katılımını askıya almıştı.

Erdoğan: Dostum Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum

Erdoğan ise Körfez ülkelerine ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin temennisinin anlaşmanın devam etmesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Diplomatik gayretlerimizi yoğunlaştırdık. Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Ben de seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile görüşeceğim. Kendisiyle Ağustos ayında Türkiye’de bir araya geldiğimizde tüm bu hususları konuşacağız” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması için nasıl hareket edilmesi gerektiğini de istişare edeceğiz…Temenni ediyorum ki bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki Ağustos ayını beklemeden Sayın Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek adımlarımızı atarız.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin kendi gıda ihracatı ve diğer önemli düzenlemelerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik sözlerin tutulmadığını söylemiş ve anlaşmadan çekilebileceklerinin sinyalini vermişti.

Rusya aynı zamanda, tarımsal ödemeleri yapan Rosselkhozbank’ın küresel Swift sistemine yeniden bağlanmasını istiyor.

Avrupa Birliği ise Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından yaptırım uygulanan Rus bankalarını yeniden sisteme sokmayı düşünmediğini açıklamıştı.

Recep Tayyip Erdoğan ise Cuma günü Putin ile telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, anlaşmanın yeniden uzatılacağına inandığını söylemişti.



Benzer Haberler

Gana’da 17 aylıkken resim yapan Liam, dünyanın “en genç erkek sanatçısı” oldu

TAK

28 yıl komşunu evinde alıkoyan kişi gözaltına alındı

AA

Paris’te düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi öldü

AA

Gazze’de can kaybı 35 bin 233’e çıktı

TRT

Silahlı saldırıya uğrayana Slovakya Başbakanı’nın hayati tehlikesi var

TRT

Son 7 yılın en büyük Güneş patlaması gerçekleşti

TAK