FeaturedKIBRIS

Rusya, BM’nin Kıbrıs’a Özel Temsilci atamasını destekliyor

Rusya, Kıbrıs’ta barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından Özel Temsilci veya Özel Danışman atanmasına destek verdi. Ancak atanacak olan özel temsilci veya danışmanın BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerektiği şartını ortaya koydu.

Philenews’ün haberine göre Rusya, özel temsilci atanmasının müzakere sürecinin yeniden başlatılmasına katkıda bulunacağını açıkça belirtmiş olsa da, Moskova’nın ortaya koyduğu koşulun Kıbrıs açısından yeni bir şey olmadığını belirtti.

Rusya’nın, New York’ta sürmekte olan BM Genel Kurulu sırasında, Kıbrıs konusunda özellikle dört noktayı gündeme getirdiği görüldü.

Moskova’nın, öncelikle Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde çözüm bulunmasından yana olduğu aktarıldı. Rusya, adada tek uluslararası kişiliğe, egemenliğe ve vatandaşlığa sahip, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyonun kurulmasını destekliyor.

Rusya’ya göre diğer bir nokta , nihai çözümün modelinin, hiçbir dış müdahale olmadan, hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türkler tarafından onaylanması gerekiyor. Keyfi takvimlerin dayatılmasını da kabul edilemez buluyor.

Ayrıca, Moskova, Kıbrıs sorununun uluslararası boyutları tartışılırken, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin de sürece dahil edilmesi gerektiğine ve Birleşik Krallığın, Yunanistan ve Türkiye’nin olduğu mevcut garanti sisteminin yerini, BM Güvenlik Konseyi’nin garantileriyle alması gerektiğine inanıyor.

Rusya’ya göre, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanacak ve sorumlu olacak bir BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi veya Özel Danışmanının derhal atanması, tam bir müzakere sürecinin yeniden başlatılmasına yardımcı olacaktır.

Çeviri: Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Holguin yarın adaya geliyor

Voice Kıbrıs Haber

Titanik filminin kaptanı hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

Çeler: “Koop-Süt’te neler oluyor?”

Voice Kıbrıs Haber

Aliye Ummanel’in “Kıbrıs Üçlemesi: Üç Birlik Kuralı Bozulan Tragedya” adlı kitabı tanıtılacak

Voice Kıbrıs Haber

Gazeteci Sefa Karahasan tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (6 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber