FeaturedKIBRIS

Rum-Türk işbirliğindeki başarı!

Çifte Mazgallar ve Canbulat ile Deniz Kapısı arasında kalan Mağusa Surları’nın restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla tören düzenlendi.

İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin eş başkanları, Kıbrıslı Rum Takis Hadjidimitriou ve Kıbrıslı Türk Ali Tuncay, tören sırasında, restorasyon çalışmalarının sağlanan işbirliğinin sonucu olduğunu ve oluşturulan işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olduğunu vurguladılar.

Törende konuşan Hadjidimitriou, restore edilen eski eserlerin Rönesans döneminden kalan dünyadaki en önemli eserler olduğunu söyledi.

Mağusa Surlarının restorasyon çalışmaları, Teknik Komite’nin ilk kurulduğundan buyana gündeminde bulunan bir konu olduğunu ifade eden Hadjidimitriou,  ancak Othello Burcu’nun acil bir şekilde onarıma ihtiyacı olduğu için çalışmaların ilk önce söz konusu burçta yapıldığını açıkladı.

Kıbrıs Türk eş başkanı Tuncay ise, “Kültürel miras ve farklı kültürler artık çatışmaya değil, her iki toplumun işbirliği, barış ve refah içerisinde yaşamasına katkıda bulunan bir unsur haline gelmelidir. Kültürel mirasın korunması için gerekli olan teknik ve mali yardımlar engellenerek kültürel miras korunamaz. Bu vesileyle, kültürel mirasın artık Kıbrıs sorunun bir parçası olmaktan çıkartılması amacıyla bu yönde uygulanmakta olan tüm engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması gerektiğine de vurgu yapmak isterim” dedi.

“Bu ada üzerinde yaşayan insanlar olarak tarih kitaplarımızı savaş, çatışma ve birbirimize yaptığımız kötülüklerle doldurduk ve çocuklarımıza okuttuk. Acılarımızı yarıştırdık. Kitaplarımızda hiçbir zaman birlikte çalışırsak ve işbirliği yaparsak neler başarabileceğimize yer vermedik. Kıvançta ve tasada bir olamadık” şeklinde konuşan Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi bize birlikte çalışabilmemiz ve birlikte üretebilmemiz durumunda verimli olacağımızı da öğretti”, dedi.

Tuncay, devamla, “birbirimize empoze etmeden, avantaj sağlamaya çalışmadan, saygı, eşitlik karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak çalışmalar yapabileceğimizi gösterdik. Oluşturduğumuz işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını dilerim” şeklinde konuştu.

“Değerli dostum Takis Hadjidemetriou’nun büyük desteğiyle Mağusa’daki eserlerde başlattığımız çalışmalar tek tek sonuçlanıyor. Tarihin bir dönemimde medeniyetlerin kesiştiği, farklı dinlere ve etnik gruplara ev sahipliği yapan Mağusa’daki eserler yeniden dünya ile buluşmaya başlıyor” ifade ede Ali Tuncay, “artık Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olarak bu coğrafyanın tarihi eserleriyle barışma zamanımız geldi. Kökeni ne olursa olsun Ada üzerindeki Müslüman ve Hristiyan dinine ait tüm ibadet yerleri, ayrıca Bizans, Lüzinyan, Venedik ve Osmanlı ve diğer medeniyetlere ait tüm eserler ortak zenginliğimiz ve mirasımız olmalıdır” dedi.

Kıbrıslı Türklere çağrıda bulunan Tuncay, “Mağusa gibi kültürel miras eserlerinin yoğun olarak bulunduğu mekanların sürdürülebilir bakım ve idamesi için yeni bir mekanizma oluşturulmalıdır. Mevcut sistemin eserlerin sürdürülebilir bakım ve idamesine yeterli olanak vermemesi sebebiyle Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde konzervasyonu gerçekleştirilen eserler çok kısa sürede eski kötü durumuna gelebilir. Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak bu konuda katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Kaynak: CNA


Benzer Haberler

Büyük Hamam kapılarını yeniden halka açıyor

Voice Kıbrıs Haber

Ersin Tatar bugün KKTC’den ayrılarak Gambiya’ya gidiyor

Voice Kıbrıs Haber

278 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

Park halindeki 2 araç alev aldı

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da uyuşturucu: 1 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

3 metre yükseklikten kayalıklara düşen şahıs yaralandı

Voice Kıbrıs Haber