FeaturedKIBRIS

“Restoranlarda artık balık yemek mümkün değil”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıdı.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Balıkçılık ve balıkçı barınakları ile ilgili yaptığı güncel konuşmasında, son dönemde yapılan zamlarla restoranlarda artık balık yemenin mümkün olmadığına işaret ederek, bir ada ülkesinde balık yenilemediğini söyledi.

Denizlerin kirlenmesi konusuna değinen Gündüz, denetimlerin yasal ve teknik boyutta yapılamadığını, avlanmanın yasak olduğu dönemlerde yurt dışından tekne ve gır gırların geldiğini ve yasak avlanabildiğini söyledi.

Gündüz bunların da denetlenemediğine işaret ederek, denetimleri yapacak mekanizmaların olup olmadığını sordu.

Bu işten ekmek yiyen profesyonel  balıkçıların Hayvancılık Dairesi’ne kayıt yapması, hobi olarak yapanların ise Limanlar Dairesi’ne kaydolması gerektiğini ifade eden Gündüz, kaçağın önlenmesi ve kiminle mücadele edileceğinin bilinmesi için tüzük yapılması gerektiğini vurguladı.

Gündüz, “Açık deniz balıkçılığını özendirmek istiyorsak ya mevcut balıkçı barınaklarını geliştireceğiz veya yeni balıkçı barınakları yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Balıkçıların kendi kaderine terk edilmiş bir sektör olarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarını vurgulayan Gündüz, balıkçılara verilen mazot desteği konusundaki kriterlerin ne olduğunu öğrenmek istediğini söyledi.

Balıkçılık konusunda, gerek yasal gerekse destek boyutlarında ciddi atılım yapılması gerektiğini ifade eden Gündüz, balon balıklarının yarattığı tehlikelere de değindi. Gündüz, bu balıkların denizlerden toplatılması konusunda teşvik yapılıp yapılmayacağını sordu.

Gündüz, balıkçılığın yaşaması için, su ürünleri birimi yoksa, bunun kurularak çalışması gerektiğini, balıkçılığın kooperatifleşmesi gerektiğini kaydetti.

ŞAHALİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, balıkçılığın öncelikle gündeme alınması gereken en önemli konu olduğunu ancak uzun süredir ihmale uğradığını söyledi.

Şahali, hükümette kim olursa olsun bu konunun öncelikli ekonomik uğraş olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Balıkçı barınakları ve limanlarda ciddi yatırım eksikliği olduğunu dile getiren Şahali, ihtiyaç duyulan alt yapı yatırımlarıyla ile ilgili ihmal yaşandığı aktardı.

Şahali, balıkçılığın geliştirilmesi konusunda geç kalındığını belirterek, balıkçılığın ekonomik bir alan, öncelikli uğraş alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Balıkçılığın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için limanların ciddi eksiklikleri bulunduğuna dikkat çeken Şahali, doğrudan gelir desteğinden sadece kayıtlı profesyonel balıkçıların yararlanabildiğini aktardı.

Şahali, amatör ve profesyonel balıkçılığın geliştirilmrsi ve kaçak balıkçılığın önlenebilmesi için ciddi bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini, ancak bu konuda maalesef ciddi bir zafiyetleri olduğunu kaydetti.

Hayvancılık Dairesi’nde çok kısıtlı olmasına rağmen iyi çalışan bir Su Ürünleri Birimi bulunduğunu anlatan Şahali, birim hakkında bilgiler verdi.

Barınaklar arasında Yedidalga, Gemikonağı, Karaoğlanoğlu ve Mağusa’da yıkılan rıhtım hakkındaki çalışmaların öncelikli konuları olduğunu ifade eden Bakan Şahali, balon balığı mücadelesi konusundaki destek ödemesinin devam ettiğini, ancak geçmişte kuyruk sayısına bağlı yapılan ödemelerde balıkçılarla mutabakata varılarak bir düzenlemeye gidildiğini anlattı.

Balıkçı barınaklarının geliştirilmesinin devlet politikası olarak belirlenmesi ve uygulanması gerektiğini ifade eden Şahali, kendilerinin de bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi.

(TAK)


Benzer Haberler

Ersin Tatar bugün KKTC’den ayrılarak Gambiya’ya gidiyor

Voice Kıbrıs Haber

278 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

Park halindeki 2 araç alev aldı

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da uyuşturucu: 1 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

3 metre yükseklikten kayalıklara düşen şahıs yaralandı

Voice Kıbrıs Haber

Alkollü sürücü park halindeki araca çarptı

Voice Kıbrıs Haber