DÜNYAFeaturedSağlık

Pfizer/BionTech aşısı yola çıkıyor

Dünya genelinde 5O milyonu aşkın kişinin enfekte olmasına ve yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne yol açan corona virüs (Covid-19) pandemisine karşın geliştirilen aşı çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Covid-19 karşı yüzde 90’dan fazla ekinlik gösterdiği duyurulan Pfizer/BionTech aşısı dağıtıma hazırlanıyor ve yaz aylarından bu yana yüz binlerce doz aşı üretildiği belirtiliyor. İngiltere ve ABD’de yıl sonundan önce kritik durumdaki insanlara dağıtılması planlanan aşının, üretim hattından kargolanmasına kadar olan tüm süreci gösteren fotoğraflar yeni bir aşının geliştirilmesi ve toplu üretimi için gösterilen büyük çabayı gözler önüne seriyor.

ABD VE İNGİLTERE’DE YIL SONUNDAN ÖNCE KULLANILABİLİR
Pfizer’dan tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada , Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü. Aşının başarısının son testlerde tekrarlanması halinde bu durum birçok insanın haftalar sonra corona virüse karşı aşılanabileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte İngiltere ve ABD, karar merciileri tarafından onaylanması halinde aşının yıl sonundan önce kritik durumda bulunan insanlar için kullanılabileceğini duyurdu. Pfizer’ın ABD ile 100 milyon doz, İngiltere ile 10 milyon dozluk bir aşı anlaşması bulunuyor.

Diğer yandan, pandemi öyle bir acil durum yarattı ki Pfizer de dahil olmak üzere Oxford/AstraZeneca, Sinovac ve daha pek çok ilaç şirketi, aşılarının işe yarayacaklarına dair herhangi bir kanıt bulunmadan önce dozları üretmeye başladı. Bu nedenle, Pfizer/BionTech’in yaz sonunda, üretime başladığından beri yüz binlerce doz aşısı oluştu. Belçika’nın Puurs kentinde doldurulan şişeler,  Amerika’ya tedarik sağlayan Michigan’daki Kalamazoo şehri ile Avrupa’da piyasaya sürülecek.

Öte yandan, iki doz halinde uygulanan ve -70 derecede saklanması gereken bu aşının dağıtımının  geleneksel aşılara veya oda sıcaklığında toz halinde tutulabilenlere kıyasla daha zor olacağı düşünülüyor.  Tonlarca kuru buz, dozları gerekli sıcaklıkta tutacak ve termal sensörler bu değerli kargonun tsıcaklığını sürekli takip edecek.

İşte tüm dünyayı umutlandıran aşının adım adım  üretim ve dağıtım süreci…

Her şey, Alman firması BioNTech tarafından geliştirilen yenilikçi tedavinin kalbinde yapay genetik kodu üreten ‘biyoreaktör’ ile başlıyor. Virüs proteinini tetikleyen ve vücudun bununla savaşmasına izin veren sentetik genetik kod, Almanya’nın Mainz kentindeki BioNTech tesisinde üretildi.

Aşı, laboratuar teknisyenleri tarafından steril fırçalamalar yapılan şişelerde toplanıyor.

Bu aşamada üretim, Belçika’nın Purrs kentindeki Pfizer fabrikasına taşındı ve kirlenmemesi için sıvı filtrelendi.

Teknisyenler, önümüzdeki yıl bir milyar dozu hedefleyen Pfizer ve BioNTech ile ağır bir iş yükü için hazırlanıyor.

Aşılar, artık  enjeksiyonlar için kullanılacak olan cam şişelere dökülmeye hazır.

Avrupa’ya tedarik sağlayacak fabrikada flakonlara mor kapaklar yerleştirildi.

Aşının her bir dozu incelendi ve dikkatlice kontrol edildi.

Aşının kararlı kimyasal halde olması için eksi 70 derecede ultra soğuk bir depoda tutulması gerekiyor.

Pfizer, aşısının yalnızca normal buzdolabı sıcaklıklarında beş gün tutulabileceğini, bu nedenle nakliye için donmuş durumda kaldıklarını söyledi..

Aşıların hepsi dağıtıma hazır.

Aşıların nakliyesi termal sıcaklık kontrolü sağlayan kasalarda yapılıyor.

 

(NTV)


Benzer Haberler

Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak

AA

23 ve 47 yaşındaki şahıslar uyuşturucudan tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Burhan Yetkili Anı Satranç Turnuvası’nda ödüller verildi

Voice Kıbrıs Haber

YDP 4. Kurultayı yapılıyor. Arıklı ve Atalay başkanlık için yarışıyor

TAK

Güney Kıbrıs’ta organize suç örgütlerinin sayısı 10’dan fazla

TAK

Alkollü sürücülerin neden olduğu kazalar ucuz atlatıldı!

Voice Kıbrıs Haber