FeaturedKIBRIS

Petrol sızıntısının Kıbrıs kıyılarına ulaşma ihtimali tarafları harekete geçirdi

Güney Kıbrıs’ın Suriye’nin Baniyas kıyı alanında bulunan bir Enerji Santrali’nden gelen petrol sızıntısı konusunda Kıbrıs Türk tarafıyla temasa geçtiği, teknik yardım ve destek sağlayabileceği bildirildi.

Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) kaynaklarına göre, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis’in, konu ile ilgili olarak Kıbrıs Rum hükümetini bilgilendirmesinin ardından, Kıbrıs Türk tarafıyla temasa geçtiği kaydedildi.

Kıbrıs Türk tarafıyla pazartesi günü iki kez temasa geçildiği ve ikinci telefonda, petrol sızıntısının, Apostolos Andreas Manastırı’nın bulunduğu Karpaz Yarımadası’nın doğu kıyısına salı sabahının erken saatlerinde ulaşmasının beklendiği bilgisi iletildiği aktarıldı.

GÜNEY’DE ACİL MÜDAHALE EKİBİ DURUMU İZLİYOR

Öte yandan Kıbrıs Rum Balıkçılık ve Deniz Araştırma Dairesi, durumun izlenmekte olduğunu duyurdu.

Daire tarafından yapılan açıklamada Perşembe öğleden sonra 19.00 sıralarında Denizcilik Müsteşarlığı’nın Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı EMSA’nın CleanSeaNet sisteminden bir uydu görüntüsü aldığı, bu görüntüde Kıbrıs ve Suriye arasında denizde olası bir petrol sızıntısı olduğu, daha önce fark edilen kıyıdaki sızıntıyla ilgili olabileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Aynı konuda bilginin, Akdeniz için Bölgesel Deniz Kirliliği Acil Müdahale Merkezi REMPEC’ten de geldiği kaydedildi.

Petrol ürünlerinden kaynaklanan deniz kirliliğiyle ilgili Ulusal Acil Plan esasında, Müdahale Ekibinin tedbir almak için tüm verileri değerlendirmek üzere Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nde toplandığı aktarıldı.

Basın açıklamasında, olası petrol sızıntısının yayılmasının son görüntüsü ve varolan meteorolojik veriler dikkate alınarak, sızıntının 24 saat içerisinde Apostolos Andreas Burnu’nu etkileyeceği tahmin edildiği bildirildi.
Bölgede seyreden gemilerin çektiği fotoğraflar ve gemilerden edinilen bilgiye göre, sızıntının ham petrol olmadığı düşünülüyor. Müdahale Ekibi’nin ,REMPEC ve diğer komşu ülkelerle işbirliği halinde durumu yakından izlediği kaydedildi.

(KHA)


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber