FeaturedKIBRIS

‘Paylaşımların alkışlanması ırkçılığın ta kendisi’

Kıbrıs’ın güneyinde eğitim veren University of Nicosia hakkında geçtiğimiz günlerde çıkan “okul yönetiminin ırkçı ve para odaklı eğitim sistemi” olduğuna dair iddialara okuldan mezun olmuş ve hale hazırda eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerinden cevap gecikmedi.

Geçtiğimiz günlerde çıkan bir haberde, Kıbrıs’ın güneyinde eğitim veren ve hatırı sayılır sayıda Kıbrıslı Türk öğrencisi olan University of Nicosia’da bir akademisyenin “okul yönetiminin ırkçılık ve para odaklı eğitim sistemi uyguladığı” iddiasıyla, 100 puanlık tek bir soruyla tepki gösterdiği ve istifa ettiği belirtilmişti.

Haberin ardından okulun mezun olmuş ve hala eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencileri, Kezban Arıl, Meliz Bozat, Cemaliye Tangül, Görkem Yulaç ve Gün Kansu görüşlerini bildirerek iddiaları asılsız bulduklarını ayrıca okulun, Euro’nun yükselişinden dolayı Kıbrıslı Türk öğrencilere %35 indirim yaptığını belirtti.

University of Nicosia öğrencileri iddiaları yanıtladı!

Kezban Arıl: Bilindiği üzere son günlerde sosyal medyada University of Nicosia ile ilgili birçok dedikodu ve iddia dolaşmakta. Öncelikle bu iddialarla birlikte, okulda okuyan Kıbrıslı Türk gençlere de söz hakkı tanınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. İddialarda, okulda ırkçılığın yer aldığı, okulun para düzeni olduğu ve 68 Türk öğrenciden 19’unun Klinik Psikoloji dersinden yine ırkçılık sebebi ile kaldıkları yer almaktadır. Her şeyden önce, iddiada yer alan dersin kodunun iddiadaki gibi PSY 442 değil, PSY 405 olduğu okulun internet sitesinden kolayca öğrenilebilirdi.

Bir diğer konuya gelecek olursak, üniversitede okuyan Kıbrıslı Türk öğrencilere notlama ile ilgili adil olmayan bir yaklaşımın olup olmadığının sorulmasının da gerektiğine inanıyorum. Şahsım adına söyleyebilirim ki, okulun Psikoloji bölümünden mezun olan birisi olarak okulda eğitim gördüğüm süre boyunca herhangi ırkçı yaklaşım ile karşılaşmadım. Özellikle okuldaki danışmanımdan, akademisyenlere kadar herkes yardımsever bir tutumdaydı.

Bu durum okulda hala okumakta olan ve benim gibi mezun olmuş birçok Kıbrıslı Türk arkadaşımı rahatsız etmiştir. Okulda hala okumakta olan, planları arasında University of Nicosia’da okumak olan birçok güzel gencin motivasyonunun ve algısının bu tür söylemler ile olumsuz yönde etkilenmemesi gerektiğini gönülden belirtmek istiyorum. Bu tarz ırkçılığı yerermiş gibi yapılan paylaşımların alkışlanmasının ırkçılığın ta kendisi olduğuna inanıyorum. Bu tür paylaşımların sorgulanmadan yapılmaması gerekmektedir. Konunun muhataplarına fikir sorulmadan, kesin hüküm ile inandığımız hiçbir ifade bizi bir adım ileriye götüremez. Ülkede aydın, barışçıl insanların yetişmesinden bu denli rahatsızlık duyulmamasını umuyorum!

Meliz Bozat: University of Nicosia’dan mezun olan ve şu an eğitim görmekte olan tüm arkadaşlarımın bu yanıltıcı haber üzerinde söz hakkı bulunmakta.

Turizm ve Organizasyon eğitimi almış biri olarak şunu söyleyebilirim ki, dört yıl boyunca hep hak ettiğim notları aldım ve ne öğretmenlerim ne de arkadaşlarım tarafından herhangi bir ırkçı yaklaşım ile karşılaşmadım. Kaldı ki, düzenlediğimiz tüm organizasyonlarda iki toplumlu aktivitelere yönelik fikirler her zaman ilk sırada yer aldı. Bu haber tamamen eğitim gibi önemli bir kavram üzerinden Kıbrıslı Türkleri kışkırtmayı hedef almıştır. University of Nicosia gerek öğrencileri gerek akademisyenleri ile kültürel farklılıklara açık ve politik olayları eğitime yansıtmayan bir kurumdur.

Cemaliye Tangül: University of Nicosia’da 5 sene okumuş, geçtiğimiz Haziran ayında mezun olmuş, aldığı eğitimin her dersinden ve her eğitmeninden oldukça memnun ve mutlu bir UNIC mezunu olarak söz konusu iddianın başka amaçlar taşıdığı kanısındayım. University of Nicosia, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en büyük özel üniversitesi olan, eğitmen kadrosu son derece özenli ve değerli, verdiği eğitimin yadsınamayacağı bir üniversitedir. Bana birçok farklı kültür ve dilden insanla tanışmamı sağlayıp dünya görüşüme katkıda bulunduğunu, ödeme konusunda herkese son derece anlayışlı tutum takınan, ayrım ve her türlü kötü düşünceli fikrin karşısında olan bir kurum olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Okulda bulunduğum süre ve mezun olduktan sonraki süreçte karşılaştığım tepkiler sadece pozitif, anlayışlı ve asla ırkçı ya da ayrımcı tutumlar barındırmayan tepkilerdi. Hala arkadaşlarım ve eğitmenlerimle ilişkilerim de devam eder.

Bu okulda öğrendiklerimin bir getirisi olarak arkasında olduğum fikri savunmak, karşısında olduğum fikre karşı tavrımı net bir şekilde göstermem gerektiğini düşünüyorum.

Kimsenin adını duymadığı bir bireyin bu etik dışı davranışını bir iftira olarak değerlendirdiğim için ve bu durum beni rahatsız ettiği için bunları paylaşmak istedim.

Umarım bir katkım olur.

Görkem Yulaç: İki yildir büyük mutlulukla eğitim aldığım University of Nicosia’da bu güne kadar hiç kimse tarafından dışlanmışlık yaşamadım. Din, dil, ırk ayırt etmeden herkesi bünyesine kabul eden bir okuldayız. Gerek eğitim sistemi, gerek ögrenci arkadaslarım, gerek ögretmenlerim tarafından hiçbir olumsuz davranış veya ırkçılık yaşamadım ki bahsedilen öğrenciler bitirme arifesinde ve sınavın zor olması gayet doğal diye düşünürüm. Kaldı ki Euro’nun yükselmesi sebebiyle “Kıbrıslı Türklere özel” %35’e kadar burs verilmesi ögrencileri Euro olarak görmediklerinin en büyük kanıtıdır. University of Nicosia’da not olarak ne hak ederseniz onu alırsınız. Ne eksik, ne fazla.

Gün Kansu: Yaklaşık üç buçuk senedir büyük bir mutlulukla gittiğim üniversitemle ilgili iddialar beni de çok üzdü. İddia edilen olaylara kesinlikle inanmıyorum ve asılsız buluyorum. Okulumuz adil,yardımsever ve farklılıkları kucaklayan bir okuldur. University of Nicosia, Türk lirasının durumundan dolayı son sınıf öğrencilerine sırf mağdur olmayalım diye hiçbir mecburiyetleri olmadığı halde %35 indirim yapan bir okuldur.

(Voice of the Island 2019)


İLGİLİ HABER:

‘University of Nicosia olarak haberi şiddetle kınıyoruz’

 

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber