FeaturedKIBRIS

“Parametrelerin değişen şartlara göre yenilenmesi gerekir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusundaki resmi görüşmelere, eşit egemenlik ve uluslararası eşit statü kabul edilmeden artık çözüm müzakerelerine oturmayacaklarını vurguladı.

Tatar, yeni bir siyaset, yeni bir vizyon, yeni tezlerle Cenevre’ye gideceklerini ve Cenevre’de de bunları anlatacaklarını kaydetti.

Masada bugüne kadar iki toplum lideri tanımı olduğunu, Rum- Cumhuriyet, Türk-Cemaat şeklinde bir anlaşmanın artık olmayacağına vurgu yapan Tatar, “resmi görüşmelere geçilecekse eşit egemenlik ve uluslararası eşit statü kabul edilmeden masaya oturmayız. Bu çerçevede oturulursa denge ve çözüm olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de yapılacak 5+1 toplantılarına katılmadan önce Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) mülakat verdi.

8 PLAN DENENDİ…9. DENEMENİN NE ANLAMI VAR

1968’den bugüne 11 planın masaya geldiğini 1977’den sonra iki toplumlu iki bölgeli federasyon anlaşması için de 8 plan olduğunu söyleyen Tatar, bunların bir tanesinin Annan Planı bir tanesinin de Crans Montana da ortaya konduğunu ve bu 8 planın hemen hepsine Kıbrıslı Türklerin ‘evet’ dediğini Rumların da tümüne hayır dediğini anımsatarak, “9’uncuyu dememenin ne anlamı var.  Bu 8 planda zaman kaybı oldu bir anlaşmaya varılamadı Türk tarafının iyi niyet sergilemesine ve fedakarlık yapmasına rağmen, neticede onlar AB’ye girdi biz dışarda kaldık” dedi.

Annan Planı’nın yıldönümünde, Kıbrıslı Türklere verilen vaatlerin tutulmadığını bir kez daha anımsatan Tatar, bu saatten sonra artık yeni bir siyaset, yeni bir vizyon, yeni tez ile Cenevre’de bunları anlatacaklarını kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin yaptığı açıklamalara da değinen Tatar, “işte biz da bu defa yeni fikirlerle orada olacağız” diyerek, kendilerinin başka yol ile değil müzakere yoluyla bu sorunu çözmeye gideceklerini belirtti.

“ADADA İKİ DEVLET GERÇEĞİNİ KİMSE İNKAR EDEMEZ”

Artık egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan iki devletin işbirliği çerçevesinde bir anlaşmaya gidilebileceğine dikkat çeken Tatar, adada artık iki devletin olduğunu kimsenin inkar edemeyeceğini kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendini dünyaya farklı anlattığını dile getiren Tatar, BM’nin 4 Mart 1964’de aldığı kararla Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tüm adanın sahibiymiş gibi tanıyarak hata yapıldığını ifade etti.

AYRILIKLAR DAHA DA KÖKLEŞTİ

Adada iki ayrı halkın olduğunu ve 1960’dan sonra da çok şey değiştiğini kaydeden Tatar, ayrı dil, ayrı din ve 60 seneye yakın ayrılığın olmasının ardından ayrılıkların daha da kökleştiğini ve artık tamamıyla ayrı halk, ayrı devlete sahip olunduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük ve bizi desteklen ülke olmasının yanı sıra garantör devlet olmasının da önemine dikkat çeken Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin biz destek veriyor olması bizi güçlü kılmaktadır.” dedi.

İKİ DEVLETLİLİĞİN ALTI DOLUDUR

İki devletliliğin altı boştur diyenlere söyleyecek sözü olduğunu dile getiren Tatar, iki devletin altında 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki hakların olduğunu, halkın mücadelesi, Türkiye’nin desteği, 1977’den sonra yapılan birçok görüşme ve 8 plan olduğunu ve hepsine Türklerin evet dediğini Rumların da hayır diyerek süreci tükettiğini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin Federasyon ortaklığı için her şeyi yaptığını, karşı tarafın dünyanın şahitliğinde tüm planlara evet diyemediğini söyleyen Tatar, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir şekilde ne yönetimi ne de zenginliklerin paylaşılmasının istemediğini vurguladı.

Kamuoyu araştırmalarda halkın iki devletliliğe yüzde 80 artı destek verdiğini dile getiren Tatar, federasyon modelinde Türkiye’nin adadan gideceğini askerin de tamamen çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Halkların zaman içerisinde tamamen ayrıldığının ve koptuğunun görüldüğünü dile getiren Tatar, halkların ayrılışının, federasyonun başarılı olmamasında büyük unsur olduğunu söyledi.

“PARAMETRELERİN DEĞİŞEN ŞARTLARA GÖRE YENİLENMESİ GEREKİR”

Şuanda tarihi adım atıldığını söyleyen Tatar, Türkiye ile mutabakat içerisinde artık oyunun kurallarının değiştiğini, BM parametrelerinin gökten zembille inmediğini ve parametrelerin son 60 yılda yaşananlara göre değişmesi gerektiğini kaydetti. Artık bu parametrelere tekrar bakılması gerektiğini vurgulayan Tatar, en başından beri Kıbrıslı Türklere haksızlık yapıldığını söyledi.

Tatar, görüşmelerden kaçmadıklarını ama resmi görüşmek için artık farklı kararlarının olduğunu, bunun da kendilerinin eşitliğinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Masada bugüne kadar iki toplum lideri tanımı olduğunu, artık Rum-Cumhuriyet, Türk-Cemaat şeklinde bir anlaşmanın olmayacağına vurgu yapan Tatar, resmi görüşmelere geçilecekse eşit egemenlik ve uluslararası eşit statü kabul edilmeden masaya oturmayacaklarını kaydetti.  Ancak eşit egemenlik ve eşit statü çerçevesinde masada denge ve çözüm olabileceğini dile getiren Tatar, iki devletlilikle artık istikrarın sağlanacağını vurguladı.

Türkiye’nin de desteğiyle 60 yıldır verilen mücadelede en sonunda devleti güçlendirilerek daha güvenli daha güçlü bir ortam yaratmaya devam edeceklerini dile getiren Tatar, “devlet olarak kendi kendimizi yönetebilmek büyük bir zaferidir. Bu bizim vatan borcumuzdur. Ülkede bu işi bu noktaya getiren insanların kahramanlıkları da biliniyor. Onları da yad ediyorum.” dedi.

TAK

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA