DÜNYAFeatured

Papua Yeni Gine’de 64 kişi vurularak öldürüldü


Papua Yeni Gine‘nin uzak Highlands bölgesinde kabileler arasında yaşanan çekişmede 64 kişi öldürüldü.

Ulusal polis sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, kurbanların hafta sonu Enga eyaletindeki bir kabile anlaşmazlığı sırasında vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Highlands bölgesi uzun zamandır şiddetle mücadele ediyor, ancak bu cinayetlerin son yılların en kötüsü olduğuna inanılıyor.

Yasadışı ateşli silah akını çatışmaları daha ölümcül hale getirdi ve bir şiddet döngüsünü körükledi.

Polis, başkent Port Moresby’nin yaklaşık 600 km kuzeybatısındaki Wabag kasabası yakınlarındaki olay yerinde cesetleri toplamaya başladı.

Papua Yeni Gine Polis Teşkilatı’ndan Üsteğmen George Kakas, ABC yaptığı açıklamada “Bu Enga’da, belki de tüm Highlands’de gördüğüm en büyük [cinayet]. Hepimiz yıkılmış durumdayız, hepimiz zihinsel olarak stres altındayız. Bunu anlamak gerçekten çok zor” dedi.

Medya kuruluşlarına göre polis, olay yerinden olduğu iddia edilen ve bir kamyona yüklenmiş cesetleri gösteren videolar ve fotoğraflar aldı.

Genellikle toprak ve servet paylaşımı nedeniyle tırmanan aşiret çatışmaları, geçtiğimiz Temmuz ayında Enga’da üç ay boyunca sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamaları uygulanmasına yol açtı.

Geçen yıl Ağustos ayında, üç ölü adamın yer aldığı görüntülerin internette dolaşmasının ardından şiddet uluslararası manşetlere taşındı.

Yeniden çatışma riski yüksek

Vali Peter Ipatas ABC’ye yaptığı açıklamada pusu öncesinde çatışmaların yeniden patlak vermek üzere olduğuna dair işaretler olduğunu söyledi.

En son tırmanışa 17 kadar kabilenin dahil olmasıyla birlikte, barışı korumanın güvenlik güçlerine kaldığını belirten Ipatas, “Eyalet perspektifinden bakıldığında, bu kavganın devam edeceğini biliyorduk. Geçen hafta güvenlik güçlerini bunun gerçekleşmemesini sağlamak için uygun önlemleri aldıklarından emin olmak için [uyardık]” dedi.

Son olayla birlikte, Papua Yeni Gine için güvenlik önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Hükümet geçen ay en az 15 kişinin öldüğü büyük ayaklanma ve yağma olaylarının ardından olağanüstü hal ilan etti.

Ülkenin en yakın müttefiklerinden biri olan Avustralya, cinayet haberlerinin “çok rahatsız edici” olduğunu açıkladı. Başbakan Anthony Albanese bir radyo röportajında “Özellikle polis memurlarının eğitimi ve Papua Yeni Gine’de güvenlik için önemli ölçüde destek sağlıyoruz” dedi.






Benzer Haberler

Fransa erken seçime gidiyor: İlk tur pazar günü

Voice Kıbrıs Haber

Yarın yarış nedeniyle bazı yollar kapalı olacak

Voice Kıbrıs Haber

Bugün yağmur bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Biden “Trump, tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı”

NTV

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Peru’da 7.2 şiddetinde deprem

AA