KIBRIS

Özel Haber ,Alice Ayvazian’ın Sunumu ve Röportajı.

e5

   Özel Haber ,Alice Ayvazian’ın Sunumu ve Röportajı.

Voice of the Island ekibi 15 Aralık’ta Alice Ayvazian’ın Ermeni Kilisesi Sourp Asdvadzadzin’da olan «Komitas Vardapet: The Legasy of His Lifetime of Research» adlı yüksek lisans  sunumuna katıldı. Gecenin ve sunumun konusu Komitas Vardapet’in (1869-1935)  hayatı ve Ermeni toplumuna olan katkısını içermekteydi. Komitas Ermeni halkı ve kilise müziğinin önemli temsilcisiydi.Komitas’ın eserleri Alice Ayvazian’ın müthiş sesi sayesinde yeniden canlandırıldı. Sunumdan sonra Alice ile küçük bir röportaj yaptık.

Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

     İsmim Alice Ayvazian, Kıbrıs’ta doğdum ve Kıbrıs’ın üçüncü nesil Ermenilerindenim. Ailem aslen Silifkelidir. Berklee College of Music’te müzik bölümden mezun oldum ve yüksek lisansımı Teksas’ın St. Mary’s Üniversitesinde “Educational Leadership” üzerine okudum. Şu anda Lefkoşa Üniversitesin’de (University of Nicosia), Classical Performance and Pedagogy üzerine ikinci yüksek lisansımı yapıyorum. Ayrıca Lefkoşa Üniversitesinde Jazz öğretmeniyim ve Jazz korosunun da  müdüresiyim. Aynı zamanda bir konservatuarda ders veriyorum.

Neden bu konu üzerine sunum yapmayı tercih ettiniz?

     Küçüklüğümden beri kilise de dualar okuyordum ve Komitas’ın yapmış olduğu müziği her zaman beğenirdim. Bu müzikleri dinleyerek büyüdüm. Böylelikle yüksek lisans konumu seçme zamanı gelince hiç düşünmeden Komitas’ın hayatı ve müziğiyle ilgili bir seçim yapacağımı söylemiştim.

Sizce Kıbrıs’taki Ermeni gençleri örf ve adetlerine yakınlar mı?

    Bence evet, yakın olduklarına inanıyorum. Tabiiki bunda Ermeni Kilisesinin ve Ermeni okulunun önemi çok büyüktür. Özelliklede okul, Ermeni kimliğinin, dilinin, düşüncesinin, yaşama tarzının canlı durması için çok büyük bir rol oynuyor.

Başka birşey eklemek ister miydiniz?

    Evet, Ermeni halkı çok zorluklar geçirdi ama yeniden ayağa kalkmayı başardı. Komitas Ermeni toplumu arasında çok önemli bir temsilcisidir. Şimdiki genç nesil nereden geldiklerini araştırmaya, ilgi göstermeye ve adetlerini canlı tutmaya devam etmelidirler.

 

Haber : Fotini Tontikidou

Fotoğraflar :Mete Azizoğlu

e4

 


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “KKTC Doğu Akdeniz’de huzur ve güvenin anahtarı”

TAK

Hekimler Sendikası’ndan 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” mesajı

Voice Kıbrıs Haber