FeaturedKIBRIS

“Özel eğitim merkezlerinde şubat ve yaz tatilleri sona erdirilmeli”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı & Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erdem Beyoğlu 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yaparak özel eğitim merkezlerinin güçlendirilerek özel eğitimin çeşitlendirmesi çağrısında bulundu.

Açıklama şu şekilde:

Otizm, çocuğun iletişim ve etkileşim becerilerini bozan ve tekrarlayıcı davranışsal bozuklukları olan nöro-gelişimsel bir rahatsızlıktır. En sık görülen belirtileri seslenildiğinde bakmama, göz teması kurmama, el burkma veya parmak ucunda yürümedir. Bunların yanında diğer çocuklara ilgi göstermeme, yalnız kalmayı tercih etme, oyuncaklarla beklenen şekilde oynamama, dönen eşyalara ilgi sayılabilir. Örnek vermek gerekirse oyuncak arabaları sürmek yerine onların tekerleklerine ilgi gösterip onları döndürebilir. Park ve bahçe gibi yerlerde diğer çocuklarla oyun oynamak yerine tek başına ve kendi halinde oyun oynamayı tercih edebilir. İsmi ile seslenildiğinde tepki göstermeyebilir ve kendisi ile konuşulduğunda göz teması kurmayabilir. 

Etkenlerine bakıldığında Frajil-X gibi çeşitli genetik etkenler etkili olduğu görülmekle birlikte Otizme neden olan kesin bir gen bölgesi halen bulunamamıştır. Bunun yanında geç yaşta çocuk sahibi olma ve kardeşlerinde Otizm olması gibi faktörlerin risk arttırcı etkenler olduğu görülmektedir. 

Otizmde maalesef bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Günümüzde kabul edilen tek tedavi Özel Eğitim’dir. Otizmli olan çocukların erken dönemde tanısının konularak yoğun, etkin ve kaliteli özel eğitim alması gerekmektedir. Ancak bu şekilde onların bağımlı hayattan bağımsız hayata geçişlerini destekleyebiliriz. 

Ülkemizde de tanı ve tedavi konusunda geçmişe göre ilerlemeler kaydedilmiştir. Başta Lefkoşa olmak üzere birçok şehirde Özel Eğitim Merkezleri kurularak ailelerimize daha kapsayıcı hizmetler verilmeye başlamıştır. Eskiden sadece özel eğitim hizmetleri verilirken artık verilen eğitimler çeşitlendirilerek özel eğitimin yanında konuşma terapisi, fizik tedavi ve ergoterapi alanlarında da gerekli eğitimler verilmeye başlanmıştır. Ancak gelinen noktada özel sektördeki bu değişimlerin devlet tarafından yeteri kadar verildiğini söylemek ise zordur. KKTC’nin sosyal devlet olarak bünyesindeki özel eğitim merkezlerini güçlendirerek özel eğitimi çeşitlendirmesi ve yıllardan beri yaptığı ayıbı temizleyerek özel eğitim merkezlerinde vermiş olduğu nedensiz şubat ve yaz tatillerini sona erdirmesi ve otistik çocuklarımız için kesintisiz tam gün özel eğitime geçmeyi hedeflenmelidir. 

 

 


Benzer Haberler

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Palmas “Halkın endişe etmesine gerek yok”

TAK

Gençler polise molotof kokteyli ve taşla saldırdı

TAK

Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı

AA

İTT Zirvesi başladı

TAK