FeaturedKIBRIS

Ortak sözlükle ilgili tartışmalar…

Kıbrıs’ın güneyinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) desteğiyle gazetecilere yönelik oluşturulan tavsiye niteliğindeki sözlükle ilgili tartışmalar sürüyor. Kıbrıslı Rum Başsavcı Kostas Kliridis, sözlüğün; gazetecilerin kararlarını sorguladığı yorumunda bulunurken, bir grup gazeteci yeni bir imza kampanyası başlattı.

Fileleftheros gazetesi; “Sözlük İle Gazetecilik Kararları Sorgulanıyor… Kınanması İçin Başka İmzalar Toplanırken, Başsavcıdan Net Açıklama” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kıbrıslı Rum Başsavcı Kostas Kliridis’in Sigma’ya yaptığı açıklamada, sözlükle ilgili yaptığı değerlendirmeleri aktardı.

Habere göre Kliridis, Kıbrıs’taki “işgalle” ilgili terim ve kelimelerin değiştirilmesi çabasına karşı açıklamalarda bulundu.

Kliridis, gönüllülük düzeyinde sunulan sözlüğün, gazetecilerin işine yardım etmemekle kalmayıp, hassas konularda uygun kelime ve terim tercihlerine yönelik kararlarını sorguladığını savundu.

Bu arada bir grup Kıbrıslı Rum gazetecinin, yeni bir mektubu imzaya açtıklarını kaydeden gazete, mektupta, Kıbrıslı Rum Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu’nun, sözlüğün geri çekilmesi ve AGİT’in kınanması talebiyle 170 gazeteci ve basın mensubunun imzaladığı mektuplarını görmezden geldiğini belirttiklerini aktardı.

Habere göre; sözlük kabul görmemesine rağmen, AGİT’in bunu, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların iletişimine yardımcı olan bir araç olduğu yönünde “keyfi bir tespit yaprak” yabancı basına ve uluslararası örgütlere dağıttığının savunulduğu mektupta, basın mensuplarının, siyasi çıkarların ileri götürülmesi için “Truva Atı” olarak kullanıldığı ve bunda, Kıbrıslı Rum Gazeteciler Birliği’nin tolerans ve eylemsizlikleriyle başarıya ulaşıldığı savunuldu.

Pazartesi yayımlanması beklenen mektubu imzalayacak kişiler, örgütten, AGİT’in kınanmasını ve sözlüğün geri çekilmesini istemesini talep ederken, aksi taktirde bunu kendilerinin yapacağı uyarısında bulundular.

ZİNON’DAN İDDİA…

Öte yandan gazete, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı eski Genel Müdürü Aleksandros Zinon’un, internette müdahil olduğu bir tartışmada, AGİT’teki Kıbrıslı Rum Büyükelçi’nin hem resmi hem de kişisel olarak konuyla ilgili müdahalede bulunduğunu ve sözlüğe ilişkin niyetlerle ilgili sorunları vurguladığını söylediğini aktardı.

Habere göre Zinon, büyükelçinin görmezden gelindiğini, ayrıca bir de Kıbrıslı Rum Gazeteciler Birliği tarafından müdahalesinden dolayı suçlandığını savundu.

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

Bir kaza daha… Motosiklet sürücüsü yaralandı!

TAK

Hristodulidis, Ursula von der Leyen’le birlikte Lübnan’a gitti

TAK

Ağır koku gelen evden 12 ton çöp çıktı

NTV

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk – Kaplıca anayolundaki kazada 1 kişi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Sertab Erener 21 yıl sonra Eurovision sahnesinde

NTV