FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

“Örnek olun. Olumlu olun. Takım olabileceğiniz insanlar bulun”

Çağın Özsoy

“Developing an Entrepreneurial Ecosystem: Harnessing Experience from 40+ Countries” paneli 27 Haziran Perşembe günü Ledra Palace Otel’de, iki ABD’li uzman Glenn Robinson ve Cliff Zintgraff’ın sunumlarıyla gerçekleşti. Austin’de Teksas Üniversitesi, IC2 Merkezi’nden gelen uzmanlar, adaya ABD Kıbrıs Büyükelçiliği katkılarıyla geldiler.

Panel ile yerel girişimcilere ve araştırmacılara, günümüz rekabetçi girişimcilik ekosisteminde, pazarı ve müşterileri tanımlamanın yollarını bulmayı ve kısa vadede başarıya ulaşmak için pazarı etkin bir şekilde değerlendirmenin yolları aktarıldı.

Glenn Robinson, Global Commercialization Group ve Güney Hindistan’da Accelerate Andhra Pradesh isimli bir teknoloji işletme süratlendirme programının genel müdürlüğünü yapıyor. Robinson, Sun Microsystems, Dell ve Apple gibi dünyaca ünlü firmalarda çalışmış ve IC2 Enstitüsü’nde Şili, Güney Kore, Japonya, Hindistan, Meksika ve Kolombiya’da programlar yönetmiştir.

Bilgisayar uzmanı Cliff Zintgraff ise, Global Commercialization Group’ta program yöneticiliği yapmakta ve Teknolojik Ticarileşme Master’ini yapmak için girdiği IC2 Enstitüsü’nde hala çalışmaya devam ediyor. Sorgulamaya dayalı öğrenme ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimine, insanların nasıl öğrendiğine ve bunları girişimcilik, teknoloji ve ticarileşme gibi farklı alanlarda uygulamaları üzerinde yoğunlaşıyor.

“Çok büyük bir tutku gördük”

Glenn Robinson,

“Bize yerel ekosistem hakkında geniş bir görüş açısı sağlayan gerçekten verimli ve etkili toplantılar yaptık. Bu da bize Kıbrıs’ın her iki tarafındaki düşünce liderleri ve girişimciler için omuzlarını ovalama şansını verdi. Çok büyük bir tutku gördük. Ticarileşmeyi anlamaya ve ekosistemin diğer odalarındaki girişimcilerin bunu nasıl aldıklarını, Kıbrıs’a yaydıklarını belirlemeye ilgi olduğunu gördük.”

Cliff Zintgraff

“Kıbrıs’ta bu alanda neler olup bittiğine özellikle dikkat ettim. STEM eğitimini öğrencilere kazandırmaya çalıştığınız programlar ve bu deneyimleri adada yaşanan zorluklara bağlayan programları inceledim. Bazı zorlukların insanları bir araya getirmek için birleştirici bir güç olabileceğini düşünüyorum. Aslında gördüklerim beni çok cesaretlendirdi. STEM eğitimini ekosisteme kasıtlı olarak, planlı bir şekilde entegre etmek için bir belli bir seviye zaten var. Bu beni cesaretlendirdi ve bunun daha fazla olacağını umuyorum. ”

Robinson, diğer girişimcilerle birlikte güçlü ilişkiler kurmayı ve ağlar oluşturmayı öneriyor.

“Etkileyebileceğiniz insanlar arayın. Örnek olun. Olumlu olun. Takım olabileceğiniz insanlar bulun.”

Yükselen bir gelgit tüm tekneleri yükseltir.” Kıbrıs’ta genç bir girişimci olarak yükselen siz misiniz? Fark yaratan o kişi siz olabilir misiniz? Tüm sorunu tek başına mı çözeceksin? Etrafınızdaki, sizinle ayni şekilde düşünen başkalarına ihtiyacınız var.

“Etkinlikten çok sayıda katılımcıdan olduğunu duyduğumuz şey, burada “ticari zihniyet” olarak adlandırılan şey, Kıbrıs kültürünün bir parçası. Bir şeyler alıp satmak. Yani, buna sahip olmayan birçok kültüre kıyasla önde ilerliyorsunuz. Kıbrıslı girişimciler bu becerilerden yararlanmalı. Yeniliğin ne olabileceği tanımını yeniden yapın.”

Zintgraff,

“Yörüngemize giren herkese önereceğim tavsiye ihtiyaca yani pazara odaklanmak. Müşterilere odaklanın. Her türlü işte, içinde bulunduğunuz durum ne olursa olsun, gerçekten odaklanın, çevrenizdeki ihtiyaçları dinleyin. Bu ihtiyaçları karşılamanın yollarını bulun. Ve bunu yaparsanız, sizi görmezden gelmeleri zorlaşır. ”

“Girişimcilik yalnız bir yolculuktur.”

Robinson,

“Girişimcilik yalnız bir yolculuktur. Girişimci için en büyük tehdit sosyal baskıdır. Ebeveynlerden, “gerçek bir iş bul, biraz para kazan, vaktinizi boşa harcıyorsun” veya “evlenip bir aile kur ve zamanın kalırsa bunlara geri dönebilirsin” gibi yorumlar alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda başa çıkmak zordur. Şahsen bunları yaşamış biri olarak söylüyorum; girişimcilik herkes için değildir.”

“Sizinle ayni düşünceleri olan insanlarla yakınlaşın. Tekliflerinizi değerlendirmek ve karşılaştırmak için işbirliği yapın, fırsatlar arayın. Düşüncenizi genişletme fırsatları arayın. Tanımladığım pazar doğru olanı mı? Görüştüğüm kişilere dayanarak alternatif Pazar bulabilir miyim ya da bu benim için dönüş noktası olabilir mi?”

“Çok insanla konuş, çok iyi davran ve iyi hizmet ver. Bu 3 şeyi yaparsanız müşterileri çekmek konusunda başarılı olabilirsiniz. ”

(Voice of the Island 2019)


Benzer Haberler

KÖDER, KTÖS ve KTÖK arasında imzalar atıldı

TAK

CTP’den “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”

TAK

Telefonundaki yazışmaları sildi, sim kartı imha etti!

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Hala Sultan Futsal Takımı Türkiye finallerinde

TAK

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK