KIBRISPolitika

“Önerimiz açık: 7 Ocak’ta seçime gidelim”   

CTP Genel Başkanı Lefkoşa milletvekili Tufan Erhürman bugünkü Meclis Genel Kurulu’nda erken seçim ile ilgili konuştu. Erhürman konuşmasında, “Bugüne kadar herhangi bir konuda bir kez olsun sorumlu davranmayan, sorumluluk almayan bu hükümetin görevde kaldığı her gün geleceğimizden çalınmış bir gündür. 7 Ocak tarihi yasal olarak gerçekçi bir tarihtir. Kendileri komiteye götürmezse onu da biz yapacağız” dedi.

Erhürman’ın konuşması:

“Aralık ayında bir yasa ile ilgili Meclis’te bir tartışma yaşandı. Hükümetin küçük ortağı başbakanı buradan uyararak, ‘bu yasa geçerse Şubat ayında devlet duvara toslayacak’ dedi. Yasa geçti, devlet duvara toslamadı, ona rağmen devlet duvara toslayacak “öngörüsü”nde bulunan kişi Maliye Bakanlığı koltuğunda oturmaya devam etti. Arkasından bu hükümetin başbakanı defalarca televizyonlardan ‘erken seçimse erken seçim, hazırız, muhalefet tarih getirsin seçime gidelim’ dedi. Bunun üzerine CTP olarak bu hükümete güvensizlik önergesi verdik. Kendi başbakanı erken seçim çağrısı yapan, dolayısıyla kendi başbakanının bile bu memleket için bir şey yapabileceğine güvenmeyen bir hükümete nasıl güvenelim ki! Mart ayında verdik güvensizlik önergesini. Hemen bir gün sonrasında da seçim tarihini belirledik ve Temmuz 2017 için erken seçim tarihi verdik. Eğer başbakan sözünde dursaydı bu Meclis temmuzda erken seçime gidecekti. Bugün sözü edilen bütçe ile ilgili sorunlar da yaşanmayacaktı. Ama ne oldu? Tam bizim öneriyi getirdiğimiz gün Denktaş, Nisan 2018 için öneri getirdi ve başbakan hem bizim hem Denktaş’ın önerisine destek verdi. Tarihte görülmemiş bir şey yaparak, erken seçim için aralarında dokuz ay bulunan iki ayrı tarihe de evet dedi. Ne yapıldı? Bir Ali Cengiz oyunuyla, söz verilmesine rağmen tutulmadı. Başbakan bizim getirdiğimiz seçim tarihi önerisinin altına imzasını atmadı. Öneriler komiteye havale edildi ve ondan sonra bu memlekette görülmemiş hukuksuzluklar, yolsuzluklar, ciddiyetsizlikler aldı başını gitti. İnanılmaz şeyler yaşadık. Bunlar yaşanırken ve biz yaşananları bu kürsüde eleştirirken, karşımıza geçip, ‘yapacağız-edeceğiz-memleketin de halkın da sahibi biziz’ dediler. Bugüne kadar üzerlerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyenler, 18 ay içerisinde tarihte görülmemiş hukuksuzluğu, yolsuzluğu, ciddiyetsizliği sergileyenler şimdi de kalkmış önümüzdeki dönemin bütçesiyle ilgili sorumlulukla hareket edin diyorlar”.

BU HALK YENİ YOLSUZLUKLAR İSTEMİYOR

“Bu hükümete güvensizlik önergesini verdiğimiz gün basın toplantısında şunu söyledik: Bu hükümetin iktidarda kaldığı her gün bugünümüzden de geleceğimizden de çalınmış bir gündür. Sadece bugünkü değil, gelecek kuşaklar, çocuklarımız, torunlarımız da kaybediyor, bir an önce gitmeliler dedik. Hükümet bizi hiç yanıltmadı. Her gün, hukuksuzluk, yolsuzluk ve ciddiyetsizliklere devam etti. Başbakan nihayet geçen günlerde gene bir toplantıda bizi işaret ederek dedi ki ‘ne zaman isterlerse gelsinler seçim yapalım’. Bir kez daha sorumluluk almaktan kaçarak ana muhalefete devretti görevini. Biz de çıkıp yasal olarak mümkün olan en erken tarihte seçime gidelim dedik. Başbakan yine sorumluluktan kaçtı. Tarihi de siz belirleyin dedi. Hesabı kitabı yaptık ve yasal çerçevede mümkün olan en yakın tarihi belirledik. 7 Ocak olsun dedik. Komitenin önünde şu anda Temmuz 2017 (tarih geçtiği için kadük oldu) ve Nisan 2018 önergeleri var. Dolayısıyla başbakan komiteye bu öneriyi götürsün. Ha gene sorumluluktan kaçacaksa biz 7 Ocak önerisini komitenin ilk toplantısına götüreceğiz. Seçim Yasası ile ilgili çalışmalar tamamlanmış durumda. Çarşamba günü oylanabilir aşamaya gelmiştir. 7 Ocak gerçekçi bir tarih olarak önümüzde duruyor. Bu arada ne başbakanla ne de başka herhangi bir kişiyle seçim tarihi konusunda kapalı kapılar arkasında görüşmedik, görüşmeyiz. Hiçbir siyasi parti zannetmesin ki CTP karanlık işlere, alengirli işlere kendileri gibi meraklıdır. Bugüne kadar hükümet sıralarında oturup kendilerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyenler bütçe ile ilgili sorumluluklarını yerine getirecek iddiasına inanarak bu ülkenin insanına daha fazla acı çektirmenize izin vermeyeceğiz. Bu halk yeni yolsuzluklar, hukuksuzluklar, ciddiyetsizlikler istemiyor. 7 Ocak’ın önünde hiçbir teknik engel yoktur. Önerimiz açıktır. 7 Ocak’ta seçime gidelim.”


Benzer Haberler

Ercan Havalimanı ve Gönyeli’de uyuşturucu: 6 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK