FeaturedKIBRIS

Olası hükümet formülleri…

Yüksek Seçim Kurulu’nun isim bazında seçimi kazananları gün içinde açıklaması beklenirken, barajı geçen 6 partinin çıkardığı milletvekili sayılarından hareketle olası koalisyon formülleri de konuşulmaya başlandı.

Pazar günü yapılan erken genel seçimin galibi Ulusal Birlik Partisi olmasına rağmen, hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilecek oy oranına ulaşamaması, ikili ya da üçlü koalisyon seçeneklerini gündeme getirdi.

Ancak 12 milletvekili çıkaran CTP ve 9 milletvekiline sahip HP’nin, UBP ile koalisyona gitmeyeceklerine ilişkin açıklamaları nedeniyle, “ikili koalisyon” ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediliyor.

Seçimlere ilk kez giren ve yüzde 17,08 oyla meclisin 3. partisi olan HP’nin Genel Başkanı Kudret Özersay, seçimin ardından yaptığı açıklamada, verdikleri sözün arkasında durduklarını ve mevcut statükoya ortak olmayacaklarını belirterek koalisyon hükümetine kapılarını bir kez daha kapattı.

CTP ve HP’nin aldığı karara uyması ve Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP ile hükümet kurmaya yanaşmaması halinde bu kez meclise giren diğer partilerle “üçlü koalisyon” kurulması olasılığı gündeme gelecek.

21 Milletvekili çıkaran UBP, 2 milletvekili çıkaran YDP ve 3 Milletvekili çıkaran DP ile koalisyona gitmesi halinde Parlamento çoğunluğu olan 26 sayısına ulaşan bir sağ koalisyon kurabilir.

Seçimden 3 milletvekili ile çıkan TDP’nin de meclis aritmetiği gereği teknik olarak üçlü koalisyonlarda yer alması mümkün.

Ancak üçlü koalisyon durumunda meclisteki milletvekili sayısı beş olan muhtemel hükümet ortaklarından ikisi, mecliste grup kuramayacak ve komitelerde yer alamayacak. Bu durum, zorlukları da beraberinde getirecek.

UBP’nin hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Akıncı, görevi ikinci parti olan CTP’ye verecek.

Teknik olarak CTP de UBP dışında kalan partilerle geniş tabanlı hükümet kurmak için deneme yapabilecek.

Koalisyon formüllerinin başarılı olamaması durumunda hükümet kurulamayacağı ve seçim hükümetine gidilebileceği yönünde fikirler tatışılmaya başlandı.



Benzer Haberler

“Yeni zanlılar ortaya çıkabilir”

Voice Kıbrıs Haber

Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

TAK

DAÜ 26’ncı Bahar Festivali başlıyor

TAK

Atlı “Diyalog yolunun açık tutulması için ortak tavır almalıyız”

Voice Kıbrıs Haber

32. Devlet Fotoğraf Yarışması’na 55 kişi 1091 fotoğrafla katıldı

TAK

Atan “Hayat Pahalılığı rakamları gerçeği yansıtmıyor”

TAK