FeaturedKIBRIS

Niyet varsa Cenevre’de sonuca ulaşılır

Cumhurbaşkanlığında hükümet ve Meclis’teki muhalefetin katılımıyla, geçtiğimiz hafta yapılan New-York zirvesi ile haziran ayının ikinci yarısında toplanacak Cenevre zirvesi değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısıyla yapılan toplantıda siyasi partiler ile hükümet temsilcileri, New-York zirvesinde varılan mutabakat uyarınca 5’li Kıbrıs konferansına Cenevre’de devam etme kararından memnuniyet belirtti. Siyasi liderler, “niyet varsa sonuca ulaşılır” mesajını verdiler.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, davet alınması halinde siyasi partilerin de Cenevre’de olacağı kaydedildi.

ÖZGÜRGÜN: “NİYET VARSA CENEVRE’DE SONUCA ULAŞILIR”

UBP Genel Başkanı Başbakan Hüseyin Özgürgün,  “Niyet varsa Cenevre’de sonuca ulaşılır. Cenevre netice alınmadan dağılırsa, yeniden toplamak, yeniden bir anlaşma, yeniden uzun süren görüşmeler pek mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Cenevre ön koşulsuz, tüm konuların paralel şekilde konuşulacağı, sonuca ulaşılmasını ümit ettiğimiz toplantı olacak” diyen Başbakan, “Kıbrıs Türk tarafı kalıcı anlaşmaya, yaşayabilir çözüme ulaşma konusunda her zaman iyi niyetini ortaya koydu, bütün adımları attı” dedi.

Zaman zaman Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ‘çok fazla iyi niyetli olduk’ gibi eleştiriler yönelttiklerini de söyleyen Özgürgün, Rum tarafında bu anlayışı görmediklerini, Cenevre konferansının da bu yüzden dağıldığını belirtti.

Özgürgün, “4 aylık aradan sonra aslında istenen gelişme pek sağlanmış görünmese de bir konferans toplanması olumlu. Umarım Rum tarafı bunu iyi değerlendirir, bu büyük bir fırsattır ve bana göre son noktadır. Bir anlaşmaya varılacaksa bunun bu konferans neticesinde garantörlerin de bulunduğu bir anlaşmayla sonuçlanması ümidimizdir ama Rum tarafında henüz böyle bir sinyal görmüyoruz” şeklinde konuştu.

Rum liderin New York’tan döner dönmez “ön koşullarım kabul edildi” gibi bir açıklama yaptığını söyleyen Özgürgün, bunu eleştirerek, 11 Şubat ortak metnine işaret etti.

“Umarım ki bir çözüme ulaşılacak” diyen Özgürgün, “Temennimiz budur ama olmuyorsa ilânihaye Kıbrıs Türk tarafı olarak belirsizlik içinde Rum tarafını bekleyemeyiz” şeklinde konuştu.

“Hükümetin ve siyasi partilerin Cenevre’de olup olmayacağına” yönelik soruya karşılık da Başbakan, böyle önemli bir toplantıda bulunmalarının doğru olacağını söyledi; “Henüz bu konuda konuşmadık, tarih belli olsun, o da netleşir” diye ekledi.

ERHÜRMAN: “KONSANTRASYONUMUZ CENEVRE’DEN ÇÖZÜM ÇIKMASI”

Anamuhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, kritik bir dönemeçte olunduğunu ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Mümkünse Cenevre bu işin sonu olmalı’ görüşüne katılıyoruz. Bunu sonuna kadar da zorlamalıyız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ve ekibini bu konuda kararlı gördüklerini, bunun da kendilerini sevindirdiğini belirten Erhürman, “Biz de CTP olarak elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Katkıya hazır olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettik. Görüşmelerimiz devam edecek. CTP olarak konsantrasyonumuz, Cenevre’den çözümün çıkmasının sağlanması” dedi.

New York’tan çıkan metnin hiçbir şekilde tartışmaya açık olmadığını da vurgulayan Erhürman, “Bu metin 6 konu başlığının birbiriyle ilintili şekilde ele alınacağını, paralel görüşüleceğini, konular farklı sıralarla açılsa da kapanmanın birlikte olacağını açık şekilde ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

ÖZCAFER: “HER ŞEYDEN ÖNEMLİSİ İYİ NİYET VE SİYASİ İRADE”

Koalisyon ortağı DP’nin Genel Sekreteri Afet Özcafer de, önemli olanın Cenevre’de ön koşulsuz olarak 6 başlığın birlikte görüşülmesi olduğunu söyleyerek, “Ortaya sürekli ön koşul konması iyi niyetten uzak” dedi.

Rum lider Nikos Anastasiadis’in gündeme ön koşulla gelmesini eleştiren Özcafer, “BM’nin de bu konuda hassas olmasını bekliyoruz” dedi.

Müzakerelerin sonuçlanmasını beklediklerini vurgulayan Özcafer, “Her şeyden önemlisi iyi niyet ve siyasi irade. Biz, hem KKTC hem de Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Güney’deki seçimlere de değinen Özcafer, “Anastasiadis’in seçimlere yönelik düşüncelerden uzak durması gerek” değerlendirmesinde bulundu.

“BİR KAÇ GÜN ARA VERMEK İSTEDİ”

Bir soru üzerine Genel Başkan, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın yurt dışında olduğunu belirten Özcafer, “Sayın Genel Başkan’ın sağlığı iyi. Bazı çalışmaları var. Birkaç gün de ara vermek istedi. Haftaya dönecek” açıklamasında bulundu.

ÖZYİĞİT: “ÖN KOŞULSUZ CENEVRE SON DERECE ÖNEMLİ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs sorunun çözümümde önemli ve kritik bir noktaya doğru hızla ilerlendiğini belirtti.

Özyiğit, “BM Genel Sekreteri devreye girdi. İki lideri de New York’a davet ederek yeni bir aşamaya geçilmesine olanak sağladı. Memnumuz” dedi.

“Ön koşulsuz Cenevre son derece önemli” diyen Özyiğit, “Tüm başlıkların birlikte ele alınacağı ve al-ver sürecinin yaşanacağı bir ortam bekliyoruz. Cenevre’ye böyle bakıyoruz” ifadesini kullandı.

Özyiğit, 13 Temmuz’da hidrokarbon sondaj kazılarının başlayacağını söyleyerek, “Gerginlik ihtimali mevcut. O günden önce mutlaka çözüm aşamasına gelinmesi ya da çözüm perspektiflerinin ilerletilmesi önemli. Cenevre ihtiyatlı iyimser olarak yaklaşıyoruz. Sonuç alıcı bir evre olmalı, al-ver süreci mutlaka yaşanmalı, Kıbrıs sorunu çözülme evresine taşınmalı” dedi.



Benzer Haberler

Yapay zeka yarışı kızışıyor… Google yeni ürünlerini tanıttı

AA

2 zanlı teminatla serbest bırakıldı, 1 zanlı iste tutuklu yargılanacak!

Voice Kıbrıs Haber

Uzmanından uyarı “Ani olarak ortaya çıkar ve çok ağır seyreder”

AA

Tatar “Direkt uçuşlarla bu önemli köprüyü daha da pekiştirmek temennimiz”

TAK

Devlet Piyangosu çekildi! (15 Mayıs 2024 tam liste)

Voice Kıbrıs Haber

Euro 35 TL’yi aştı, Sterlin 41 TL’ye yaklaştı!

Voice Kıbrıs Haber