FeaturedKIBRIS

Neofitu KKTC’deki temaslarına Akıncı ile devam edecek

Kıbrıs sorununa yönelik temasları çerçevesinde dün “neredeyse bütün Kıbrıs Rum yönetimi başkanlarının danışmanlığını yapan” Kostas Apostolidis ile görüşen DİSİ Başkanı Averof Neofitu bugün de hukukçu Polis Poliviu ile devam edecek.

Neofitu’nun KKTC’deki temaslarına da Cuma günü eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile devam edeceği haber verildi.

Fileleftheros’un haberine göre, Neofitu, Poliviu’nun yanı sıra kendi partisinden, zaman zaman ekonomi ve anayasa konularında danışmanlık yapan bir kişiyle de temas edecek.

APOSTOLİDİS İLE GÖRÜŞME

Neofitu Apostolidis ile dünkü görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada,  Kıbrıs Rum halkı arasında var olan; Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde “gündelik hayatın değişeceği”, Kıbrıslı Rumların “Türkleşeceği” ve “ekonomik açıdan çökecekleri” korkularına cevaplar verdi.

Neofitu “Kıbrıs sorununun çözülmesiyle Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların gündelik hayatı değişmemeli. Oluşturucu devletlerde, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların gündelik hayatlarını güvence altına alarak, neredeyse tam bir otonomi olmalı” dedi.

“Çözüm ile Türkleşeceğiz” korkusuyla ilgili olarak da “Tek bir şey söyleyeceğim. Evet, Kıbrıs sorunu çözülmezse Türkleşmemiz tehlikesi var” ifadesini kullandı.

Averof Neofitu, “Çözüm ile birlikte ekonomilerinin çökeceği” korkusu hakkında ise özetle şunları söyledi:

“Kıbrıslı Rumların işgal bölgelerindeki malları tahmini 8-10 milyon Euro civarındadır, daha çok da olabilir ama ben 10 milyon diyeceğim. Bugün maalesef yüzbinlerce kişinin mallarının değeri sıfırdır. Bir bankaya gidip taşınmazlarını ipotek edemezler çünkü değeri tayin edilemiyor. Aynı zamanda özgür bölgelerdeki Kıbrıs Türk mallarını da kullanmak için bulunduruyorlar, sahibi değiller.

Ne Baflılar, ne Limasollular Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte fiyatların düşeceğinden korksun. Çözümle birlikte siyasi belirsizlik ortadan kalkacak. Birleşik Avrupa içerisinde birleşik bir Kıbrıs olacak, Kıbrıs’ın tamamında her şeyin olduğu gibi gayrı menkulün değeri de yükselecek. Arazi inkişafının Kıbrıs ekonomisi için ne denli önemli olduğundan söz ediyoruz. 5, 10 veya 20 katlı gökdelenler inşa ettiğimizi, bunlar için binlerce kişinin çalıştığını, Maraş’ın yeniden imar edilmeye başlandığını hayal edin. Ekonomiye milyarlarca Euro girecek.”

Alihtia haberi “Averof: Çözümle Çökmeyeceğiz, Türkleşmeyeceğiz” başlığıyla aktardı.

TAK


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK