FeaturedKIBRIS

“Müzakerelerle ilgili somut bir şey ortaya çıkmadı”

Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, “Kathimerini” gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ile Hloraka’da meyadana gelen olaylardan söz etti.

Letimbiotis, Siyasi ve Barış İnşa İşleri ile Barış Operasyonlarından Sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ziyaretinden somut bir sonucun çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine, Jenca’nın müzakerelerin yeniden başlaması ve özel temsilci atanması perspektifini tetkik etmek için geldiğini belirtti.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıs Rum tarafının hazır olduğunu bir kez daha yinelediğini belirten Letimbiotis, somut bir şeyin ortaya çıkmadığı, Hristodulidis’in New York’a gitmesinin beklenmesi gerektiğinden bahsetti.

Jenca’nın Pile konusunda görüşünün sorulması üzerine Letimbiotis, Birleşmiş Milletlerin, Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter düzeyinde düşüncelerini yoğun ve net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Jenca ile görüşmenin özellikle müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin yaratılması çabalarıyla ilgili olduğunu söyleyen Letimbiotis, istenilen şeyin, müzakerelerin nasıl başlayacağı noktası olduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Jenca ve Stewart’ın Pile’ye yol yapımını olumlu karşıladığını söylemesi ve bu konuyu yeni bir sınır kapısının açılmasıyla ilişkilendirmesinin sorulması üzerine Letimbiotis, Tatar’ın açıklamalarını yorumlamayacağını, Güvenlik Konseyi’nin açıklamasının net olduğunu, bununla birlikte Stewart’ın içinde hareket edebileceği çerçeveyi çizdiğini belirtti.

“Türklerin Pile’deki yolun yapılacağından bahsetmesinin ve bunun nasıl durdurulacağının” sorulması üzerine Letimbiotis, görev yetkilerine göre sorumluluğun UNFICYP’te olduğunu söyledi.

Pile konusunda çözüm bulunması yönünde BM’nin çabalarının ne aşamada olduğu sorusu üzerine ise Letimbiotis, durumun tırmanmasının önlenmesi için BM’nin çaba sarf ettiğini ifade etti.

-Hloraka

Hloraka’da yaşananlara yönelik bir soru üzerine Letimbitos, Baf’a bağlı Hloraka’da, geçtiğimiz hafta köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olaylarına ilişkin siyasi sorumluluğun bulunmadığını ifade etti.

Letimbiotis, polisin ve polis müdürünün sorumluğunun bulunup bulunmadığı sorusu üzerine her şeyin değerlendirme altında olduğunu, olayların ilk gününden itibaren her şeyin araştırıldığını söyledi.

Bu yaşananların organize olduğuna dair bir kanıt yoksa, kıyın (pogrom)için herhangi bir nedenin olamayacağını söyleyen Letimbiotis, toplum içerisinde yabancılara karşı bir hezeyanın da olmadığını savundu.

-Kabine değişikliği

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in bu ay içerisinde bakanlara ilişkin ilk değerlendirmeyi yapacağı şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine Letimbiotis, bakanların değerlendirilmesinin günlük bazda olduğunu bununla birlikte Hristodulidis’in gerekli görmesi halinde değişiklik yapmasının da anayasal hakkı olduğunu ifade etti.

Letimbiotis bir başka soru üzerine DİSİ gibi siyasi bir dinamiğin hükümete katılmasının olumlu bir unsur olacağını da belirtti.


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber