FeaturedKIBRIS

‘Müzakerelere devam etmeye hazırım’

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Kıbrıs müzakerelerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin belirlediği altı madde çerçevesinde devam edip bir çözüme ulaşmayı güçlü biçimde taahhüt ettiğini söyledi; Temmuz 2017’deki Kıbrıs Konferansı’ndan bu yana barış sürecinin bir çıkmazda olmasından dolayı zamanın geçmesinden endişeli olduğunu vurguladı.

Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununun bölgede çok ihtiyaç duyulan barış ve istikrar ortamının elde edilmesinde tamamlayıcı etkisi olmasının da şüphesiz çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Anastasiades, “Maalesef, Temmuz 2017’deki Kıbrıs Konferansı’ndan bu yana barış süreci çıkmaza girdiğinden ben zamanın geçmekte olmasından ve bunun etkilerinden derin endişe duymaktayım. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ilerleme için esas olarak belirlediği altı maddelik çerçeve üzerinde, ilgili Birleşmiş Milletler kararları ve Avrupa Birliği Müktesebatı esasında müzakerelere devam edip bir çözüm elde etmeyi gerçekten, güçlü bir biçimde taahhüt etmekteyim” dedi.

Konuşmasında Türkiye’den de söz eden Cumhurbaşkanı, “Ankara’dan gerekeni yapması, bir çözüme varılması ve bölgesel istikrara yapıcı katkıda bulunması için gerekli siyasi kararlılığı göstermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Anastasiades konuşmasında, bölgedeki ülkelerle Kıbrıs’ın işbirliği yapmasına da değindi; bu işbirliğinin ne doğrudan ne de dolayı hiçbir üçüncü ülkeyi hedef almadığını belirtti.

Nikos Anastasiades, “Müşterek fayda işbirliği çerçevesinde belirli alanlarda daha fazla ortak dâhil ederek bu üçlü boyutu genişletmekten biz samimi olarak memnuniyet duyarız” dedi.

Barış ve güvenlik unsuru iyileştirmesiyle ilgili olarak da Anastasiades, ‘her barış gücü operasyonunun, kendi zemininde, kendi gerçek ihtiyaç ve tehditleri esasında,  layık olduğu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini’ ifade etti.

Anastasiades, şöyle devam etti:

“Kendi adımıza ben, tüm Kıbrıslılar ve bölge için barış içinde bir gelecek sağlama yönünde elimizden geleni yapacağımızı ve tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak isterim.

Herkes tarafından bilinen dürüstlüğümüzle ve hiçbir saklı gündem olmadan, Yunanistan’ın yanı sıra yakın bölgemizdeki ülkelerle tarihi yakın bağlarımızı güçlendirdik, Mısır, İsrail, Lübnan, Ürdün ve Filistin dâhil komşu ülkelerle üçlü ortaklıklar kurduk.

Bu üçlü sistemler, aynı endişeleri ve ortak çıkarları olan ülkelerin, kendilerini soyutlamak yerine güçlerini birleştirebileceklerinin yerinde bir örneğini oluşturmaktadır.

Kısacası bu üçlü ortaklıklar, BM’nin  Barış, eşitlik ve sürdürülebilir toplumlar için paylaşılmış sorumluluklar ana fikriyle tamamen aynı çizgide etkin çok taraflılığın pratik ifadesidir.

Aslında bu işbirliği ne üçüncü bir ülkeyi dışlamak ne de ona doğrudan karşı olmaktır. Aksine bölgemizde, özellikle, enerji örneğinde olduğu gibi orantılı avantajlar olan alanlarda işbirliği ve diyaloğu kurumsallaştırmaktadırlar.

Bu bağlamda, ortak fayda işbirliği çerçevesinde belirli alanlarda daha fazla ortak dâhil ederek bu üçlü boyutu genişletmekten biz samimi olarak memnuniyet duyarız.”

Barış ve güvenlik unsurunun iyileştirmesiyle ilgili olarak  Anastasiades, Suriye, Irak, Yemen, Libya, Nijerya, Myanmar, Afganistan, Sahra’daki anlaşmazlıklar ve istikrarsız durumun, uzun zamandan beri devam eden İsrail-Filistin anlaşmazlığının devam ettiğini akılda tutarak ve tabii ki hala kendi ülkesinde zorla bölünmüşlük sorunu çözülmediğinden, barış ve güvenlik unsuru iyileştirmesine özellikle önem verilmesi gerektiğini kaydetti ve şöyle dedi:

“Barışı sağlamada diplomasi üstünlüğü kavramında, anlaşmazlık-çözüm ve destekleyicilikte hemfikiriz. Ancak barış gücü operasyonlarının katalizör rolü de ortadadır. Kabul etmeliyiz ki önceki, sonrakini tehlikeye atmasa da ve bir müzakere süreci olmasa da, barışın korunmasının gerekliliği daha büyük ve zorunludur. Benim ülkemde durum bu bakımdan anlamlı bir örnektir.”

“Her barış gücü operasyonunun, kendi zemininde, kendi gerçek ihtiyaç ve tehditleri esasında, layık olduğu şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

“Var olan riskler, bu bağlamda bir denemeye izin vermekten çok uzaktır.”

Kaynak:CNA


Benzer Haberler

Hava 15 gündür tozlu

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman, haksız ek çalışma ödeneği raporunu açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

Ünal Üstel “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

TAK

957 sürücü telefon kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

STÖ ve kuruluşların iki toplumlu ortak 1 Mayıs etkinliği Ledra Palas ara bölgede

Voice Kıbrıs Haber

257 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber