Sağlık

Mutant virüsün kapalı ortamlarda bulaşma ihtimali artıyor

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, mutant virüslerin özellikle kapalı ortamlarda bulaşma ihtimalinin çok arttığını belirterek, “Bulaşı önlemek için özellikle kapalı alanlarda önlemleri artırmamız gerekiyor. Çift maske takılması ya da Almanya’da olduğu gibi kapalı, kalabalık alanlarda FFP2 (N95) maske takılması gerekiyor.” dedi.

Doç. Dr. Kömürcüoğlu açıklamada, ülkede 2 Mart’ta “kontrollü normalleşme sürecine” geçildiğini belirterek, bu süreçte geriye gitmemek adına bazı önemli noktalar olduğunu söyledi.

Gelinen aşamada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının il bazında gevşetilmesiyle beraber kafe ve restoranların belirli saat aralığında tekrar hizmet vermeye başladığını hatırlatan Kömürcüoğlu, kapalı mekanlarda önlemlerin özellikle artırılması gerektiğini vurguladı.

“AÇIK ALANLAR MESAFE KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ ŞARTIYLA DAHA GÜVENİLİR”

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, kontrollü normalleşme sürecinde alınması gereken önlemlerin önemine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde de mutasyonlu olgu sayısı hızla artıyor. Bazı çalışmalarda daha ağır hastalığa neden olduğu düşünülse de veriler netleşmiş değil. Mutant virüslerin özellikle kapalı ortamlarda bulaşı ihtimali çok artıyor. Bizim de bulaşı önlemek için özellikle kapalı alanlarda önlemleri artırmamız gerekiyor. Çift maske takılması ya da Almanya’da olduğu gibi kapalı, kalabalık alanlarda FFP2 (N95) maske takılması gerekiyor. Elbette mesafe ve hijyen kurallarından asla taviz vermemeliyiz. Bunun yanı sıra kapalı ve kalabalık alanların havalandırılmasına çok dikkat edilmesi önemli. Ayrıca mümkün olduğu kadar kapalı ortamlarda az süre kalmaya özen göstermeliyiz.”

Açık alanların mesafe kurallarına dikkat edilmesi şartıyla daha güvenilir olduğunu dile getiren Kömürcüoğlu, “Halkımız bahar aylarında kontrollü gevşemeyi açık alanlarda, mesafe kurallarına dikkat ederek geçirirse yeni bir piki önlemiş oluruz.” dedi.

(AA)


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

AA

Uzmanından “endokrin bozucu kimyasallar” uyarısı

AA

Nöbetçi eczaneler (27 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (26 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Toz taşınımında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması uyarısı

Voice Kıbrıs Haber