FeaturedKIBRIS

Mültecilere adil muamele ve merhameti teşvik etmek için buluştular

2018 Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Kıbrıs’ın dini liderleri, Kıbrıs’ta mülteci ve sığınmacıların topluma dahil olması, anlaması ve desteğini destekleyen ortak bir video hazırladılar.

Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi (RTYCPP), Kıbrıs’ın Dini Liderleri ve UNHCR – Kıbrıs ile işbirliği içinde video yapımını kolaylaştırdı. Videoda, Kıbrıs Kilisesi B.Η. Başpiskopos Chrysostomos II. Kıbrıs Müftüsü Dr. Talip Atalay, O.E. Kıbrıs Ermeni Apostolik Ortodoks Kilisesi Başsavcısı Khoren Doghramadjian, O.E. Kıbrıs Maronit Kilisesi Başpiskopos Youssef Soueif ve Rev Jerzy Kraj, Latin Patriarchal Vicar’ın açıklamaları bulunuyor.

UNHCR Kıbrıs Temsilcisi Sayın Damtew Dessalegne,“Bugün yaşamakta olduğumuz gibi endişe verici zamanlarda, gelişmiş işbirliği sadece Birleşmiş Milletler ve inanç temelli aktörler arasında değil, aynı zamanda bu organizasyon arasında, yabancılara bakım ve saygı gösterilmesi ortak değerler temelinde misafirperver, hoşgörülü ve kapsayıcı topluluklar oluşturmak için gereklidir” dedi.

Sayın Dessalegne, “Kıbrıs’ın beş ana dini lideri tarafından yapılan bu güçlü ortak açıklamayla, Kıbrıs’taki mülteci korumasıyla ilgili güçlü bir dinlerarası diyaloğun başladığını görüyoruz” diye devam etti.

Ortak açıklama, mültecilerin yolculukları boyunca karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken kapsamlı bir anlatımı da ortaya koydu. Açıklama, hem devlet hem de bireyleri çağrıştırarak, kendi inanç geleneklerinin ahlaki öğretmelerini vurguluyor.

Dini liderler, toplumun bir bütün olarak Kıbrıs’a gelen mültecileri kabul etmesi, onlara saygılı davranması ve hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olması gerektiğini savunuyorlar.

RTCYPP Ofisi Koordinatörü Salpy Eskidjian “Bu ortak açıklamanın ilham veren sözleri, Kıbrıs’ın hem Hıristiyan hem de Müslüman Dini Liderlerinin, mülteciler için biraraya gelmeleri ile ilgili açık bir mesaj veriyor ve aynı zamanda tüm Kıbrıslıları aynı şeyi yapmaya özendiriyorlar ” dedi.

Aşağıdaki açıklamalarda görüldüğü gibi, ortak bir konu olan mültecilerin, Kıbrıs toplumuna girmesinin önemi belirtilmektedir.

B.H. gönderiyor Kıbrıs Kilisesi’nin Başpiskoposu Chrysostomos II, “Herkesin, kendi memleketlerinden, evlerinden, daha iyi bir yaşam için kaçmaya zorlanan mültecilere özel ilgi göstermesi” için küresel bir mesaj gönderiyor.

Ayrıca, “Mültecilerin sorunlarının çözülmesine yardımcı olmaya ve Akdeniz’in masum insanların mezarlığı olmasını engelleme” yönündeki politika yapıcılara çağrısı dikkat çekiyor.

O.E. Kıbrıs Müftüsü Dr. Talip Atalay şöyle diyor: “Sivil toplumdaki tüm kesimler, mültecilerin yaşadıkları topluma katılması ve onların olumlu katkı koymasına cesaret vermek için temel işlerini yürütmek ve bir yol hazırlamak amacıyla çaba göstermeli ve faaliyetlerde bulunmalıdır.”

O.E. Kıbrıs Ermeni Apostolik Ortodoks Kilisesi’nin Başpiskoposu Khoren Doghramadjian, “Biz genellikle onları [mültecileri] düşünmemeye çalışırız, ancak bu doğru değildir. Dinler bizi birbirimizi sevmeyi öğretir, ve bu sevgiyi toplumdaşlarımıza eşit bir şekilde genişletmeli ve onlara yardım etmeliyiz.” ve “insan olarak onurlarını yeniden yaratmalarını, onların mülteci olarak zihninden kurtulmalarını ve onları yabancı bir toprakta hayata uymalarını” öneriyor.

O.E. Kıbrıs Maronit Kilisesi’nin Başpiskoposu Youssef Soueif, “Hepimiz bireyler, kurumlar, dini kuruluş, sivil toplum kuruluşu, siyasi kurumlar olarak çabalamalıyız, yeni toplumlarıyla bütünleşmede onlara [mültecilere] yardımcı olmaya çalışmalıyız” diyerek mültecilere yardım etmek için toplumdaki tüm aktörlere çağrıda bulunuyor. Latin Patrik Vekili Sayın Peder Jerzy Kraj, mültecilerin “savaş, yoksulluk ve açlıktan çok uzakta, daha iyi bir yaşantı arayışı içerisindeki kardeşlerimiz” olduğunu kabul ediyor.

Dualarını, “hayatlarını ve çabalarını yardımcı olmaya adayan herkese” gönderiyor. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi/BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar da Kıbrıs’ın dini liderlerinin sözleri ve duygularını paylaşarak,“İçinde bulunduğumuz zorlayıcı ortama rağmen, çatışmalardan korunmaya çalışanların isteklerinin empati ile değerlendirildiğinden, seslerinin duyulduğundan ve kapsayıcı bir toplumun üretken bireyleri olma şansına sahip olduklarından emin olmak hepimizin görevidir” dedi. Spehar açıklamasının devamında liderlerin çabalarından övgüyle söz etti ve ”Kıbrıs’ın başlıca beş dini liderinin, oldukça güçlü ve merhametli ortak açıklamalarında, Kıbrıs’taki göçmenlerin ve tüm dünyada çatışmalardan etkilenmiş insanların daha iyi bir yaşam arayışını” desteklemiş olduklarının altını çizdi.

 

 


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk – Kaplıca anayolundaki kazada 1 kişi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Sertab Erener 21 yıl sonra Eurovision sahnesinde

NTV

Büyük Hamam kapılarını yeniden halka açıyor

Voice Kıbrıs Haber

Ersin Tatar bugün KKTC’den ayrılarak Gambiya’ya gidiyor

Voice Kıbrıs Haber

278 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber