DÜNYAFeatured

Milyonlarca kişi pandeminin 2. senesinde dahi hala aşı yaptırmadı

Covid-19 virüsünün dünya genelinde yayılması sonrası başlatılan kampanyalarda yaklaşık 5 milyara yakın doz aşı yapıldı.

Dünyada şu anda yaklaşık 7.9 milyar kişi yaşıyor. İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nin verilerine göre pandeminin başladığı günden bu yana dünya nüfusunun en az yüzde 32’si bir doz koronavirüs aşısı yaptırdı.

Ağustos ayının ilk haftalarında İtalya’da yayımlanan bir rapora göre, Covid-19 aşılarını tamamlamış olanların bu hastalık nedeniyle ölüm riskinin, aşı yaptırmamış olanlara kıyasla yüzde 96,82 oranında daha az olduğu ortaya çıktı.

Nüfusa oranla aşı yaptırma oranının daha fazla olduğu ülkelerde Covid-19 virüsünün yayılma hızı oldukça düşük ve vakalarda gözle görülür bir düşüş dikkati çekiyor.

Ancak buna rağmen birçok ülkede aşı karşıtları ve koronavirüs aşısına kuşkuyla yaklaşanların sayısı hala bir hayli fazla. Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden Fransa’da hükümet, Covid-19 aşısı yaptırmayanlara kafe, lokanta ve sinema gibi kamuya açık alanlara girmelerini zorlaştıracak bazı kısıtlamalar getirildi.

Almanya’da Federal Meclis üyesi Doktor Helge Braun, aşılı kişilerin “aşılanmamış vatandaşlardan daha fazla özgürlüğe sahip olacağını” açıklamıştı. ABD’de ise Başkan Joe Biden, kampanyaların hızlanması için aşılananlara nakit ödüller vereceğini duyurmuştu.

Sağlık çalışanları ve doktorlar, ileriki dönemlerde aşı yaptırmayanlara karşı ortaya çıkabilecek uygulamalar ve kısıtlamaların artmasının olumsuz sonuçları olabileceğinden endişe ediyor.

Euronews, Covid-19 salgınında yürütülen aşı kampanyalarıyla ilgili tüm ayrıntıları ve aşı karşıtlarının çekincelerini, Edinburg Üniversitesi Roslin Enstitüsü Bağışıklık Sayrı Bölümü Başkanı Prof Dr. Neil Mabbott ile konuştu.

Bazı soruları ise ek bir kaynak olarak, tanınmış bilim insanlarından oluşan bir ekibin hazırladığı ve içerisinde aşılar hakkında “en güncel bilgilerin” yer aldığı Bristol Üniversitesi’nin “Covid-19 Aşı İletişimi El Kitabı’nda” yer alan bilgilerle cevapladık.


Benzer Haberler

Hem maaş hem de iki emeklilik maaşı alan devlet yetkililerinin adı açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

BRT Hayvanseverler Derneği 1. Genel Kurulu yapıldı

TAK

Hırsızlık çetesinin çaldığı bazı emareler halen bulunamadı!

Voice Kıbrıs Haber

Baf’ta polislerin otellere “komando baskınları” yapmasına tepki

TAK

Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Fed’in faiz kararına çevrildi

AA

Akşener’den İYİ Parti kurultayında “veda” konuşması

BBC Türkçe