DÜNYAFeatured

Merkel’in hüsranla karışık zaferi: Jamaika koalisyonu geliyor

Almanya’da Başbakan Angela Merkel parlamento seçimlerinden hüsranla karışık bir zafer yaşadı. Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik ile Hristiyan Sosyal Birlik oyların yüzde 32,9’unu aldı. Merkel’in partisi bir önceki seçime göre yüzde 8.6’lık oy kaybı yaşadı. Seçimin bir diğer kaybedeni de Sosyal demokratlar oldu. Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 5.2’lik kayıpla seçmenlerin yüzde 20.5’nin oylarını aldı.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel parlamento seçimlerinden hüsranla karışık bir zafer yaşadı. Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik ile Hristiyan Sosyal Birlik oyların yüzde 32,9’unu aldı. Merkel’in partisi bir önceki seçime göre yüzde 8.6’lık oy kaybı yaşadı.

Seçimin bir diğer kaybedeni de Sosyal demokratlar oldu. Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 5.2’lik kayıpla seçmenlerin yüzde 20.5’nin oylarını aldı.

Almanya’daki seçimin en büyük kazananı ise aşırı sağcı AfD oldu. Seçim sarhoşu AfD lideri Alexander Gauland, “Merkel’i kovalamaya devam edeceğiz” dedi.

Hür Demokratlar FDP yüzde 10.7’lik oy oranıyla yeniden meclise girmeyi başardı.

Seçimin bir diğer kazananı da Cem Özdemir’in partisi Yeşiller oldu.

Anketlerde Yeşiller’in yüzde 6 oy alacağı var sayılıyordu. Yeşiller oy oranını yüzde 0.5’lik artışla 8.9’a yükseltti.

SPD lideri Martin Schulz seçimin en büyük kaybedeni olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’i işaret etti.

İki dönemdir devam eden “büyük koalisyon”un Sosyal Demokratlar’ın oy kaybı yaşamasının en büyük nedeni olduğunu iddia eden Schulz artık hükümette yer almayacaklarını duyurdu. Bu durumda iktidarı bırakmak istemeyen Başbakan Angela Merkel’in önünde sadece bir seçenek kalıyor.

“Kardeş partiler” Hristiyan Demokrat Birlik ile Bayern eyaletinde büyük oy kaybı yaşayan Hristiyan Sosyal Birlik, bir dönem sonra yeniden meclise giren Hür Demokratlar FDP ile Cem Özdemir’in eş başkanlığını yaptığı Yeşiller’le koalisyon kuracak.

CDU’nun siyah, FDP’nin sarı ve Yeşiller’in yeşil renklerinden dolayı Alman kamuoyunda “Jamaika” koalisyonu olarak nitelendirilen olası hükümetin nasıl kurulacağı tartışılmaya başlandı.

Almanya’nın muhafazakar gazetezi Frankfurter Allgemeine Zeitung, “Jamaika” koalisyonuna 2 yıllık ömür biçti. Almanya’daki seçim uzmanları, Hristiyan Birlik partileri ile Yeşiller ve Hür Demokratlar’ın özellikle enerji, ekonomi ve sosyal devlet konularında anlaşmalarının zor olacağını bu nedenle yeni bir seçimin bile göndemle olduğunu savunuyor.

Hür Demokratlar FDP’nin lideri Christian Lindner üç partinin koalisyon kurabileceğini ve yeniden seçimlere gitmenin ülke için yararlı olmayacağını söyledi.

 


Benzer Haberler

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (2 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi “Yer yer fırtınamsı rüzgar bekleniyor”

Voice Kıbrıs Haber

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA