FeaturedKIBRISSağlık

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır

Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili açıklamada bulunarak erken tanının hayat kurtaracağını vurguladı.

Meme kanseri, kadınlarda Dünya’da en sık görülen kanser tipidir. Kanser olan her 4 kadından 1’isi meme kanserine yakalanmaktadır. Kadınlarda kansere bağlı ölümler içerisinde ise 2. sıradadır. Her 6-8 kadından birisi meme kanseri tanısı almaktadır. Dolayısıyla meme kanseri sıklığı, ölüm riskleri, tedavisinde bıraktığı sakatlıklar ve tedavi maliyetleri nedeniyle günümüzde giderek büyüyen bir halk sağlığı problemi haline gelmektedir.

Risk Faktörleri- Meme kanseri gelişiminde bir takım risk faktörlerinden bahsetmek mümkündür.

Kadın cinsiyet,

>50 yaş,

İlk adet görme yaşının erken olması (<10 yaş),

Geç menopoz-adetten kesilme (>55 yaş),

Çocuk doğurmamak,

İlk çocuğun >35 yaşında doğurulması

Menopoz döneminde hormon tedavisi uygulamaları

Radyasyon maruziyeti

Obezite (Vücut kitle indeksinin >30 kg/m2 olması, Ağırlık (kg)/boy uzunluğunun karesi m2)

Alkol tüketimi

Genetik faktörler

Belirtileri Nelerdir- Memede ele gelen kitle, koltuk altında ele gelen kitle, meme ucunda meydana gelen çekilmeler, çökük görünümde olması, memede kızarık-ödemli görünümde olması, memenin portakal kabuğuna benzer görünüm varlığı, tek taraflı memeden kanlı akıntı, meme derisinde özellikle meme başı civarında kaşıntı ve ekzema görünümü durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Tarama- Mamografinin 1980’ler itibariyle yaygınlaşması sayesinde meme kanserinden ölümlerde dramatik azalmalar sağlanmıştır. Bu nedenle 40 yaşından itibaren her kadın mutlaka yıllık mamografi yaptırmalıdır. Bunun yanında kadınların meme farkındalıkları olması, meme kanseri düşündürür belirtileri bilmeleri ve bu bulguların varlığında mutlaka bir hekime başvurmaları gerekmektedir.

Korunma- Sağlıklı kiloda olma – vücut kitle indeksinin <25 kg/m2 olması, alkol tüketiminden kaçınılması, haftada >150 dk süreyle orta düzeyde egzersiz yapılması, sebze ve meyveden zengin beslenme, yağlı beslenmeden kaçınılması, doğum sonrasında 1,5-2 yıl süreyle bebeğin emzirilmesi bireyleri meme kanserinden korumaktadır.”


Benzer Haberler

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

AA

1 Mayıs ara bölgede “Barış ve Sosyal Adalet İçin Emekçiler Omuz Omuza”

TAK

Bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Lefkoşa’da korkutan kaza… Bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Görevden alma ve atamalar devam ediyor!

Voice Kıbrıs Haber

1 kişi daha aranıyor!

Voice Kıbrıs Haber