FeaturedKIBRIS

“Meclis Maraş’taki planın ne olduğu bilgisine sahip değil”

Meclis Genel Kurulu’nda ağırlıkla, KKTC’nin kuruluşunun 37’nci yıldönümü dolayısıyla dün yapılan tören, etkinlik ve açıklamalar ile hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili konuşmalar yapıldı.

Genel Kurul’da ilk olarak onaya sunuş işlemleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda Genel Kurulun perşembe günkü gelecek birleşiminin gerçekleştirilmemesi ve 23 Kasım’da yasama ve denetim işlerinin birlikte yapılması oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra 62. Madde kapsamında konuşmalar gerçekleştirildi.

ERHÜRMAN

Ardından CTP Başkanı Tufan Erhürman, 62. Madde kapsamında “Kıbrıs sorunu, Maraş ve demokrasi” başlıklı konuşma yaptı.

Cumhuriyetin kuruluşu bağlamında konuşmalar yapıldığını ancak cumhuriyetin halkın kendi kendini yönetmesi fikrini ifade ettiğini söyledi.

Çözüm bağlamında siyasi eşitlik konusundaki ısrarlarının Kıbrıs Türk halkının iradesinin federal devlete yansıyabilmesi için olduğunu anlatan Erhürman, Maraş’ın açılması konusundaki konuşmalara işaret etti, Maraş’ta projenin ne olduğunun bilinemediği noktada neyin konsensusuna varılabileceğini sordu.

“MECLİS MARAŞ’TAKİ PLANIN NE OLDUĞU BİLGİSİNE SAHİP DEĞİL”

Erhürman, halkın iradesinin söz konusu olduğu Cumhuriyette, halkın iradesinin dolaylı temsil edildiği Meclis’in Maraş’taki planın ne olduğu bilgisine sahip olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın iki devletli çözüm derken ne anlatmak istediğini de bilmediklerini anlatan Erhürman, sorularına rağmen iki devletli çözümün nasıl masaya götürüleceğinin açıklanmadığını söyledi.

Halkın iradesini oluşturmak için gerekli bilgilere sahip olmadığını anlatan Erhürman, halkın önüne geleceğe dair bir proje konduğunu ancak bununla ilgili bir açıklama yapılmadığını kaydetti.

Ülke ekonomisinin uzun süredir çok zor durumda olduğunu belirten Erhürman, hükümet boşluğunun nedeninin Cumhurbaşkanı Tatar’ın yapması gerekenleri yapmaması olduğunu söyledi.

Erhürman, Arıklı’nın hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili “kimsenin ateşten gömlek giymek istemediği” sözleri üzerine de, kendileri için asla böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlattı.

Dünkü eylemlerle ilgili, yasaların açık olduğunu dile getiren Erhürman, bu kadar net olan konularda bile sanki tartışma yapılabilirmiş gibi bir tavrı asla kabul etmeyeceklerini anlattı.

“ÜLKE EKONOMİSİYLE, DEMOKRASİ/ÖZGÜRLÜK/HUKUK ARASINDA BİR TERCİH YAPIN DENİYOR”

Hükümet kurma çalışmaları sürecinde kaybedilen zamanın ortada olduğunu söyleyen Erhürman, “ülke ekonomisiyle, demokrasi/özgürlük/hukuk arasında bir tercih yapın” denildiğini söyledi, “Biz bunu yapmayız ama bunu yapan ülkeler hiçbir zaman hiçbir şekilde başarıya ulaşamadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın pandemi hastanesi açılışında yaptığı konuşmayı “talihsiz” olarak niteleyen Erhürman, “Başbakan olarak hazırlanan projelere bakmaz sonra kendi kurumlarınız kendi insanlarınızı şikâyet eder şekilde davranırsanız bu halkın özgüvenini zedelemeye çalışıyorsunuz demektir” diyerek, bu durumu eleştirdi.

Çok sıkıntılı dönemlerden geçildiğini, herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini anlatan Erhürman, cumhuriyet yönündeki iradenin halkın iradesi anlamına geldiğinin akıldan çıkarılmamasını istedi.

(TAK)


Benzer Haberler

Mağusa ve İskele’ye bağlı bazı bölgelerde elektrik kesintisi

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Metehan’da gümrüksüz 30 kilo kuzu eti

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa’da ve Girne-Alsancak çevre yolunda uyuşturucu!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar- Holguin görüşmesi tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de uyuşturucu ve sanal bahis operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber