FeaturedKIBRIS

Meclis Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nı görüşüyor

Cumhuriyet Meclisi Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nı görüşüyor.
Tasarı belediyelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeriyor…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 10.40’ta toplandı.

Genel Kurul’da onaya ve bilgiye sunuşlar bölümünün ardından Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Tasarı hakkında ilk sözü alan UBP milletvekili Ersin Tatar, belediyelerin sorununun basit olmadığını belirterek, katkı paylarının yüzde 5-6’lardan artırılarak yüzde 8 buçuklara oradan da borçların ödenmesi koşuluyla yüzde 9’un üzerine çıkarıldığını hatırlattı.

Yapılacak değişiklikle reform değil sadece erteleme yaratılacağını kaydeden Tatar, 2 yıl sonra bu taksitlerin ödeneceğine olan inancın var olup olmadığını sordu
Tatar, 300 milyon TL’ye yakın borcun 1 Ocak 2020 itibariyle ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

YDP milletvekili Erhan Arıklı da, yıllardır beklenen belediyeler reformunun programlara konulmuş olmasına rağmen popülist uygulamalar nedeniyle gerçekleştirilemediğini kaydetti.

Erhan Arıklı, yasada yapılacak değişikliğin belediyelerin yaralarını sarmayacağını belirterek sıkıntıların ötelenmeye çalışıldığını kaydetti.

Arıklı, “birşey yapmak istiyorsanız 1 ay içinde bu reformu getirin geçirelim. Tarihe geçin ama yapmayacaksınız. Sorumluluk duygusu içinde yasadeğişikliğine olumlu oy vereceğiz” dedi.

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, belediyelerin bugün geldiği noktanın atılan yanlış adımlardan kaynaklandığını ifade etti.

Çavuşoğlu, belediyelerin içinde bulunduğu zor durumun yasada yapılacak bu değişiklikle giderilemeyeceğini belirterek, karar oybirliği ile alınsa bile soruna kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini vurguladı.

Nazım Çavuşoğlu, reform yapmanın şart olduğunu belirtti.UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu da, Bütçedeki yüzde 15 büyümeye rağmen, belediyelere aktaraılan miktarın yüzde 25 olduğunu kayderek 28 belediyede yaşanan idari noksanlığa kimsenin birşey söyleyememesini eleştirdi.

Belediyelerin tahakkuk esaslı bütçeye geçmeleri ve gerçek anlamdaki mali tablolarını hayata geçirmesi gerektiğini kaydeden Amcaoğlu, belediyelerin denetlenmesinin önemine de işaret etti.

UBP milletvekili Ersan Saner de, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı’nın kayıplarının nasıl karşılanacağını sorarak, daha farklı formüllerin olduğunu bunların hükümet tarafından gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Saner, “Ayakları yere basan bir çözüm önerisi beklerdim. Oysa palyatif bir çözüm var” dedi.

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları ise, belediyeler yasasında olan anomalilere dikkat çekerek, “belediye başkanı istediğini yapar sonra batar, suçlu hükümet olur” dedi.

Yenierenköy Belediyesi’nin ardından Büyükkonuk Belediyesi’nin batma noktasına geldiğini belirten Hamzaoğulları, Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunun para değil idarecilik sorunu olduğunu söyledi.



Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı’nda bebek arabasında 73 kilo altın ele geçirildi

AA

Güney’de kamu istihdamında artış

TAK

Altın fiyatları yatay seyrediyor

NTV

Serdaroğlu “Yüzde 23 artışı onayladık anlayamadığımız bir oyun oynanıyor”

TAK

Asgari ücret toplantısından sonuç çıkmadı

Voice Kıbrıs Haber

Öğretmen öğrencisine cinsel tacizde bulundu

TAK