FeaturedVOI Özel Haber

Maronit toplumunun kaybolması yolunda büyük tehlike!

Voice Of The Island’a konuşan barış aktivisti Maronit Maria Emmanuel, geçiş noktalarının kapatılmasının, Maronit toplumunun kaybolması yolunda büyük tehlike olduğuna vurgu yaptı.

Hatice KERLO

Emmnauel, hem Maronitlerin hemde birçok insanların bir taraftan diğer tarafa çalışmak, arkadaşlarını görmek, ailelerini ziyaret etmek için geçen insanlar olduğunu ve bugün siyasi kararların ağır bedelini ödediklerini kaydetti.

Ne kadar süre geçiş noktaları kapalı kalacak?

Maria Emmanuel, bu yasaklar devam ederse Maronit topluluğunun yok olması konusu da alarm veriyor.
“Biz Maronitler için geçiş noktalarını kullanmak 2003’ten önce de geçerliydi. Doğduğumuz andan itibaren köylerimize gidebiliyorduk ama şimdi gidemiyoruz, koşullar 2003’te olduğundan daha kötü çünkü aslında hayatımız bölündü.

Belki de Maronitler için özel bir yerleşim alanı yapılabilirdi, çünkü Maronitler nesli tükenme tehlikesi olan bir topluluktur ve köyleriyle olan ilişkisi çok önemlidir. Köyleriyle olan ilişkileri kesildikten sonra bu topluluk büyük bir risk altına giriyor.’’

Emmanuel “mevcut koşullar altında evet insanlar evlerinde kalmalıdır,isteğimiz bencillik meselesi değildir. Ama, toplumların birlikte çalışması ve mücadele etmesi gerekiyor”
“Dayanışma ve birliktelik söz konusu olduğunda, sorunlar daha acısız bir şekilde giderilmektedir’’.

Emmanuel’in sivil topluma da mesajları var !

Geçiş noktalarının kapanmasıyla ,birçok insan hareket özgürlüğünden mahrum bırakıldı. Alınacak olan tedbirlerin bilimsel bir biçimde alınması gerektiğine dikkat çeken Maria, “Nikos Anastasiadis’in ELAM Başkanı ile görüşmesi vatandaşların gruplara ayrılmasına ve “şeytanlaştırılmasında” bir artışa yol açtı.”

“Barış aktivistleri İki hafta boyunca barikatlardaydı ve Anastasiadis bir taraftan diğer tarafa geçmek isteyen insanları “şeytanlaştırıyorken”yani insanları birbirlerine karşı “şeytan” olarak gösteriyorken, virüs İngiltere’den Kıbrıs’a geliyordu. İngiltere’den uçuşlar için önce harekete geçtiler ve iki saat sonra karar değiştirdiler ‘’.

“Kıbrıs’ta virüs meselesinden yararlandılar ve medyanın da yardımıyla bir milliyetçilik patlaması yarattılar.İnsanların virüs korkusunu Kıbrıs’taki insan gruplarına taşıdılar.Geçiş noktalarının kapatılması, güneyde çalışan, okula giden veya ikamet eden birçok Kıbrıslı Türk’ün hayatını etkiledi. Aynı zamanda, daha ucuz kiralar nedeniyle kuzeyde ev kiralayan ve her gün işine gidip gelen Kıbrıslı Rumların ve güneyde kalan yerleşimcilerin hayatına da zorluklar eklendi”.

Voice Türkçe Haberler-2020


Benzer Haberler

Denetimlerde 7 kişi tutuklandı, 68 araç trafikten men edildi!

Voice Kıbrıs Haber

Girne Polis Müdürlüğü’ne ait telefon hatları arızalı

TAK

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

AA

1 Mayıs ara bölgede “Barış ve Sosyal Adalet İçin Emekçiler Omuz Omuza”

TAK

Bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Lefkoşa’da korkutan kaza… Bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber