FeaturedVOI Özel Haber

Marinos Kleanthous: Kıbrıs’ta barış için ağacı değil ormanı görelim

DIKO Aglantzia Belediye Meclis Üyesi ( Member of Aglantzia City Council Member of DIKO) Marinos Kleanthous, Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Hem Kıbrıslı Rumlara hem dem Kıbrıslı Türklere çağrıda bulundu. Kleanthous, Kıbrıs’ta çözüm için bireyler olarak harekete geçilmesi gerektiği mesajını verdi.

İşte detaylar

Kıbrıs sorununda son yaşanaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Marinos Kleanthous: Öyle görünüyor ki ELAM’ın öncülüğünde parlementodan alınan son ENOSİS kararı devam etmekte olan müzakere sürecinde sıkıntılara neden oldu ve yeni engeller oluşturdu. Biz Kıbrıs Türk tarafının bu karar ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Bu kararın müzakere sürecinin önünü kesmesine izin vermemeliyiz. Kıbrıs Türk Tarafı Rum tarafından çözüm konusunda iradesinin devam ettiği yönünde bir teyit istemektedir.

Ben burada kendimi temsil ediyorum, başkasını değil. Biliyorum ki gençler ile yaptığımız görüşmelerde ve tartışmalarda, eğer bir çiçek açmıyorsa, bunun nedeni çiçek değildir, çevresel etkenlerdendir. O zaman biz bu çevresel etkenleri değişelim diyoruz.  Bu mesajı göndermek için geldim.

Kıbrıslı rum gençler oldukça hayal kırıklığına uğramış durumdadır. Çünkü 7 gün önce ortaya çıkan ENOSİS referandumunu anma kararı Kıbrıs’ta çözüm istemeyenlere bir fırsat vermiştir.

Güney’deki gençlerin bir çoğu hayal kırıklığı içerisindeler ama ne tepki vereceklerini bilemediklerini söylüyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Marinos Kleanthous: Kıbrıslı Rumlar genelde çok fazla gösteri yapmıyorlar, son üç dört sene büyük ekonomik sıkıntılar yaşadık. Ancak bu Kıbrıslı Rumlar’ın düşünmediği veya yargılamadığı anlamına gelmiyor. Ben inanıyorum ki doğru zaman geldiğinde istedikleri mesajı göndereceklerdir.

Özellikle genç Kıbrıslı Türkler çok üzgün durumdalar, çünkü anladılar ki, şuan sadece Kıbrıs için değil bizim jenerasyonumuz için çok önemli bir fırsattır. İngiltere’de, Amerika’da veya Avrupa’ya gidip eğitim alıyoruz, orada dünyadaki tüm öğrencilerle işbirliği yapıyoruz, Kıbrıslı Türklerde dahil, neden bu işbirliğini aynı çatının altında evimizde yapamıyoruz.

Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılacağına inancınız var mı?

Marinos Kleanthous: Çözüme karşı olan güçler şuanda işbirliği içerisindeler. Şimdi bizim görevimiz çözüm isteyen tarafınlar ile bir yolunu bulup işbirliğine girmemiz gerekiyor. Her bir bireyin artık harekete geçme sorumluluğu vardır.

Kıbrıslı Liderlere Mesajınız nedir?

Kıbrıslı Liderler çözüme odaklanmalı,  geçmişte yaşanmış olan bazı duygusallık var bunlar bir gerçek ama eğer karşılıklı suçlama oyununa girilirse Kıbrıs’ın geleceği yeniden şekillenemez. Geçmişe takılı kalmamalıyız. Kıbrıs’ın kültürünü öne çıkartalım ve Kıbrıs’ta bir barış için ağacı değil ormanı görelim.

Enosis kararında dönüş olabilir mi? Örneğin Anastasiadis’in veto hakkı var, bu konudaki fikriniz nedir?

Marinos Kleanthous: Eğer biz bu kabul edilemez Enosis kararı ve Anastasiadis’in reaksiyonu nedeni ile anı yargılarsak ve görüşmeleri durdurursak, korkarım ki bir sonraki adım olarak Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin bize yaptığı kabul edilemez başka bir şey bulacak ve görüşmeleri durduracak. Örneğin her hafta Pazar günleri  kayıp şahıslar için cenaze töreni düzenliyoruz.  Beşparmaklardaki bayrak bizim için güzel duygular uyandırmıyor.  Bunlara bakıp da görüşmeleri durduramayız. Şimdi acil çözüm ihtiyacımız var.

Güvenlik ve Garantiler konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Marinos Kleanthous: Kıbrıs sorunundaki en büyük problem bence, güven soru. Ve bu bugüne kadar gerektiği gibi ele alınmadı. Şuanda bulunacak en iyi çözüm bile insanlar arasındaki güven sorununu aşamayacaktır. Bu güven sorununu BM, Akıncı ve Anastasiadis sağlayamaz, insanlar birbrileri ile iletişime geçerek sağlayabilirler. Diğer bir mesajd a bu olur, hadi yapalım.

Son bir mesajınız var mı?

Marinos Kleanthous: En güçlü mesaj  bu yukarıda söylediklerimin söylenmesi. Çünkü bunları birilerinin çıkıp dile getirmesi gerekiyor. Bana birçok oy veren insan da bunları söylememi istiyor. Şimdi çözüm bulma zamandır.

1967’de Kıbrıs Rum Parlementosu Enosis kararını onaylamıştı, ben bunu öğrencilik yıllarımda öğrendiğim zaman, babama “neden buna tepki göstermediniz” diye sordum. Şimdi ben buna tepki gösteriyorum çünkü benim 7 aylık bir oğlum var ve onun bana o soruyu sormaması için birey olarak üzerime düşeni yapıyorum ve bu fırsatın değerlendirilmesini istiyorum

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK