KIBRISKıbrıs SorunuPolitika

“Maraş senaryoları 2017’de yazıldı”

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Türk tarafının, 2017 yılındaki Crans Montana konferansının başarısızlığa uğramasının hemen ardından Maraş’la ilgili senaryoları ele aldığı iddia edildi.

 

Fileleftheros gazetesi “Maraş İçin İki Senaryo- İşgal Bölgelerinde Crans Montana’nın Ardından Çavuşoğlu Başkanlığında Toplantıda Tartışma- Crans Montana’nın Ardından Maraş’la ilgili Plan” başlıklarıyla manşetten verdiği haberde, konunun,  TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile siyasi parti başkanlarının katılımıyla KKTC’de gerçekleştirilen toplantıda ele alındığı belirtildi.

Sözü edilen toplantıda, diğer konuların yanı sıra Maraş’la ilgili iki alternatif senaryonun incelendiğini öne süren gazete, o dönem yapılan görüşmelere göre, kısaca şu seçeneklerin ortaya konduğunu iddia etti:

“1. ‘Ortak işbirlikleri’ ve Maraş’ın Kıbrıslı Rumlar için BM himayesinde açılması karşılığında, Ercan havalimanına yönelik doğrudan uçuşların başlamasına öncelik verilmesi. 2. İlk seçeneğin ilerlememesi halinde, Birleşmiş Milletlerle (BM)herhangi bir anlaşmazlık olmadan, kapalı bölgenin ‘Kıbrıs Türk idaresi altında’ açılması.”

Gazete, bu gidişata yönelik yapılacak herhangi bir çabanın, dikkatli bir şekilde yapılması ve tepkilere yol açacak hareketlerden kaçınılması gerektiği şeklinde olduğunu kaydetti.

Türk tarafının ilk aşamada Maraş’taki mülklerin bir uzmanlar grubu tarafından kayda geçirilmesi yönünde hareket edeceğinin açık olduğunu kaydeden gazete, bir sonraki adım olan bölgenin açılmasının ise, Rum kesimine baskı yapmak için kullanılacağını ve bunun daha geniş bir paketin parçası olacağını ileri sürdü.

Bahse konu dönemde yapılan toplantıda, Ercan havalimanının çalışmasına atıf yapılmasının ve “ortak işbirliklerinin” muhtemelen Mağusa limanı aracılığıyla ticaret yapılması konusuna işaret etmekte olduğunu öne süren gazete, Türk tarafının bunca yılın ardından perde gerisinde Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaret meselesini gündeme getirmeye çalışmasının tesadüf olmadığını iddia etti.

Gazete, 2017 yılında Çavuşoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesi, uluslararası temasların geliştirilmesi, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ), Maronit köyleri, mülkiyet ve doğal gaz konularının ele alındığını iddia etti.

 

TAK


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Uyuşturucu hapları Türkiye’den KKTC’ye satmak için getirdiler

Voice Kıbrıs Haber