KIBRISYAŞAM

Mağusa kazasında, kültürel eserlerin restorasyonu çalışmaları devam ediyor

Adanın ortak tarihini vurgulamak amacıyla Kültürel Miras Teknik Komisyon himayesi altında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları çerçevesinde, Othelos Kulesinin tamamlanmasından sonra sırada şimdi Mağusa kazasında başka eserler yer alıyor.

İki toplumlu Teknik Komite,  Mağusa kazasında dört restorasyon çalışması daha ilerletiyor. Bunlardan iki tanesi ilerlemiş bir aşamada bulunuyor.

Perşembe günü iki toplumlu Teknik Komite, Gelecek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ortaklığı (UNDP-PFF) ve Avrupa Komitesi tarafından organize edilen bilgi ve konferans türü basın konferansında, eski şehrin kuzeybatısında bulunan Martingo burcunda ilerleyen restorasyon çalışmaları ve Deniz kapısı ile Arsenal Burcu arasındaki Venedik surları tanıtıldı.

Çalışmalar, BM gözetimi ve AB finansmanı altında, 2016 yılında başladı. Söz konusu iki çalışma için onaylanan bütçenin 1,1 milyon avro boyutunda olduğu ve her şeyin normal ilerlemesi durumunda, çalışmaların önümüzdeki Mart ya da Nisan ayında tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

Eski Mağusa şehri için diğer iki proje ise planlama aşamasında bulunuyor ve surların güneybatı bölümündeki Ravelin kalesinin restorasyon ihaleler, başladı. Ayrıca, Montinego bölgesinde bulunan üç kilise ve bir caminin de restorasyon çalışmalarının çok yakında başlaması bekleniyor. Bunların, Panayia Ermeni kilisesi, Ayia Anna ve Carmeliton Kilisesi ve Tanners camisi olduğu açıklandı.

UNDP-PFF Başkanı Titsianna Zenaro yaptığı açıklamada, 2009 yılında Teknik Komite ve AB tarafından başlatılan çalışmalardan günümüze, tüm adada Kültür Mirasa ait 15 eserin restorasyon çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Beş çalışamanın şu an devam ettiğini, 15 projenin de hazırlık aşamasında olduğunu ve pek yakında gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi. Zenaro, toplam eser sayısının 64 olduğunu kaydetti.

Kültürel Miras eserlerinin restorasyonu için toplam bütçenin 16,7 milyon avro düzeyinde olduğunu, bunun, 11,7 milyonun AB tarafından karşılandığını ifade etti.

Bilgilendirme konferansına katılanlar arasında, iki toplumlu Teknik Komite başkanlarıı Takis Hadjidimitriou ve Ali Tuncay ve komite üyesi Glafkos Constantinides de bulunuyordu.

Constantinides yaptığı açıklamada, “Othelos kulesinden sonra, Mağusa`da daha büyük bir çaba başlatıyoruz. Dört eser içeren çalışmanın ilk aşamasında bulunuyoruz”.

Teknik Komitenin kültürün ortak olduğuna inandığını ve müzeye dönüştürülmesi için proje yapmadıklarını ama bu çabaların insanların ve günlük hayatta etkileri olmasını istediklerini kaydetti. Hedef, tarihimizin gelişmesinde önemli bir rol oynayan bu eserleri insanların ziyaret edebilmeleridir” diye devam eden Constantinides, Limasol, Paf ve  Mirto bölgesinde de daha başka restorasyon çalışmalarının da planladığını duyurdu.

Konuşmaya katılan Ali Tuncay ise, pek çok kültürün Mağusa`da izlerini bıraktığını söyledi. “Tüm kültürlerin adamızda bıraktıkları eserler, ortak kültürel mirasımızı oluşturmaktadır” diyen Tuncay, Teknik Komitedeki işbirliğinin, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin yararına olacak şekilde her alana yayılması dileğinde bulundu.

Komisyon adına konuşan Agustin Moya Colorado,Teknik Komite ve UNDP ile işbirliği yapmaktan gurur duyduğunu ve “Kültürel Miras Teknik Komitesinin çalışmalarının, tüm Kıbrıslılar arasındaki işbirliğinin en güzel örneğini oluşturduğunu ve bu çalışmalara gelecekte de destek vermeye devam edeceklerini” söyledi.

Çalışma projelerini hazırlayan çalışma grubu temsilcisi Michalis Pittas, Martinego burcunu en güzel askeri mimari eserlerinden bir tanesi olarak niteleyerek, bugünkü restorasyon çalışmalarının, gelecek nesillere, anıtın tam restorasyonun olanağı sunacağını belirtti.

Son olarak, bu alanın gelecekte etkinlikler için kullanılabileceğini, alana ziyaretçiler için, açıklayıcı paneller ve korkuluklar yerleştirileceğini ve ileride engellilerin siteye erişilebilirlik sağlamak için daha başka çalışmalarında geçerli olacağını söyledi.

Kaynak: Kıbrıs Haber Ajansı


Benzer Haberler

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK

Karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık hakkı konusunda panel yapıldı

TAK

KÖDER, KTÖS ve KTÖK arasında imzalar atıldı

TAK